Vierailimme äskettäin tapamme mukaan Lohjan hienoilla, perinteisillä Menneen ajan joulumarkkinoilla. Kotiin palattaessa puolisoni huomautti, että ”nyt ympyrä sulkeutuu”. Tällä hän viittasi seitsemän vuoden takaisiin joulumarkkinoihin. Asuin silloin Pielavedellä, jonka kunnanjohtajana työskentelin. Olimme tulleet viikonloppuvierailulle vanhempieni luokse Lohjalle. Tuon viikonlopun lehdessä oli iso uutinen, jonka mukaan kaupunginjohtaja on ilmoittanut jäävänsä eläkkeelle ja uutta kaupunginjohtajaa aletaan etsiä. Vieraillessamme joulumarkkinoilla muutamat tutut vastaantulijat ottivat uutisen puheeksi ja kehottivat hakemaan.

Siitä alkoi matka, joka päättyy vuoden vaihteessa, jolloin siirryn uusiin tehtäviin yksityiselle sektorille. Olen saanut palvella yli kuusi vuotta upean kotikaupunkimme Lohjan kaupunginjohtajan tehtävässä. Se on todella hieno, arvokas ja monipuolinen, vaikkakaan ei helppo tehtävä. Se on tuonut eteen aivan käsittämättömän laajan kirjon erilaisia asioita. Olen saanut tehdä töitä lohjalaisten ihmisten, yritysten, yhdistysten ja kaikenlaisten muiden tahojen kanssa ja hämmästynyt yhä uudelleen siitä, miten upeita asioita kaupunkiimme mahtuu. Erityisen ylpeä olen kaupungin omista työntekijöistä ja heidän osaamisestaan. On ollut ilo tehdä töitä siinä joukossa.

Kuuden vuoden aikana on tapahtunut paljon kehitystä, josta olen ylpeä. Kaupunki on ryhtynyt kirkastamaan imagoaan järvikaupunkina ja viime kesän asuntomessut Hiidensalmessa tarjosivat tähän erinomaisen näyteikkunan. Vaikeampien vuosien jälkeen väestökehitys- ja vetovoimamittarit ovat kääntyneet hyvään suuntaan. Kaupunki rakentuu kovaa vauhtia. Kuntatalouden vaikeiden vuosien 2018 ja 2019 jälkeen talouden tilanne on tasapainottumassa. Sitä haastavat vielä lähivuosille osuvat suuret kouluinvestoinnit. Niidenkin takana on kuitenkin helppo seistä: kehittyvä kaupunki tarvitsee laadukkaat koulut tulevaisuuden tekijöilleen.

Nyt Lohja on seuraavan vaiheen edessä, eräänlaisessa taitekohdassa. Elokuussa on aloittanut uusi valtuusto, joka on ryhtynyt päivittämään kaupungin strategiaa. Lohjalla on koronapandemian jälkeisessä maailmassa entistä paremmat mahdollisuudet vahvistaa hyvälle uralle kääntynyttä vetovoimaansa.

Valmistelut soteuudistuksen toteuttamiseksi ovat täydessä vauhdissa, ja uudistus tulee muuttamaan kuntaorganisaatioita ennennäkemättömällä tavalla. Tähän muutokseen liittyy jättiläismäinen työmäärä ja suuria riskejä, mutta myös mahdollisuuksia. Muutoksen jälkeen kaupunki voi keskittyä entistä vahvemmin vetovoimaan, elinkeinopolitiikkaan, koulutukseen ja kasvatukseen sekä kulttuuriin. Niissä on soten jälkeisille uusille kuntaorganisaatioille mielekäs ja tärkeä tehtäväkenttä, joka erityisesti Lohjan kaltaisella kehittyvällä alueella tuo eteen hyvin merkittäviä mahdollisuuksia kehittää aluetta.

Tässä taitekohdassa on luonteva hetki siirtää viestikapula eteenpäin. Seuraajani ehtii osallistumaan ja vaikuttamaan tulevaan strategiaan ja soten jälkeisen organisaation suunnitteluun ja toteuttamaan ne.

Olen kiitollinen lohjalaisille ihmisille, yhdistyksille ja yrityksille monista kohtaamisista, viesteistä ja keskusteluista. Kaupunki muodostuu ajan mittaan sellaiseksi kuin sen ihmiset ovat. Lohjaa nämä vuodet poikkeuksellisen hyvältä näköalapaikalta tarkastelleena olen täysin vakuuttunut, että meillä on sellaista voimaa, joka tekee kaupunkimme tulevaisuudesta hyvän. Kiitos jokaiselle lohjalaiselle näistä vuosista!

Kaupunginjohtajan tehtävät jäävät taakse, mutta Lohja ei. Jatkossa tarkastelen hienon kotikaupunkimme asioita sen asukkaana. Lohjan kuvankauniissa maisemissa saamme myös käydä joulun viettoon.

Toivotan kaikille tämän lehden lukijoille rauhallista joulua ja kaunista, toivontäyteistä uutta vuotta 2022!

Mika Sivula

Lohjan kaupunginjohtaja