Auton rahoitukseen on erilaisia väyliä, mutta rahoituksen hakeminen on monesti fiksu vaihtoehto. Jotkut ovat sitä mieltä, että kalliimman tai uudemman auton hinnassa säästää pitkällä tähtäimellä, kun auto ei kaipaa remontteja. Ongelmia ei myöskään pitäisi tulla samalla mitalla, mitä vanhempien autojen kanssa eläessä.

Auton rahoitusta miettiessä saattaa kuulla monenlaista mielipidettä siihen liittyen. Jotkut ihmiset pitävät suorastaan typeryytenä jonkinlaisen rahoituksen ottamista autoa varten. Tällainen asennoituminen on kuitenkin vähentynyt varsinkin sähköautojen yleistyessä.

On tärkeintä pohtia omia tarkoitusperiä sekä omaa taloudellista tilannetta autoa hankkiessa. Mitä olisi siis hyvä tietää auton rahoitukseen liittyen?

  1. Muista hyvät lainaehdot

Lainaehdot ovat se tärkein asia, kun autolaina on mietinnässä. Lainaehdot vaihtelevat todella paljon siitä riippuen, mistä lainaa alkaa kyselemään. Esimerkiksi pankit myöntävät yleensä vakuudellisia lainoja myös autolainoihin, jolloin takaajasta tai omaisuudesta voi olla hyötyä.

On kuitenkin olemassa myös vakuudettomia lainoja, joita saa nopeallakin aikataululla esimerkiksi netistä. Lainaehtoihin tulee kiinnittää kaikissa tapauksissa suurta huomiota, jotta ei ainakaan mene hankkimaan sikaa säkissä. Nykyään kuitenkin laki säätelee paljon lainojen myöntäjiä, joten ehtoihin pystyy perehtymään ennen rahojen lunastamista kaikessa rauhassa.

  1. Kiinnitä huomiota todelliseen vuosikorkoon

Lainaehdot voivat autolainoissakin pistää välillä pään pyörälle. Varsinkin jos lainojen ottamisesta ei ole kokemusta ja kaikki lainoihin liittyvä problematiikka tuntuu liian hankalalta ymmärtää. Siinä vaiheessa voi olla fiksua kysyä neuvoa esimerkiksi läheiseltä, jolla on kokemusta lainoista enemmänkin.

Myös lainanmyöntäjillä on todella toimiva asiakaspalvelu, jota voi tarvittaessa hyödyntää. Kiinnitä huomiota ehdottomasti lainan todelliseen vuosikorkoon, äläkä sananhelinään lainan ympärillä. On todella tärkeää, että lainan todellinen vuosikorko pysyy mielessä, kun lainoja vertailee eri paikoista, koska sillä on eniten konkreettisesti merkitystä.

  1. Luottotiedot antavat suurempaa joustoa

Moni autolainaa harkitseva saattaa ahdistua siitä, jos aiemmin on tullut törttöiltyä tai on mennyt laittamaan nimensä jonkun toisen lainan takaamiseen. Luottotietojen menettäminen on valitettavan yleistä varsinkin nuorilla aikuisilla, joten asiaa ei kannata häpeillä.

Varsinkin pankkien takaamissa lainoissa voivat luottotietojen säilyminen olla tärkeää rahan myöntämisessä, mutta esimerkiksi pikalainoissa tai joustolainoissa voi olla joustavammat myöntämisperusteet. Myös vakuudettomia autolainoja on mahdollista saada. Ei siis kannata menettää toivoaan, vaikka maksuhäiriömerkintä löytyisikin omasta historiasta, sillä se ei välttämättä estä autolainan saamista.

  1. Huomioi kulut kokonaiskuvassa

Auton rahoituksen lisäksi autoissa on tiedettävästi myös muita kuluja, jotka kannattaa ottaa huomioon kuukausierien suuruuksia miettiessä. Kokonaiskustannukset voivat kasvaa paljonkin, kun aletaan miettimään autoon liittyviä muita kustannuksia lainanlyhennyksien lisäksi.

Tällaisia kulueriä voivat olla esimerkiksi autovero, auton erilaiset huoltotyöt, tietystikin polttoaineeseen uppoava raha, auton katsastukset ja siihen liittyvät mahdolliset huollot sekä tietystikin autovakuutus. Kannattaa kiinnittää huomiota siihen, etteivät autoilun kulut kasva liian suureksi.

Auton hankkiminen on hieno askel

Moni on saattanut haaveilla omasta autosta vuosia. Lisäksi on ihanaa haaveilla siitä hienoimmasta urjaasta ratsusta, mitä maa päällään kantaa. Toiselle unelmien auto voi olla Tesla, kun taas toinen saattaa haaveilla museokilvissä olevasta kesäautosta, jolla voi kaahailla pitkin kuumaa asfalttia kesän lämpiminä päivinä katto auki rentoutuen.

Makuja on monenlaisia, niin kuin myös autoihin liittyviä kuluja. Jos haluaa päästä mahdollisimman helpolla, kannattaa yrittää panostaa perushyvään autoon hyvillä renkailla, hyvillä lisävarusteilla sekä kestävänä matka-autona. 

Myös tietystikin taloudessa asuvien henkilöiden määrä vaikuttaa siihen, tarvitseeko autoksi tilaihmettä, vai kenties pienempää ja kevyttä autoa, jonka kulutus on mahdollisimman vähäistä. Kannattaa aina kiinnittää huomiota omaan tarpeeseen ja unohtaa naapureiden kanssa autojen vertailu. Vain sinä tiedät parhaiten, mitä tarvitset niin autoosi kuin auton rahoitukseen liittyen.