Jo perinteeksi muodostunut yhdistelmä – automobiilit ja Omppukarnevaalit – totetuu tänäkin vuonna, kun Autohistoriallisen Seuran jäsenet tuovat harrasteajoneuvojaan näytille karnevaalialueen edustalle. Päivän aikana kolmisenkymmentä ajokkia tulee kunnioittamaan tapahtumaa – tosin kaikki eivät mahdu samanaikaisesti paikalle. Karnevaalitunnelmaisella yleisöllä on tilaisuus tutustua lähemmin näihin ajoneuvoihin, vaikkapa jututtamalla kuskeja heidän autojensa historiasta, tekniikasta, muistoista jne.

Automobilismi ei ole eliittiharrastus, vaikka näin ehkä kuvitellaan, vaan siihen on pienelläkin pääomalla mahdollisuus ryhtyä. Jo parilla tuhannella eurolla voi löytää harrastuskohteen, ensi alkuun sen ei tarvitse olla loistokas harvinaisuus. Parikymmenvuotias, hyväkuntoinen arkiauto on ollut monen harrastajan ensiaskel tähän kulttuurihistorian osa-alueeseen. Siitä sitten ruokahalu kasvaa syödessä. Autohistoriallinen Seura ry myös tukee jäsentensä harrastusta monin tavoin Omenakarnevaaleissa on paikalla on yhdistyksen edustaja, joka kertoo AHS:n tavoitteista, tapahtumista, retkistä, jäsenyydestä. Yhdistyksen jäseneksi voi liittyä vaikkei omistaisikaan harraste- tai mitään ajoneuvoa. Riittää kiinnostus aiheeseen, tämähän on tekniikan kulttuurihistoriaa, se sivuaa myös Lohjan aluetta monin tavoin.

Autohistoriallinen Seura ry on perustettu 55 vuotta sitten, tarkoituksella vaalia ajoneuvohistoriaa ja siihen liittyvää kulttuuria sekä tekniikan kehitystä. Yhdistys järjestää vuosittain lukuisia vanhojen ajoneuvojen tapahtumia sekä jäsenille että yleisölle.

Oletko ajatellut minkälaisissa olosuhteissa näilläkin ajoneuvoilla on aikoinaan ajeltu? Pölyiset ja kuoppaiset soratiet ovat silloin olleet kulkijoitten arkipäivää, mutta automobiilit omistajiensa ylpeys.