Hiiden Opiston odotettu opinto-opas on julkaistu. Lukuvuoden 2019–2020 kurssisuunnittelu käynnistyi jo vuoden alussa, kun opiskelijoilta ja opettajilta pyydettiin kurssitoiveita ja edellisen vuoden palautteita lähdettiin purkamaan. Tästä seurasi ideariihi, jossa ajatukset kirjattiin paperille ja kurssisuunnittelu sai kunnolla tuulta alleen. Kevät on mennyt vauhdikkaasti, kun päätoimiset ja Hiiden Opiston lähes 200 tuntiopettajaa ovat suunnitelleet kursseja siten, että mahdollisimman monen toive toteutuisi ja kursseille löytyisi paikka, aika ja opettaja.

Opetustunteja on suunniteltu yhteensä huimat 20 158 tuntia, joista Vihtiin 5 321 tuntia ja Siuntioon 470 tuntia. Kursseja on tarjolla 706 kappaletta. Tulevana lukuvuonna Hiiden Opistolla on kaksi arvokasta teemaa: opistotoimintaa 75 vuotta Lohjalla sekä Hinku-kumppanuuteen osallistuminen. Teemat tulevat näkymään opiston ilmeessä, kursseilla, luennoilla, tapahtumissa ja näyttelyissä.

Tänä syksynä opisto täyttää 75 vuotta – on aika juhlia!

Lohjan työväenopisto perustettiin syksyllä 1944, jolloin maa alkoi pikkuhiljaa toipua sodan jälkeisistä seurauksista, ja katseita alettiin kääntää kohti tulevaisuutta. Tuolloin todettiin opiskelun ja koulutuksen tärkeä merkitys suomalaisen yhteiskunnan jälleenrakentamisessa. Opistotyön alkuaikoina opetusaineissa keskityttiin lähinnä yhteiskunnallisiin aiheisiin, kuten kotiseutuoppiin, kansantalouteen, yhteiskuntaoppiin ja pikakirjoitukseen. 25 markan lukukausimaksulla pääsi myös voimistelun, käsityön ja ruoanlaiton kursseille. Tulevan lukuvuoden aikana palaamme ajassa taaksepäin myös opetuksessa, tunnistat teemaan liittyvät kurssit opinto-oppaaseen merkitystä 75-vuotislogosta.

Hinku-Hanke

Hinku eli Kohti hiilineutraalia kuntaa -hankkeen tavoitteena on sitouttaa kunnat tavoittelemaan 80 prosentin päästövähennystä vuoden 2007 tasosta vuoteen 2030 mennessä. Kunta voi vähentää kasvihuonepäästöjään esimerkiksi energiatehokkailla ratkaisuilla, yhdyskuntasuunnittelulla ja kierrättämällä.

Lohjan kaupunki on ollut mukana Hinku-hankkeessa vuodesta 2013, ja lukuvuonna 2019–2020 Hinku nousee esille myös Hiiden Opiston yhtenä teemana. Opistolla tullaan pohtimaan, mitä arjen pieniä tekoja voi tehdä ympäristön suojelemiseksi. Hyödynnetään julkista liikennettä, pyöräillään työpaikalle ja lajitellaan jätteet oikein. Hinku- teemaan liittyvät kurssit on merkitty opinto-oppaaseen Hinku-logolla.

Lukuvuoden aikataulu ja ilmoittautuminen

Opinto-opas jaetaan koteihin 18.7.-28.7. Se ilmestyy jokaiseen talouteen Lohjan, Vihdin ja Siuntion alueella. Tulevan lukuvuoden kurssitarjontaa ja opinto-opasta pääsee katsomaan myös osoitteessa www.hiidenopisto.fi.

Ilmoittautuminen kursseille käynnistyy seuraavasti: ti 6.8. kello 11.00 taiteen, näyttämötaiteiden, tanssin ja liikunnan kurssit, ke 7.8. kello 11.00 kielten ja musiikin kurssit, to 8.8. kello 11.00 kädentaitojen, yhteiskunnallisten aineiden ja atk:n kurssit ja ke 13.11. kello 9.00 kaikki kevätkaudella 2020 alkavat kurssit. Koko lukuvuoden kestäville kursseille ei tarvitse ilmoittautua uudelleen kevääksi.

