Tänään: 12.07.2024

Toimittaja

Cafe Laurissa nautittiin ensimmäisestä JOKO-illasta

joko-teatteri, teatteri

Ensimmäinen JOKO-ilta pidettiin Cafe Laurissa toissa viikolla. Se keräsi kahvilan täyteen ihmisiä, jotka saapuivat nauttimaan kahvilan herkuista ja kulttuurista pitkän koronatauon jälkeen. Illan ohjelmassa oli teatterin ammattilaisten Anna Rimpisen ja Mammu Rauhalan Syy herätä -esitys. Esityksen musiikista ja laulusta vastasi viulisti Pinja Mäentaka.

Teatteria ja musiikkia sisältävät JOKO-illat ovat JOKO-teatterin uudenlainen esityssarja, joka sai alkunsa korona-ajan tuomasta kohtaamisen kaipuusta. Rimpinen halusi vastata tuohon kaipuuseen ja kehitti uuden konseptin. JOKO-teatteri on lohjalainen teatterialan ammattilaisista koostuvat ryhmä.

”Syy herätä” esitetään toisen kerran 29.4. Sen jälkeen vuorossa on ”Meille saa aina tulla” 20.5. Tuolloin lavalla nähdään Anna Rimpisen ja Mammu Rauhalan lisäksi myös Iida Rimpinen. Musiikista vastaa Iiro Ollila. Kumpikin esitys käsittelee mm. ihmissuhteita, yksinäisyyttä ja yhteisöllisyyttä.

–Haluamme kertoa ihmisten inhimillisiä tarinoita huumorilla höystettynä, Rimpinen tiivistää.

Jos yleisö löytää esitykset ja niille koetaan olevan kysyntää, aiotaan JOKO-iltoja jatkaa ensi syksynä uusin esityksin ja viedä konsepti mahdollisesti muihinkin tiloihin kuin Cafe Lauriin.


Mammu Rauhala (vas), Pinja Mäentaka ja Anna Rimpinen viihdyttivät yleisöä Cafe Laurissa.

Syy herätä” naurattaa, koskettaa ja pistää miettimään

Syy herätä -esityksessä käsitellään mm. äitiyttä, vanhemmuutta, kiusaamista, yksinäisyyttä ja erilaisuutta sekä sen hyväksymistä. Esityksen päähenkilöt kipuilevat omien huoliensa kanssa, mutta oivaltavat elämästä myös jotain kaunista ja arvokasta. Mistä onni löytyy? Entä, kuinka paljon ihminen on valmis tekemään sopiakseen muiden määrittelemään muottiin, ettei vain itse jää ulkopuoliseksi.

Esitys pistää katsojankin pohtimaan omaa elämäänsä ja sen arvokkaimpia asioita. Vuorosanoista löytyy myös miettimisen arvoisia elämänviisauksia, kuten ”Sä voit olla vaan. On hienoa olla olemassa” ja ”Ei tarvitse olla ihan kasassa ja ehjä ollakseen kokonainen”.

Esitys sekä viihdytti että kosketti yleisöä. Sen huomasi niin naurahduksista kuin silmäkulmasta pyyhkäistyistä kyynelistäkin. Yleisö pääsi miettimään myös omia syitään herätä. Niistä löytyi niin huumoria kuin syvällisyyttäkin, arvokkaita ajatuksia elämän tärkeimmistä asioista.

Lippuja JOKO-iltoihin voi ostaa Cafe Laurista.

SMS


Erilaisten ihmisten ja elämäntilanteiden kohtaaminen voi pistää miettimään omaa elämää uudella tavalla. Sen huomaavat Mammu Rauhalan (vas) ja Anna Rimpisen esittämät henkilöt.