Cafe Laurin historiassa käännetään uusi sivu, kun kahvilan perustaneet Jukka Turunen ja Timo Ranta siirtyvät muihin kuvioihin ja kahvila siirtyy 1.4. uusille yrittäjille Hanna Konttorille ja Kaisla Henttiselle. Alun perin Turusella ja Rannalla oli tarkoitus jatkaa Cafe Laurissa vielä tämä vuosi, mutta sopiva jatkaja löytyikin odotettua nopeammin.

–Emme hakeneet jatkajaa aktiivisesti, mutta kerroimme asiasta avoimesti. Kyselyjä tulikin paljon myös Lohjan ulkopuolelta, mutta moni olisi halunnut perustaa tähän pizzerian. Me haluamme kuitenkin ensisijaisesti, että kahvila jatkaa. Kaislan ja Hannan kanssa meillä oli alusta saakka yhtenevät ajatukset. Heillä on myös sekä elämänkokemusta että työkokemusta sen verran, että Lauri on turvallista jättää heille. Ei riitä, että osaa tehdä maailman parasta pullaa, vaan pitää tietää myös esimerkiksi markkinoinnista ja talousasioista, jotta konsepti on menestyvä, Turunen kertoo.

Konttori istui naisyrittäjien lounaalla, kun hän kuuli Cafe Laurin etsivän jatkajaa.

–En melkein malttanut syödä lounasta loppuun ennen kuin lähdin Cafe Lauriin, ettei kukaan muu vain ehdi ensin. Kun tällainen mahdollisuus aukesi, täytyihän siihen tarttua, Konttori sanoo.

Hän pyysi Henttisen yrityskumppanikseen.

–Olimme tunteneet toisemme ennenkin, mutta emme nähneet pitkään aikaan, kun tapasimme Hannan kanssa sattumalta. Kauaa ei tarvinnut miettiä, kun hän pyysi minua mukaan. Ilman muuta lähdin, Henttinen kertoo.

Vadelmamunkkeja saa jatkossakin

Moni on jo ehtinyt huolissaan kysellä lempiherkkujensa, kuten vadelmamunkkien, kohtalosta. Helpotuksesta voi huokaista, sillä omistajanvaihdoksesta huolimatta asiakkaat saavat jatkossakin nauttia tutuista tuotteista, ympäristöstä ja ohjelmailloista. Myös henkilökunta säilyy samana ja Rantakin jatkaa vielä hetken keittiössä.

–Tämä konsepti on ihan loistava. Haluamme Cafe Laurin juuri siksi, että se on niin omanlaisensa. Dramaattisin muutos, jonka teemme, koskee aukioloaikoja, kertoo Konttori.

–Meillä on samanlainen visio kuin Jukalla ja Timolla. Haluamme, että tunnelma säilyy, vahvistaa Henttinen.

Jatkossa Cafe Lauri tulee olemaan avoinna myös maanantaisin, eikä kahvila ole enää kesäloman vuoksi suljettuna. Ajan myötä uusienkin omistajien kädenjälki alkaa toki näkyä kahvilassa.

–Heillä on hyviä ajatuksia jatkokehityksestä. Paras tulos syntyy, kun vanhaa ja uutta yhdistellään, iloitsee Turunen.

–He katsovat kahvilaamme uusin silmin, toteaa myös Ranta.

Maaliskuun viimeisellä viikolla kaikki neljä työskentelevät yhdessä Cafe Laurissa.

–Minä ja Timo olemme viimeisen yhteisen päivän töissä 28.3. Sitä edeltävä viikko on vaihtoviikko, Turunen sanoo.

Timo Ranta ja Jukka Turunen luovuttavat Cafe Laurin Hanna Konttorille ja Kaisla Henttiselle 1.4. Uudet yrittäjät aloittavat intoa puhkuen.

Pitkän työhistorian turvin kahvilayrittäjiksi

Uudet yrittäjät tarttuvat tehtäviinsä tarmokkaasti ja muilta aloilta saamiaan oppeja hyödyntäen. Konttorilla on yli 30 vuoden kokemus eri aloilta.

–Olen ollut mm. elokuvatuottaja, kiinteistönvälittäjä, seuratanssiohjaaja ja aromaterapeutti. Kahvilayrittäjä on minulle ammatti numero yhdeksän. Kaikkia töitäni ovat yhdistäneet asiakaspalvelu, organisointi, tapahtumien järjestäminen, hyvinvointi, kulttuuri ja kauniit asiat, Konttori kertoo.

–Olen ollut yrittäjä koko työikäni monella eri alalla, joten tiedän, mitä yrittäminen on. Minulla on kokemusta myös kahvilatoiminnasta, kertoo puolestaan Henttinen.

Sekä Konttori että Henttinen ovat innoissaan Cafe Laurista.

–Olen kauhean innoissani ja tavattoman kiitollinen siitä, että saamme tällaisen mahdollisuuden. Vähän jännittääkin, mutta kun tiedämme, että Jukka ja Timo ovat valmiina auttamaan, jos tulee kysyttävää, voimme olla turvallisin mielin. Cafe Laurissa on kaikki niin kunnossa, että on helppo aloittaa, Konttori sanoo.

