Asuntokaupoille lähtiessä saattaa tehdä mieli tempaista vain nopeasti ostohousut jalkaan ja tehdä kaupat, mutta muutamiin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota ennen kuin asunto vaihtaa omistajaa. Kiinteistönvälittäjä Satu Taponen Aktia Kiinteistönvälitys Oy:stä muistuttaa, että huomio on kiinnitettävä eri asioihin riippuen siitä, onko ostamassa osaketta eli rivi- tai kerrostaloasuntoa vai kiinteistöä eli omakotitaloa.

–Osakkeen ostaja miettii asiaa joko sijoittajan tai oman asunnon näkökulmasta. Sijoittaja valitsee sellainen asunto, josta hän saa hyvän tuoton sijoitukselleen. Silloin on tärkeää valita taloyhtiö, jota on hoidettu hyvin, Taponen sanoo.

–Myös omaksi kodiksi ostavan kannattaa selvittää, mitä remontteja taloyhtiössä on tehty ja mitä on tulossa. Jos kyseessä on esimerkiksi 70–90-luvulla rakennettu kerros- tai rivitalo, eikä mitään remontteja ole vielä tehty, tilanne ei välttämättä ole hyvä, koska kaikki remontit saattavat rävähtävät sitten kerralla tehtäviksi, Taponen jatkaa.

Moni pelkää isoja remontteja, mutta Taposen mukaan pelkoon ei ole syytä.

–Ei esimerkiksi putkiremonttia tai viemärien sukitusta tarvitse pelätä. Ne vain ovat asioita, jotka täytyy tehdä, jotta asunnon arvo säilyy. Remontin voi maksaa kerralla tai lyhentää remonttilainaa pikkuhiljaa rahoitusvastikkeena.

Omakotitalon kohdalla liikkeelle lähdetään rakennusvuodesta

Omakotitalon kohdalla ostajan kannattaa kiinnittää huomiota etenkin talon kuntoon liittyviin asioihin.

–Se ratkaisee paljon, millä vuosikymmenellä talo on rakennettu, koska sen mukaan huomio tulee kiinnittää eri asioihin. Eri aikoina on rakennettu eri tavalla, Taponen avaa.

Eri aikakausien rakennustavoista löytyy tietoa mm. Hometalkoot-verkkosivulta. Siellä on esitelty myös kunkin aikakaudet rakennusten riskirakenteet. Huomiota kannattaa kiinnittää etenkin talon perustuksiin sekä katon ikään ja kuntoon. Taponen toteaa, ettei riskirakenteitakaan kannata silti liikaa pelätä, sillä talon kuntoon vaikuttaa niin moni tekijä sen rakentajasta ja ylläpitäjistä lähtien.

–Kun mieleinen ja omalle kukkarolle sopiva koti löytyy, kuntotarkastuksen tekeminen on suositeltavaa. Myyjä voi tehdä sen ennakkoon tai sitten tarkastus tehdään, kun ostajaehdokas on löytynyt. Itse kannatan vaihtoehtoa, että ostaja on tarkastuksessa myyjän ohella mukana. Hyvä tarkastaja kertoo, mitä asioita talossa olisi hyvä huomioida tulevien vuosien aikana.

Taponen neuvoo myös teettämään tarkastuksen ammattitaitoisella kuntotarkastajalla.

–Se maksaa vähän enemmän, mutta kannattaa. KH-kortiston mukaisessa tarkastuksessa on selkeä suoritusohje, mihin asioihin tarkastuksessa täytyy kiinnittää huomiota.

Kunnosta huolehtiminen ei lopu ostohetkeen, sillä omakotitalossa rakennuksen hyvän yleiskunnon ylläpito on omistajan vastuulla. Osakeyhtiöissä taas tehdään viisivuotissuunnitelmat siitä, mitä remontteja lähivuosina tulisi tehdä.

Kiinteistönvälittäjä Satu Taponen kertoo, että asuntokauppa käy nyt tavalliseen tapaan ja mökkejä menee kaupaksi jopa ylihinnalla. Hän on myös havainnut, että Helsingissä on kyllästytty kerrostalokaranteeniin ja sieltä halutaan maalle.

