Vaahterateatterissa valmistaudutaan jo ensi kevään jännitysnäytelmään. Lauantaina 29.2. ensi-iltansa saa ranskalaisen Robert Thomasin 1960-luvulla käsikirjoittama Yksinäisen miehen ansa. Sen ohjaa paikallinen ohjaaja Riku Kemppinen. Vaahterateatterille tyypillisesti teatterin väki valitsi ensin näytelmän ja sitten ohjaajan sille.

–Näen tässä paljon mahdollisuuksia, kun tekijät ovat itse valinneet näytelmän. Innostuin heti, kun pääsin lukemaan käsikirjoituksen. Tämä on varmasti jännittävä ja todella tiivistunnelmainen näytelmä. Psykologinen trilleri oikeastaan, kuvailee ohjaaja Kemppinen.

–Asumme samalla kylällä ja olemme tuttuja Minnan ja Jonin (Pitkonen) kanssa. Pitkään on ollut puhetta, että olisi kiva tehdä näytelmä yhdessä. Tämä on ehdottoman viihdyttävä näytelmä. Harva teksti pitää näin hyvin otteessaan ja tällä porukalla tästä tulee ihan priimaa, Kemppinen hehkuttaa.

Lohjan teatteripiireissä häntä ei ole aiemmin juuri nähty, mutta runoesityksiä Kemppinen on toteuttanut Sammatissa ja Karjalohjalla. Hän on valmistunut näyttelijäksi Teatterikorkeakoulusta ja työskennellyt aikaisemmin niin tv:n, radion, elokuvan kuin teatterinkin parissa.

Seppo Lehtelä, Heidi Kotakoski, Risto Silvola, Mikko Kotiaho, Minna Pitkonen, Juha Saarinen, Mikko Korkea-Aho ja Riku Kemppinen harjoituksissa Puu-Anttilassa.

Juonenkäänne jos toinenkin

Tarina lähtee liikkeelle, kun vasta-avioituneen Daniel Corbanin lemmenloma Ranskan Alpeilla saa oudon käänteen. Hänen tuore vaimonsa Elisabeth katoaa salaperäisesti, ja tapausta lähdetään selvittämään. Danielin hermoja koetellaan esimerkiksi siten, että muuan paikallinen pastori palauttaa vaimon, jota Daniel ei tunnista omakseen. Daniel epäilee, että häntä vastaan on solmittu salaliitto, jonka motiivina on vaimo piakkoin tuleva suuri perintö.

–Käänteitä on luvassa ja katsojaa viedään, toteaa Kemppinen.

–Katsoja saattaa luulla tietävänsä, mitä on tapahtunut, mutta kyse onkin jostain muusta, myös Minna Pitkonen avaa näytelmän viekkaita juonen mutkia.

Jännityksen lisäksi näytelmän hahmojen luonteet ja käytöstavat tuovat mukaan myös komediallisia piirteitä. Syvempiäkin teemoja löytyy.

–Tässä käsitellään tarinan henkilöiden kautta erilaisia teemoja, kuten rikosta, itsekkyyttä, mielenterveyttä, ihmisyyttä ja sitä, mitä hyvyys on. Tässä ajassa egoismi on sisään kirjoitettu pitkälti ja menestymistä korostetaan. Se voi antaa kuvan, että itsekkyys ja toisten päälle astuminen ovat jopa hyviä asioita. Liikemiesten maailmassa voidaan arvostaa narsistisiakin piirteitä ja ihmiset voivat sokeutua ajattelemaan, että ne ovat toivottavia. Hyvän johtajan ei kuitenkaan tarvitse olla sellainen. On arvokasta tehdä näytelmä, jolla on oikeasti painoarvoa ja jotain merkittävää sanottavaa, Kemppinen pohtii.

Toinen jännitysnäytelmä Puu-Anttilaan

Yksinäisen miehen ansa on toinen jännitysnäytelmä, jonka Vaahterateatteri esittää Puu-Anttilassa. Viime vuonna ohjelmassa oli Agatha Christien klassikkodekkariin perustuva Eikä yksikään pelastunut.

–Viime vuonna oli todella kiva tehdä Puu-Anttilassa jännäri, joten päätimme jatkaa samalla teemalla. Nytkin on luvassa tiivistunnelmainen näytelmä, joka sopii tähän tilaan, kertoo Pitkonen.

Yleisö otti viime vuoden näytelmän ilolla vastaan ja näytökset myytiin loppuun. Siinä saattoi auttaa klassikkodekkarin tunnettuus. Nyt vuorossa on vähemmän tunnettu tarina, mutta teatterin väki vakuuttaa, että jännitystä ja viihdettä on varmasti luvassa nytkin.

Harjoitukset ovat vasta alussa, mutta näytelmä valmistuu silti jo kovaa vauhtia. Ensi-iltansa Yksinäisen miehen ansa saa lauantaina 29.2. kello 17.00. Yhteensä näytöksiä on 20, jokaiseen mahtuu 70 katsojaa. Liput tulevat myyntiin jo tässä kuussa. Näytökset jatkuvat maaliskuun ajan.

SMS