112-päivä on kampanja arjen turvallisuuden parantamiseksi. Kampanjaa vietetään vuosittain 11. helmikuuta. Jo perinteeksi muodostunutta 112-päivää on vietetty Suomessa vuodesta 1997 lähtien. 112-päivän on keksi porilainen Lauri Lempinen, jolla on taustaa hätäkeskus- ja pelastustoiminnasta.

Kampanja on laajentunut myös Suomen ulkopuolelle ja vuonna 2008 vietettiin ensimmäistä Euroopan yhteistä 112-päivää. Euroopan komissio on yhdessä Euroopan parlamentin ja neuvoston kanssa julistanut helmikuun 11. päivän Euroopan 112-päiväksi. Euroopan yhteisen 112-päivän tavoitteena on saada hätänumero tunnetuksi koko Euroopan alueella, missä hätänumero on meille kaikille sama.

Tapahtumia kampanjan puitteissa on järjestetty vuosittain yli 100 eri puolilla Suomea. Kampanjointi on ollut aktiivista myös sosiaalisessa mediassa.

–Toivomme, että mahdollisimman moni toimija osallistuu kampanjaan myös tänä vuonna. Voimme kaikki yhdessä edistää arjen turvallisuutta jakamalla turvallisuusvinkkejä niin paikallisissa tapahtumissa kuin esimerkiksi sosiaalisen median kanavilla, sanoo Katri Kalliomäki Hätäkeskuslaitoksesta.

Tapahtumia voi markkinoida sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #112päivä tai #112dagen.

Mistä turvallisuus koostuu?

Kalliomäki kertoo, että yleiseen turvallisuuskäsitteeseen liittyy vahvasti oma turvallisuuden tunteemme; se mitä olemme kokeneet, minkälaisia mielikuvia meillä on ja kuinka paljon luotamme viranomaisten reagointikykyyn. Suomessa keskeisiin turvallisuustoimijoihin luotetaan tutkimusten mukaan erittäin paljon.

–Turvallisuuden rakentamiseen tarvitaan kuitenkin meitä kaikkia. Jokaisen meistä tulisi tunnistaa turvallisuusriskit ennakkoon. Tätä työtä tukee valtakunnallinen 112-päivä, jossa turvallisuusviranomaiset yhdessä kertovat kansalaisille arjen turvallisuuteen liittyvistä asioista, vaarojen ennaltaehkäisystä, oikeista toimintatavoista hätätilanteen yllättäessä sekä hätänumeron oikeasta käytöstä. Moni on myös tietämätön siitä, että toisten ihmisten auttaminen ei ole kiinni ainoastaan omasta tahdosta, vaan se on myös velvollisuus lain nojalla, Kalliomäki muistuttaa.

Arjen keskellä sattuu ja tapahtuu

Turvallisuus on usein kiinni pienistä asioista. Kalliomäki kertoo, että näin talviaikaan tapaturmia voi ennaltaehkäistä esimerkiksi käyttämällä kengissä liukuesteitä, pakkaamalla naskalit mukaan jäille lähtiessä, käyttämällä pimeällä heijastinta sekä panostamalla paloturvallisuuteen esimerkiksi huolehtimalla palovaroittimen toimintakunnosta ja kynttilöiden turvallisesta polttamisesta. Näiden lisäksi ihmisten on hyvä osata tunnistaa esimerkiksi sydän- ja aivoinfarktien oireet, sillä hoitoon pääsyn nopeus on toipumisen kannalta ensiarvoisen tärkeää.

112-päivän tapahtumia Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen paloasemilla

Kampanjan jatkuvana teemana on arjen turvallisuus. 112-päivästä on perinteisesti eri turvallisuusviranomaisten, järjestöjen sekä vapaaehtoistyöntekijöiden yhteinen tapahtuma, jonka tavoitteisiin kuuluvat mm. kansalaisten turvallisuustietämyksen lisääminen, onnettomuuksien ja tapaturmien ennaltaehkäiseminen ja viranomaisyhteistyön lisääminen. Myös koulut, päiväkodit ja erilaiset yhteisöt ovat ottaneet turvallisuusaiheisen teemapäivän omakseen.

Länsi-Uudenmaan Pelastuslaitoksen alueella 112-päivän tapahtumia järjestetään usealla paloasemalla maanantain 11.2. Lohjan paloasemalla (Harjunseläntie 4) on kello 15.00 – 18.00 luvassa pelastuslaitoksen kaluston esittelyä. Nummelan paloasemalla (Asemantie 61) kello 17.00 – 20.00 pelastuslaitos ja Nummelan VPK esittelevät toimintaansa, paloasemaa ja pelastuskalustoa. Lisäksi on mahdollisuus harjoitella alkusammutusta. Tapahtumasta löytyy myös pieni kanttiini, makkaranmyyntiä, turvallisuusvinkkejä sekä tietoa siitä, miten voi tulla mukaan sopimuspalokunnan toimintaan. Karkkilan paloasemalla (Yrittäjäntie 22) ohjelmassa on kello 15.00 – 18.00 mm. paloaseman ja kaluston esittelyä.