Rantakahvila Aurlahti – ”kaksi toimii paremmin kuin yksi”

Konttori ja Henttinen ovat myös Rantakahvila Aurlahden uudet yrittäjät. Kahden kahvilan pyörittämisessä on toki enemmän työtä kuin yhden, mutta he näkevät siinä myös paljon hyötyjä ja kokevat, että kahvilat tukevat toisiaan.

–Tässä on selkeä synergiaetu. Kaksi kahvilaa toimii meidän mielestä paremmin kuin yksi. Molemmissa kahviloissa on esimerkiksi tapahtumia. Rantakahvila on rouheampi rantaversio Cafe Laurista. Lisäksi henkilökunnalla on mahdollisuus kiertää, jos joku haluaa välillä työskennellä rannassa ja päinvastoin, Konttori avaa.

–Meillä on nyt aivan erilaiset lähtökohdat hoitaa ja kehittää rantakahvilaa, kun toimimme muutenkin kahvilayrittäjinä. Tämä tuntuu hyvältä yhdistelmältä. Molemmat ovat upeita ja persoonallisia paikkoja, vaikka ovatkin hyvin erilaisia, Henttinen lisää.

Mieli on helpottunut, mutta haikea”

Turunen ja Ranta jättävät Cafe Laurin helpottunein, mutta haikein mielin.

–Tuntemukset ovat kolmiosaisia. Ensimmäiseksi tekisi mieli mennä keskusaukiolle juoksemaan vapaudesta ympyrää. Toisena on ajatus, että apua olen työtön ja kolmantena haikeus. Lauri on meidän luomuksemme. Reilussa kymmenessä vuodessa on tapahtunut paljon ja nyt siitä pitää luopua. Olemme tehneet tätä isolla sydämellä ja intohimolla. On kiitollinen olo siitä, että on saanut elää tällaisen elämänvaiheen, olla kehittämässä Lohjan kahvilakulttuuria ja tuomassa iloa ja nautintoa ihmisille, Turunen avaa tuntemuksiaan.

–On hienoa, että saimme sellaiset jatkajat, jotka haluavat panostaa myös kulttuuripuoleen. Asiat menevät yleensä niin kuin pitääkin. Suurin helpotus on se, ettei tarvitse tehdä enää pitkiä päiviä. Kun niihin alkaa väsähtää, pitää tehdä jotain muuta. Aina olen tullut mielelläni töihin, mutta viime syksynä aloin väsyä. Kun kymmenessä vuodessa on tehnyt 20 vuoden tunnit, se alkaa tuntua tämän ikäisenä, Ranta kertoo.

Uudet omistajat löytyivät siinä mielessä hyvään aikaan, että nyt Turusella ja Rannalla on aikaa panostaa talonsa suunnitteluun, jonka he rakennuttavat Lohjan asuntomessualueelle. Työelämästäkään he eivät aio vielä luopua.

–Voi tässä muutama viikko olla lomaakin, mutta emme osaa jäädä laakereillemme makaamaan. Monipuoliset työtehtävät kiinnostavat. Olen jo ilmoittanut, että voin tulla kesäpojaksi rantakahvilaan, Turunen naurahtaa.

–Avoimin mielin ollaan. Vielä ei voi laakereilleen heittäytyä, vaan jotain täytyy tehdä, vahvistaa Ranta.

Joka kaupungissa pitäisi olla oma Cafe Lauri”

Cafe Laurista on muodostunut tärkeä myös lohjalaisille sekä monille kauempaakin kahvittelemaan saapuville.

–Olen tippa silmässä lukenut saamaamme palautetta. Yhdessä sanottiin, että joka kaupungissa pitäisi olla oma Cafe Lauri, Turunen sanoo.

Hän vakuuttaa, että vaikka kasvot kahvilan tiskin takana vaihtuvat, häntä ja Rantaa näkee kyllä muuten Lohjalla.

–Jäämme Lohjalle ja meidät näkee varmasti kaupungilla. Käymme paljon esimerkiksi tapahtumissa, Turunen sanoo.

Turunen ja Ranta ovat luonnollisesti olleet tärkeä osa Cafe Lauria, mutta uskoa uusiin omistajiinkin löytyy, kuten Turunen totesi; heille kahvila on turvallista luovuttaa.

–Astumme isoihin saappaisiin, mutta hyvin innostuneina ja motivoituneina. Tämä on niin meidän juttumme, hehkuttaa Henttinen.

–Jos Timo ja Jukka uskovat meihin, miksi emme itse uskoisi. Otamme suurella kiitollisuudella vastaan sen luottamuksen. Lauri on heille niin tärkeä, että on suuri kunnia, että he halusivat luovuttaa sen meille ja pyrimme kohtelemaan sitä kaikella kunnioituksella, Konttori muotoilee.

Millaiset vetäjät Cafe Lauri siis nyt saa?

–Aika pirtsakoita olemme Hannan kanssa, Henttinen tiivistää.

SMS