Tänään: 24.07.2024

Lohjan Vuokra-asunnot

Toimittaja

Pienet asunnot ja vuokralla asuminen kiinnostavat

asuminen, sijoittaminen

Korona-aikana omakotitalojen ja isompien perheasuntojen kauppa on käynyt hyvin, mutta samaan aikaan etenkin pienten, yhden hengen talouksien määrä on kasvanut koko Suomessa. SijoitusjohtajaJoonas Orava Suomen Asuntoneuvoja Oy:stä kertoo, että asuntokuntien lukumäärä on tasaisessa kasvussa myös Lohjalla.

–Suomi sinkkuuntuu kovaa vauhtia, ja perhekoon pieneneminen näkyy Lohjallakin. Tämä näkyy siten, että Lohjallakin tarvitaan enemmän asuntoja, kun pienten talouksien määrä kasvaa, Orava sanoo.

Myös vuokra-asumisen suosio on kasvussa Suomessa, niin myös Lohjalla.

–Suomalaiset asuvat entistä enemmän vuokralla. Yksi syy tähän on varmaan vuokralla asumisen vaivattomuus. Asuntolainaan ei haluta sitoutua niin aikaisin ja perheen perustaminen on siirtynyt koko ajan myöhemmäksi, Orava pohtii vuokralla asumisen suosion syitä.

–Lohja on silti edelleen omistusasuntovaltainen kunta, mutta vuokralla asuvat asuntokunnat ovat lisääntyneet. Lohjalla noin neljännes asunnoista on vuokra-asuntoja, kun suurimmissa kaupungeissa jopa yli puolet voi olla vuokra-asuntoja.

Vuokralla asuminen painottuu yksiöihin ja kaksioihin. Isommat asunnot ovat usein omistusasuntoja.

–Asuntokanta painottuu silti Lohjalla isompiin asuntoihin. Yksiöitä on vähän, vaikka niiden kysyntä on kasvussa. Myytävistä kohteista on tällä hetkellä niukka tarjonta Lohjalla.

Uusia asuntoja on kuitenkin tulossa.

–Meillä on asuntomessualueella kerrostalotontti varattuna. Kaiken todennäköisyyden mukaan pääsemme kevään aikana käynnistämään ennakkomarkkinointia ja aloittamaan hankkeen, Orava kertoo.

Vuokralla asuminen kasvattaa suosiotaan painottuen yksiöihin ja kaksioihin. Lohjalla noin neljännes asunnoista on vuokra-asuntoja, kun suurimmissa kaupungeissa niiden osuus voi olla jopa yli puolet kaikista asunnoista.

Asunto-ostoksille tai jopa sijoittajaksi

Orava toteaa, että Lohjalla asunnoille on ollut kysyntää myös sijoittajien näkökulmasta.

–Meidän hankkeissamme vuokraus on onnistunut hyvin. Se on toki tukenut meitä, että uudehkoista asunnoista on muuten ollut aika vähän tarjontaa.

Kuinka houkutteleva paikka Lohja sitten on sijoitusmielessä? Suuret yliopistokaupungit kiinnostavat sijoittajia eniten, mutta on Lohjassakin oma vetonsa.

–Pääsääntöisesti vuokratuotot ovat Lohjalla paremmat kuin pääkaupunkiseudulla. Tilastojen valossa Lohjan keskustassa on tehty asunto-osakekauppaa tasaisesti viime vuosina. Lohjankin voi vielä laskea pääkaupunkiseudun työssäkäyntialueeseen. Esimerkiksi Espoo on hyvin ulottuvilla, Orava sanoo.

Aloittelevaa sijoittajalle hänellä on pari vinkkiä.

–Oman talouden kartoittamisesta kannattaa lähteä. Mitkä ovat oman talouden reunaehdot sille, minkähintaisia asuntoja voi katsoa ja millaisen lainan saa. Onko valmis laittamaan kuukausittain omaakin rahaa lainanlyhennyksiin vai pitääkö lyhennysten pyöriä vuokratuloilla? Pienehköt huoneistot hyvien palvelujen ja julkisen liikenteen lähellä ovat pienimmän riskin paikkoja.

Asunto-osaketta ostaessa huomiota kannattaa kiinnittää asunto-osakeyhtiön kunnossapitotarveselvitykseen ja tutustua jo tehtyihin sekä suunniteltuihin remontteihin. Tontin osalta kannattaa selvittää onko se omistus- vai vuokratontti. Jos tontin vuokra-aika on loppumassa lähivuosina, voi se näkyä hoitokustannuksia korottavasti. Myös yhtiön koko kannattaa huomioida. Isossa yhtiössä hoitokustannukset ovat usein edullisemmat, kun maksajiakin on enemmän. Hoitovastikkeen tasoa kannattaa tarkastella, onko se realistinen. Poikkeuksellisen pieni vastike voi viestiä esimerkiksi siitä, että kunnostustoimia on laiminlyöty. Iso vastike taas muodostuu usein tehdyistä remonteista.

Sijoitusjohtaja Joonas Orava Suomen Asuntoneuvoja Oy:stä kertoo, että pienten, yhden hengen talouksien määrä on kasvanut koko Suomessa. Asuntokuntien lukumäärän kasvu näkyy Lohjallakin.

Asuntokauppojen rahoitus

Länsi-Uudenmaan Säästöpankin rahoitusasiantuntija Anne Rask muistuttaa, että korkosuojaus kannattaa asuntokaupoilla muistaa, vaikka korot ovatkin tällä hetkellä poikkeuksellisen matalat.

–Korkotason odotetaan nousevan maltillisesti lähivuosien aikana.

Pankki tarkastelee asiakkaansa tulot ja maksukyvyn ja määrittelee niiden pohjalta lainakaton eli enimmäisluototussuhteen. Muiden kuin ensiasunnon ostajien tulee muistaa myös varainsiirtoveron maksu asuntokaupan yhteydessä.

Entä, pitäisikö vanha asunto saada myytyä ennen kuin ostaa uuden? Rask toteaa, että asiaan vaikuttavat luototussuhde ja maksukyky sekä myytävän asunnon sijainti, myyntiaika ja hinta.

–Mikäli pystyy rahoittamaan uuden asunnon ennen kuin on saanut vanhan myytyä, onhan se helpompi vaihtoehto, kun voi asua rauhassa vanhassa asunnossaan. Jos vanha asunto ei kuitenkaan menekään kaupaksi suunnitellusti, kannattaa miettiä, pärjääkö kahden asunnon kustannusten kanssa, Orava tiivistää.

SMS