Kevään 2019 yhteishaku ammatilliseen koulutukseen ja lukiokoulutukseen alkaa 19.2. ja päättyy 12.3. kello 15.00. Mahdolliset pääsykokeet järjestetään huhti-toukokuussa. Saat tiedon yhteishaun tuloksista aikaisintaan 13.6.2019. Jos olet antanut sähköpostiosoitteesi hakemuksella, saat tulokset myös sähköpostiisi. Opiskelupaikka tulee ottaa vastaan viimeistään 27.6.2019.

Vinkkejä ammatinvalintaan saa infotilaisuudesta, joka järjestetään Toimintakeskus Harjulassa tiistai 5.2. kello 13.00. Tilaisuudessa vastauksia mm. seuraaviin kysymyksiin: Mistä tiedän, mikä ala sopisi minulle? Mistä löydän tietoa ammateista, palkkauksesta ja työllisyysnäkymistä? Missä kaikkialla voi opiskella? Miten haen yhteishaussa opiskelemaan? Miten opinnot rahoitetaan? Samalla esitellään Ohjaamo Lohjan toimintaa.

Näin haet yhteishaussa

Yhteishaussa hakevat pääsääntöisesti peruskoulun ja lukion päättäneet. Jos olet jo suorittanut jonkin ammatillisen tutkinnon tai korkeakoulututkinnon, et voi hakea yhteishaussa, vaan jatkuvan haun kautta suoraan oppilaitokseen. Tarkista jatkuvan haun tarkat hakuajat ja hakumenettelyt suoraan oppilaitoksista tai koulutusten kuvauksista Opintopolussa. Jos olet käynyt lukion voit hakea yhteishaussa yo-pohjaisiin koulutuksiin, mutta et peruskoulupohjaisiin koulutuksiin.

Peruskoulun jälkeisiin valmistaviin koulutuksiin on oma hakunsa. Katso lisätietoa suoraan oppilaitosten sivuilta tai opintopolusta.

Mikä on jatkuva haku?

Tammikuusta alkaen voit hakea ammatilliseen koulutukseen ympäri vuoden jatkuvan haun kautta. Saat tietoa koulutuksista, joihin voi hakea jatkuvan haun kautta joko oppilaitosten verkkosivuilta tai Opintopolusta.

Nuoren tarina

Henna (nimi muutettu) opiskelee lähihoitajaksi. Läheisen sairaus motivoi hänet lähtemään alalle. Opinnot alkoivat syksyllä 2017. Henna opiskelee hoitotyötä ja valmistuu lähihoitajaksi keväällä 2020. Lapsena sairaanhoitaja ei ollut vielä unelma-ammatti, mutta auttaminen, ihmisläheisyys ja vastuu ovat aina kiehtoneet häntä. Hennan haaveena on vielä jatkaa sairaanhoitajan opintoihin muutaman vuoden päästä.

–Hyödyllisin oppimani asia on terveellisten elintapojen tärkeys sairauksien ennaltaehkäisyssä sekä elämänlaadun parantamisessa. Se voi kuulostaa itsestään selvältä, mutta koulutuksen myötä asiaan on saanut aivan toisen perspektiivin, Henna kertoo.

–Koin valaistumisen keväällä 2013, kun läheiseni oli vakavasti sairas ja pidemmän aikaa sairaalassa. Ihailin sairaanhoitajien läsnäoloa, vakuuttavuutta, omaisten huomioimista ja toivon ylläpitämistä. Päätin, että haluan itsekin tulevaisuudessa tehdä yhtä tärkeää työtä, niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin, Henna kertoo.

–Opiskelussa mielenkiintoisinta ovat jatkuva itsensä haastaminen sekä alaan liittyvät eettiset ja moraaliset kysymykset. Tähän ammattiin ei jokainen sovi. Minua jännitti mennä ensimmäiseen harjoitteluun: Osaanko auttaa vanhusta suihkussa? Miten reagoin kaikenlaisin eritteisiin, ällöttääkö minua?

–Suosittelen lähihoitajan koulutusta, luonnollisestikin, terveydestä ja hyvinvoinnista kiinnostuneille ihmisille, joilla on sydän paikallaan. Täytyy olla jämäkkä, ahkera ja kunnianhimoinen, mutta myös aina muistaa, mikä on kaikkein tärkeintä: olla ihminen ihmiselle, olla läsnä, kuunnella sekä arvostaa jokaista ihmistä sellaisena kuin hän on Henna sanoo.

Terveydenhoitoalalla tulee aina olemaan töitä, vaikka aina budjeteista nipistetäänkin ja kaikkia palveluita pitäisi tehostaa. Ala elää jatkuvan muutoksen tilassa, kun esimerkiksi teknologia näyttelee jatkuvasti suurempaa roolia hoivatyössä. Koulutuksen tulee pysyä tämän muutoksen tahdissa ja reagoida nopeastikin niihin, hän pohtii.

–Tulevaisuudessa minua kiinnostaisi työskennellä jonkin aikaa ulkomailla, esimerkiksi erilaisten avustusprojektien parissa. Haluan laajentaa maailmankuvaani entisestään. Suomessa haluaisin tällä hetkellä erikoistua päihde- ja mielenterveystyöhön, sillä se on niin kokonaisvaltaista hoitoa.