Tänään: 17.07.2024

Ystävänpäivä tarkoittaa tänä vuonna joillekin meistä Lohjalla ja tässä lähialueella asuvista enemmän kuin koskaan ennen. Alueellemme on majoitettu paljon Ukrainan sotapakolaisia, joten heille elämä on muuttunut menneen vuoden aikana täydellisesti, ja he tarvitsevat uusia ystäviä uudessa asuinpaikassaan. Mutta mitä ystävänpäivä muuten merkitsee, ja miten sitä voidaan viettää, ilman isoja ostoksia kultakaupassa tai elektroniikkaliikkeessä lahjojen muodossa?

Lohjan kaupunki on valmistautunut omalta osaltaan auttamaan sotaa pakenevia ukrainalaisia, ja lisätietoja löytyy kaupungin nettisivuilta: https://www.lohja.fi/kaupunki-ja-hallinto/ukraina/.  Kaikkein parhaiten ukrainalaisia voi auttaa tällä hetkellä osallistumalla luotettavien ja vakiintuneiden avustusjärjestöjen rahankeräyksiin. Kokeneilla avustusjärjestöillä on kaikkein paras kyky hankkia nopeasti kaikki tarvittava materiaalinen tuki apua tarvitseville tilanteessa, jossa apua tarvitsevat kymmenet tuhannet ihmiset. Omatoimiset tavarakeräykset ja kuljetukset saattavat jopa aiheuttaa logistiikkaongelmia ja vaikeuttaa avustustyötä kohdemaissa, joiden olosuhteita koskien kokeneilla avustusjärjestöillä on kaikkein paras tuntemus.

Miten sinä muistat tänä vuonna ystävääsi?

Ystävänpäivänä on monia tapoja muistaa ystävää ja osoittaa hänelle arvostusta ja rakkautta. Tässä muutamia ideoita:

  • Lähetä ystävälle kortti tai viesti: Voit lähettää ystävälle sähköpostin, tekstiviestin tai kortin, jossa ilmaiset tunteesi häntä kohtaan.
  • Soita ystävälle: Voit soittaa ystävällesi ja keskustella hänen kanssaan ja jakaa onnittelusi ystävänpäivänä.
  • Järjestä yllätys: Voit järjestää yllätyksen ystävällesi, esimerkiksi lounaan tai illallisen yhdessä tai yllättävän käynnin hänen luonaan.
  • Lähetä lahja: Voit lähettää ystävällesi lahjan, joka ilmaisee rakkauttasi häntä kohtaan. Lahjan voi valita ystäväsi mieltymyksiä ja tarpeita huomioiden.
  • Jaa muistoja: Voit jakaa muistoja ystäväsi kanssa ja muistaa yhdessä hyviä aikoja.

On tärkeää muistaa, että ystävänpäivänä ei tarvitse tehdä jotain erityistä tai kallista, vaan tärkeintä on osoittaa ystävällesi huomiota ja arvostusta ja ilmaista rakkauttasi häntä kohtaan.

Alueemme palveluita ystävänpäivälle

Sekä Lohjalla, Siuntiossa, Vihdissä että Karkkilassa on tarjolla monia hyviä ajanviettomahdollisuuksia, sekä ravintoloita, joissa viettää aikaa ystävien kanssa. Toisaalta taas omassa kodissa vietetty illanistujainen voi saada uusia ulottuvuuksia käymällä hakemassa lähikaupasta jotain uutta ruokapöytään, vaikka yhdessä kokattavaksi ja koettavaksi. Monesti yhteiset kokemukset luovat pitkäaikaisia muistoja ja ovat arvokkaampia kuin monet tavaralahjat, joita meillä monella on jo aivan tarpeeksi. Ja mikset vaikka sopisi jonkun paikallisen kauneudenalan yrittäjän tulemista kotiisi, jonne olet kutsunut ystäväsi paikalle, tai vastaavasti varaa keilarataa, tai vaikkapa biljardisalia ryhmällenne. Aina yhtenä mahdollisuutena on viedä ystäväporukka ryhmänä tutustumaan myös paikalliseen historiaan kuten Kaarteen sotamuseolle.

Jokaisella meistä on erilainen ajatus ystävänpäivästä ja sen viettotavasta, mutta aina on mahdollista myös muuttaa omia tapoja ja kokea uusia asioita ja kenties siinä samalla tukea paikallista yrittäjää, eikä vain ostaa verkkokaupasta tavaraa jostain kaukomailta ja lähettää rahat pois tästä meidän omalta alueeltamme.

Alueen tapahtumia ystävänpäivänä 14.2. on mm. Lohjan seurakunnan kanttorikvarteton konsertti, ja heti tulevana viikonloppuna siitä olisi Love Lohja konsertti Laurentius-salissa perjantaina. Vihdissä on ystävänpäivänä elokuvaesitys DC Superlemmikkien liiga kello 14 ja iltapäivällä kello 17 alkaen askartelupaja. Ystävänpäivänä on Vihdin kirkonkylällä oma ystävänpäivätapahtumansa, jossa myös satuja, nukketeatteria, koodausta pienemmille, leikkivarjo sekä mäenlaskua että nuotiolla mahdollisuus paistaa omia eväitä. Karkkilassa ystävänpäivätiistaina on tarjolla mm. novellikoukku eli kirjallinen käsityökerho Karkkilan kirjastossa, kuten myös digitukea on tarjolla ystävänpäivänä kirjastolla.

Myös monet yritykset alueella tarjoavat omia ystävänpäivätarjouksiaan.

Historiakatsaus

Ystävänpäivän alkuperäinen idea juontaa juurensa roomalaiseen Lupercalia-festivaaliin, joka järjestettiin 14.-15. helmikuuta. Festivaali oli juhla, jossa vietettiin ystävyyttä, rakkautta ja yhteisöllisyyttä. Roomalaiset arpoivat yhteensopivat parit ja viettivät aikaa yhdessä festivaalin aikana.

Myöhemmin kristinuskon leviämisen myötä Lupercalia-festivaalia pidettiin enää ei-sopivana ja se korvattiin kristillisellä ystävänpäiväjuhlalla, jossa muistettiin Pyhää Valentinia, roomalaista papin ja marttyyrin muistopäivää, joka on 14. helmikuuta. Pyhä Valentine oli tunnettu hyvistä teoistaan ja hänet uskottiin auttaneen parit, joilla oli ongelmia saadakseen lapsia, ja häntä muistettiin rakkauden ja ystävyyden symbolina.

Nykyisin ystävänpäivä on yleinen juhla, joka vietetään ympäri maailmaa 14. helmikuuta. Se on päivä, jolloin arvostetaan ystävyyttä ja ilmaistaan rakkautta ystäville, perheelle ja rakkaille. Ystävänpäivän perinteisiin kuuluvat korttien ja lahjojen lähettäminen sekä yhdessä vietetty aika.