Ilmoittautua voi Hiiden Opiston verkkosivulla sekä puhelimitse (019) 369 1498. Lukuvuosi käynnistyy maanantaina 2.9.

Kurssipoimintoja

Tanssi, liikunta ja musiikki

Pitkään toivottu koko vuoden kestävä kurssi Asahistasaadaan Nummelaan. Muutoin opisto jatkaa perinteiseen tyyliin laadukkaiden liikuntakurssien tarjoamista eri-ikäisille. Tarjolla on mm. perusjumppaa, joogaa, pilatesta, mindfulnessia, taijia, äiti & vauva -tunteja, kehonhuoltoa ja tanssikursseja.

Musiikin osalta uusia kursseja ovat irlantilaisen kansanmusiikin sekä kuorolaulun avaus lyhytkurssit. Pitkään toivotulla Ukulelen tutustumiskurssilla opetellaan keskeisimpiä sointuja ja soittotekniikoita tuttujen kappaleiden avulla. Siuntioon tulee äänenkäyttö ja kuorolaulamisen perusteet -kurssi.

Taideaineet

Taiteen puolella jatkamme vakiintunein ja suosituin maalauskurssein eteenpäin, mutta varsinkin lyhytkurssien puolella on tulossa monta jännittävää uutuutta, kuten Urban Sketching -kurssi, joka vie taiteen harrastajat luonnostelemaan kaupunkiympäristöön lisäten akvarellien mukaan kyniä, peitevärejä ja muita sekatekniikkaan soveltuvia välineitä. Nummelaan on tulossa kiinalaisen maisemamaalauksen lyhytkurssi. Ikonimaalauksessa on tarjolla kasvomaalausta sekä neliväritekniikkaa. Suuren suosin saavuttanut kuultomaalauskurssi palaa ohjelmistoon myös ensi lukuvuonna. Mustetahroista luodaan tarinoita sarjakuvakurssilla ja digipiirtämällä tehdään Photoshop-taidetta.

Näyttämötaiteiden osalta saadaan yleisön pyynnöstä ilmaisutaidon kursseja, joissa haetaan mm. rohkeutta esiintymiseen ja itsensä ilmaisemiseen.

Kädentaidot

Lohjan opistotoiminnan 75-vuotisjuhlavuoden kunniaksi kädentaidoissa on tarjolla historiallisia, perinteistä kädentaitoa korostavia kursseja. Nämä kurssit tarjoavat parhaimmillaan aikamatkan menneisyyteen. Samalla tarjotaan kursseja, jotka ilmentävät kädentaitojen uusinta tarjontaa. Näissä kursseissa korostuvat suunnittelu, kokeilu ja materiaalien yhdistely innovatiivisesti, tulevaisuuden teknologiaa ja tarpeita unohtamatta.

Puu- ja metallityökurssit, huonekalujen entisöinti, kankaankudonta, ompelu- ja keramiikkakurssit sekä hopeatyökurssit jatkavat suosiotaan.

Kursseja kirjoittamisesta mehiläisten hoidosta

Suuren suosion saavuttanut mehiläisten hoitokurssi toteutuu myös ensi vuonna ja luovan kirjoittamisen kursseja on tulossa useampi eri painopistein. Kotitalouskursseilla on tarjolla mm. Makumatka maailman ympäri, Hävikkiruokakurssi sekä perhekurssina Piparit ja pikkuleivät -kursseja. Miehille on tarjolla Miehet keittiössä -kurssi. Toivekurssina toteutetaan kehitysvammaisille suunnattu arkiruokakurssi.

Historian kursseilla perehdytään sukututkimukseen, tutustutaan Lohjan alueen kartanoiden historiaan ja Arkeologian kenttätyökurssilla pääsee itse osallistumaan kaivauksiin.

Kielistä voi opiskella seuraavia: suomi, ruotsi, englanti, espanja, italia, japani, kreikka, latina, ranska, saksa, tanska, tsekin kieli, unkari, venäjä, viittomakieli ja viro.

Atk ja media -kursseilla opiskellaan mm. tietotekniikan perusteita, opetellaan erilaisten ohjelmien käyttöä, otetaan älypuhelin ja tabletti haltuun, harjoitellaan ottamaan parempia selfieitä, kuvataan järjestelmäkameralla, tehdään robotti ja perustetaan omat nettisivut.

Lisäksi järjestetään luentoja ja tapahtumia.