Moni asia mietityttää

Kiinteistön ostajaa saattaa mietityttää moni asia talon lämmitysmuodosta lähtien. Taponen kertoo, että tällä hetkellä yksi suosituimmista on maalämpö. Taloihin asennetaan myös jälkikäteen aurinkopaneeleja. Monissa vanhoissa taloissa taas on öljylämmitys. Sen voi vaihtaa esimerkiksi ilmavesilämpöpumppuun.

Kiinteistön sijainti tuo erilaisia huomioitavia asioita. Haja-asutusalueella ei välttämättä ole kunnallistekniikkaa ja jätevesijärjestelmä nykyaikaisuus ja uusimisen tarve on syytä tarkistaa. Joillain alueilla voi myös olla radonia. Sitä voi löytyä mm. kaivovedestä.

Kiinnitykset ovat yksi asia, jota asunnonostajan voi olla joskus vaikea ymmärtää.

–Kiinnityksiä tarvitaan, jos kiinteistön ostamiseen tarvitaan pankkilainaa. Jos kiinnityksiä ei ole riittävästi, niitä haetaan lisää. Yleensä tämä hoituu pankin kautta. Kiinnitykset ovat usein sähköisiä panttikirjoja, jotka luovutetaan aina lainoittamattomina uudelle omistajalle, Taponen sanoo.

Tontilla voi olla myös rasitteita. Ne selviävät rasitustodistuksesta.

Kiinteistönvälittäjän avulla kauppa tulee tehtyä oikein

Jotta asuntokauppa tulee tehtyä oikein, Taponen suosittelee käyttämään apuna kiinteistönvälittäjää.

–Asuntokauppaan liittyy paljon asioita, joita tavallinen ihminen ei tiedä. Nykyään käytetään paljon kiinteistönvälittäjiä, mutta on myös niitä, jotka yrittävät ensin myydä asuntoaan itse. Jos se ei mene kaupaksi, asunto tulee välittäjälle myytäväksi. Silloin saatetaan huomata, että myyjä on hinnoitellut asunnon väärin ja tärkeitä papereitakin voi puuttua.

Hän muistuttaa myös, että myyjän vastuu ei lopu siihen hetkeen, kun hän saa asuntonsa myytyä. Myyjän vastuu kestää osakkeissa kaksi vuotta ja kiinteistöissä viisi vuotta. Myyjän onkin tärkeää kertoa kaikki tiedossaan olevat mahdolliset ongelmakohdat ja rakennuksen kuntoon liittyvät seikat. Kuntotarkastuksessakaan kaikki olennainen ei välttämättä selviä, vaikka rakenteita avattaisiinkin.

Millainen sijoitus asunto on?

Entä, kannattaako asuntoa ostaa ylipäätään? Millainen sijoitus se on?

–Kyse on elämänvalinnoista, Taponen tiivistää.

–Joku kokee, että vuokralla olo on huoletonta etenkin, jos matkustelee paljon. Pihaakaan ei tarvitse hoitaa. Ihmisillä on lisäksi myös mökkejä, joissa vietetään kesiä ja entistä enemmän aikaa myös ympäri vuoden. Tällöin vuokraaminen voi olla hyvä vaihtoehto. Toisaalta vuokralla ollessa rahaa menee tavallaan hukkaan. Esimerkiksi viiden vuoden vuokrilla maksaisi jo hyvin omaa asuntoa, hän jatkaa.

Tällä hetkellä asuntokauppa käy hyvin ja mökkejä myydään jopa ylihinnalla.

–Kun korona iski, joitain kauppoja peruuntui. Ei uskallettu ostaa, kun oma työtilanne nähtiin epävarmana. Nyt asuntoja laitetaan myyntiin ja ostetaan taas tavalliseen tapaan. Helsingissä on kyllästytty kerrostalokaranteeniin ja sieltä halutaan maalle. Lohja on hyvä paikka asua; sopivan lähellä pk-seutua ja kesämökkikuntana varsin suosittu, Taponen kertoo.