Toimittaja

Ekologisia arvoja ja turvallisempaa hiustenvärjäystä

ekologisuus, hiustenhoito, kampaamo

Ekokampaaja Asta Masally pitää Lohjan ainoaa ekokampaamoa. Masally on toiminut ekokampaajana Lohjalla nyt reilun vuoden verran ja viime syksystä saakka Aito hyvän olon kaupan yhteydessä.

–Asiakkaat ovat pitäneet paljon tästä mahdollisuudesta ja hyvää palautetta on tullut paljon, hän iloitsee.

Ekologiset hiusvärit ovat synteettisiä värejä ystävällisempiä niin ympäristölle kuin käyttäjälleenkin.

–Monet herkistyvät synteettisille väreille. Joku voi olla allerginen tietylle kasville, mutta muuten kasvivärit eivät allergisoi, Masally sanoo.

Synteettiset väriaineet voivat aiheuttaa mm. päänahan kutinaa, kihelmöintiä ja haavoja sekä rajumpiakin reaktioita, joissa turvotus leviää muuallekin kuin päänahkaan. Aineet ovat haitallisia myös hengitettyinä ja pääsevät hengityselimistön limakalvojen kautta kehoon.

–Ihmiset eivät tule ajatelleiksi, kuinka paljon myrkkyjä synteettisissä väriaineissa on, koska he ovat tottuneet luottamaan siihen, että tuote on turvallinen, jos sitä myydään kuluttajille, mutta ei se mene niin, Masally sanoo.

Hän kokee, että ihmisten kiinnostus myös ympäristöasioista on nousussa.

–Ihmiset ovat kiinnostuneita siitä, miten he voivat vaikuttaa esimerkiksi vesien ja hengitettävän ilman tilaan. Kosmetiikassa on paljon mikromuovia. Synteettiset hiusvärit ovatkin vesistöissä suuri ympäristöhaitta, kun mietitään, kuinka paljon hiuksia värjätään.

Hän kertoo, että vetyperoksidia käyttävät myös ekokampaajat, mutta se ei aiheuta ympäristölle harmia, koska reagoituaan hiuksissa vetyperoksidi muuttuu vedeksi.

Ekokampaaja Asta Masally sanoo, että ekologiset hiusvärit ovat synteettisiä värejä ystävällisempiä niin ympäristölle kuin käyttäjälleenkin.

Hiuksille uusi ilme kasviväreillä

Masally kertoo, että ennen värjäämistä hiukset puhdistetaan merilevällä metallijäämistä, joita hiuksiin jää mm. muotoilutuotteista.

–Kun hiukset puhdistetaan, väri saadaan vietyä niihin paremmin. Lisäksi merilevä kosteuttaa ja hoitaa hiuksia, joten sitä voi käyttää muutenkin kuin puhdistamiseen, Masally sanoo.

Hän käyttää värjäämiseen mm. intialaista Radico-hiusvärisarjaa, jonka hiusvärit ovat 100% luonnontuotteita.

–Hiusvärit ovat sekoituksia eri kasveista. Niissä voi olla esimerkiksi amlaa, indigoa ja hennaa, jota on käytetty jo vuosituhansia.

Masally kertoo pyrkivänsä tekemään kampaamokäynnistä asiakkaalle rentouttavan hetken arjen kiireiden keskellä.

–Käytän aikaa esimerkiksi hieromiseen.

Värjäystulos on hieman erilainen kuin synteettisten värien kohdalla, sillä kasviväri ei tee niin voimakasta rajaa värjätyn ja värjäämättömän hiuksen välille.

–Tyvikasvu ei tule samalla tavalla esille, koska väri kiinnittyy hiusten pintakerrokseen eikä kemiallisesti rakenteen sisälle. Kun tyvikasvu ei pistä silmään niin helposti, sen kanssa pärjää puolet pidempään kuin synteettisien värien kanssa.

Masally vinkkaa, että värjäämisen jälkeen on hyvä olla pari päivää pesemättä hiuksia, koska väri syvenee ja mahdollinen vihertävyys heikkenee. Ensimmäinen värjäys on usein kokeiluluonteinen, koska etukäteen on vaikea sanoa, miten kenenkin hiukset reagoivat väriin. Hyvä uutinen on se, että kasviväreillä lopputulosta on helppo korjata, jos se ei miellytä.

Ekologisia hiusvärejä voi ostaa Masallylta myös kotiin ja värjätä hiukset itse. Värin levittämisen kanssa tosin pitää olla tarkkana.

–Väri laitetaan kosteaan, pestyyn hiukseen. Lyhyempiin hiuksiin väri on helpompi levittää itse. Kasvipohjainen väri ei turpoa hiuksissa samoin kuin synteettinen, koska se ei tee kemiallista reaktiosta. Siksi väri täytyy levittää paljon tarkemmin kaikkialle hiuksiin, Masally avaa.


Ensikertaa kasviväriä kokeillut asiakas kertoo, että värjäyksen jälkeen hiukset tuntuvat pehmeiltä ja hyväkuntoisilta, lähes elpyneiltä, ja ovat helposti selvitettävissä. Asiakas on tyytyväinen lopputulokseen, ja väri on tasainen. Palvelua hän kiittää miellyttäväksi ja asiantuntevaksi. Lisäksi tunnelma oli luotu musiikilla ja kynttilöillä rauhalliseksi ja viihtyisäksi.

Hiustenhoitotuotteet ympäristöystävällisemmiksi

Ekologisia arvoja voi noudattaa muidenkin hiustenhoitotuotteiden kohdalla ja helliä samalla hiuksiaan. Tavallisissa shampoissa on usein mm. mikromuovia ja silikonia, joka kertyy hiuksiin. Monet shampoot ovat myös siinä mielessä liian tehokkaita puhdistajia, että ne sekoittavat hiusten luonnollisen rasvatasapainon, mikä johtaa siihen, että hiukset tuntuvat rasvoittuvan kovin nopeasti.

–Luonnonshampoolla hiuksia ei tarvitse pestä kuin pari kertaa viikossa, eikä hoitoainetta tarvita yleensä ollenkaan, koska shampoo on itsessään niin hoitava, Masally sanoo.

Hän haluaisi tavoittaa ekologisilla arvoilla etenkin nuoria, jotta he oppisivat heti alkuunsa värjäämään ja hoitamaan hiuksensa ympäristöystävällisesti.

Ekologiset arvot ovat kiinnostaneet aina

Ekokampaajilla on oma koulutuksensa, jonka Masally on käynyt. Hän valmistui ekokampaajaksi vuonna 2005, mutta teki välillä töitä hevostenhoitajana ja hevoshierojana. Hän työskentelee edelleen hevosten parissa, mutta nyt mukana kuviossa on myös ekokampaajan työ, jota Masally tekee kaksi kertaa viikossa. Hän on haaveillut kummastakin työstä ja kokee voimauttavaksi kahden eri työn tekemisen.

–Opiskelin ammattikoulussa parturikampaajaksi. Ekologiset arvot olivat minulle tärkeitä jo silloin. Luin Voima-lehdestä jutun Helsingin ensimmäisestä ekokampaamosta nimeltä Vihreä Kampa. Pääsin sinne harjoitteluun ja tein opinnäytetyönikin ekologisesta hiustenhoidosta, hän kertoo.

Ekokampaajan palveluihin kuuluvat värjäysten lisäksi mm. hiustenleikkaukset, intialainen päähieronta, energialeikkaus, savivaalennus sekä hiusten ja hiuspohjan hoidot. Ekokampaaja on sitoutunut toiminnassaan ympäristöystävällisyyteen ja eettisyyteen.

SMS