Tänään: 17.07.2024

Toimittaja

Herkkuhampurilaiset Hiidenveden Grillistä

Hiidenveden Grilli, Hiidenvesi, ravintola

Jyrki Satukangas poikkesi poikansa kanssa kahvilla Hiidenveden Kioskissa pari kertaa marraskuussa 2017. Satukangas kertoo, että toisella kerralla he jäivät ilman kahvia, koska sitä ei vaivauduttu keittämään. Silloin poika heitti puolittain vitsillä, että eiköhän osteta tämä paikka ja pistetä se kuntoon. Satukangas tarttui tuumasta toimeen ja selvitti, kuka kioskin omistaa. Omistaja oli halukas myymään ja niin paikka sai uudet yrittäjät. Satukangas omistaa grillin nyt vaimonsa Irina Satukankaan kanssa. Kokkeina toimivat heidän poikansa ja tämän kaveri. Myös Jyrki Satukankaan tytär nähdään välillä tiskin takana.

–Alku oli hiljainen ja tammikuu huono aika aloittaa tällainen toiminta. Tällä paikalla oli silloin myös huono maine, koska kioski oli ollut auki miten sattuu. Kyllä siinä mietittiin metsän keskellä, että mitä tästä tulee, mutta vähitellen saimme vakituisia asiakkaita. Ihmisiä on käynyt hyvin ensimmäisestä kesästä lähtien ja tullut koko ajan enemmän, Satukangas kertoo.

Kioski koki täydellisen remontin, jossa kaikki tilat uusittiin. Samalla myös nimi vaihtui Hiidenveden Grilliksi. Myös rantanäköala avattiin ja rantaan saatiin laituri. Satukangas kiittää paikallisia ihmisiä avusta.

–Saimme venelaiturin yhdeltä asiakkaalta ilmaiseksi ja maanomistajalta luvan laittaa se hänen puolelleen. Asiakkaista on ollut iso apu. Se kertoo siitä, millaisia ihmisiä täällä asuu, Satukangas kiittää.

Koronan vuoksi grilli aukesi tänä vuonna vasta 7.5., mutta sen jälkeen onkin näyttänyt hyvältä.

–Todella vilinää on ollut. Tuntuu, että kotimaan matkailu on lisääntynyt ja liikenne vilkastunut tässä vanhalla Turun tiellä, Satukangas iloitsee.

Hiidenveden Grillin brisket.

Savustettuja herkkuja on jo luvassa ja pirtelöitäkin kehitetään

Nykyään Hiidenveden Grilli tunnetaan etenkin herkullisista hampurilaisistaan.

–Hampurilaiset ovat päätuotteemme, mutta muitakin ruokia saa. Tarjolla on erikoisiakin hampurilaisia. Pääkokkimme on kokeilunhaluinen.

Erityisen suosittu on tällä hetkellä myös summer dog niminen hot dog, joka sisältää savustetun raakamakkaran aurapekonilisukkeilla. Päätuotteet säilyvät samoina, mutta ruokalistaa myös päivitetään säännöllisesti uusilla herkuilla. Palaajiakin on, nimittäin listalle tulevat uudelleen salaattiannos sekä kaksi leikettä, salaattia ja peruvaihtoehdon sisältävä Jyrähdys-annos.

–Yleisön painostuksesta. Olen saanut useita puheluja, että milloin Jyrähdys tulee takaisin. Se oli välillä pois, koska leikkeet vievät paistopisteessä paljon tilaa. Nyt saamme toisenkin parilan, joten annosta voidaan taas tehdä, Satukangas kertoo.

Satukangas kertoo, että kana tulee Saksasta, mutta muut lihat ovat kotimaisten tuottajien rotukarjan lihaa. Laadukkaiden raaka-aineiden käyttö on hänelle tärkeä asia. Jatkossa grillillä panostetaan myös savustettuihin herkkuihin, kuten pulled porkiin, brisketteihin ja ribseihin.

Hiidenveden Grillit ribsit.

Satukangas toteaa, että myös grillin jäätelövalikoima on kattava.

–Meillä on pehmiskone ja kymmeniä makuja irtojäätelöä. Myös itsetehtyjä pirtelöitä on suunniteltu. Koeversioita on jo tehty.

Alkuun tehtiin kakkujakin, mutta kun eräs asiakas kysyi, onko paikka grilli vai konditoria, täytyi tuotepainotuksia miettiä uudelleen. Tällä hetkellä makeista leivonnaisista on tarjolla grillin omalla reseptillä valmistettuja munkkeja sekä korvapuusteja.

Välillä grillillä on ollut jonoa ja ruokia on joutunut odottamaan. Toinen parila lyhentää jonoa. Asiakkailta on tullut hyvää palautetta siitä, että mahdollisesta jonosta kerrotaan ja annetaan aika-arvio, kuinka kauan ruuan saamisessa kestää.

–Ihmiset ovat ymmärtäneet hyvin sen, että aikaa menee, kun ruoka tehdään kunnolla, Satukangas toteaa.

Toiminnassa on tähän asti ollut kolmen kuukauden tauko talvella, mutta nyt suunnitelmissa on, että grilli olisi auki ympäri vuoden. Kesällä on mukava nautiskella terassilla, mutta grillistä löytyy 25 asiakaspaikkaa myös sisältä, joten lämpimään pääsee syksyn viilentyessä. Kun asiakkailta tulee myönteistä palautetta, grillillä on ilo olla hommissa.

–Ruoan taso, hampurilaiset, yleinen siisteys, terassi, henkilökunta, Satukangas luettelee tyytyväisenä asioita, joista grilli on saanut kiitosta.

SMS

Hiidenveden Grillin pulled pork.