Onnettomuustilanteessa jokaisella tienkäyttäjällä on velvollisuus auttaa. Pysy rauhallisena, auta loukkaantuneita, hälytä apua ja varoita muuta liikennettä. Liikenneturva muistuttaa sekä auttajia että ohikulkijoita siitä, että kuvaaminen ei koskaan kuulu onnettomuuspaikalle.

Varoituskolmion sijainti autossa kannattaa tarkistaa jo ennen kuin sille on käyttöä. Kuva: Kaisa Tanskanen / Liikenneturva

Näin toimit onnettomuuspaikalle saapuessa

Huolehdi omasta turvallisuudestasi ja estä lisäonnettomuudet. Jos olet liikenteessä autolla, pysäköi turvalliseen paikkaan ja laita hätävilkut päälle.

”Mieti, mihin oma ajoneuvo on viisainta jättää. Saako sillä esimerkiksi ohjattua liikennettä tai suojattua itseäsi ja onnettomuuspaikkaa”, Liikenneturvan tiimipäällikkö Tomi Niemi vinkkaa.

Vie varoituskolmio riittävän kauas varoittamaan muita tielläliikkujia onnettomuudesta. Hätävilkkujen kytkentä ja varoituskolmion sijainti kannattaa tarkistaa jo ennen kuin niille on käyttöä. Lisäksi kaikista autoista on hyvä löytyä heijastinliivi, taskulamppu ja ensiapupakkaus.

Arvioi tilanne. Siirrä loukkaantuneet tarvittaessa turvaan ja hälytä apua hätänumerosta 112 tai 112-sovelluksen kautta. Jää odottamaan ammattilaisten saapumista onnettomuuspaikalle.

Jokaisella on auttamisvelvollisuus

Tieliikennelain mukaan jokaisella on velvollisuus auttaa onnettomuustilanteessa kykyjensä mukaan. Jos et tiedä miten toimia, saat ohjeita hätäkeskuspäivystäjältä. 

”Ensiapuvalmiuksien säännöllinen päivittäminen on ehdottomasti suositeltavaa. Tärkeintä kuitenkin on, että pysähdyt ja olet valmis auttamaan”, Niemi kannustaa.

Auttajan muistilista:

Älä jää kuvaamaan

Jos apu on jo saapunut, ohita onnettomuuspaikka rauhallisesti ja mahdollisimman sujuvasti. Älä kuvaa onnettomuutta. Omalla toiminnallasi voit myös turvata pelastushenkilökunnan työskentelyolosuhteita.

Ohittajan muistilista:

  • Hiljennä vauhtia tarpeeksi ajoissa
  • Anna tilaa auttajille
  • Jätä kuvaaminen poliisille ja onnettomuustutkijoille

Valtakunnallista 112-päivää vietetään perjantaina 11.2.2022 teemalla ”turvallisuuden tunne tehdään yhdessä”.