Moni ikäihminen viettää joulun yksin kotona tai hoivakodissa. Monen ikäihmisen sosiaaliset verkostot ovat pienentyneet, ystäväpiiri kaventunut ja sukulaiset saattavat olla etäällä. Yksinäisyyden tunne korostuu monella entisestään juhlapyhien aikaan. Yksinäisyyttä voi myös kokea, vaikka läheiset olisivatkin lähellä.

Nyt lohjalaisilla on mahdollisuus ilahduttaa yksinäisiä ikäihmisiä ostamalla heille joulukukkia. Ikäihmisiä ilahdutetaan joulukukalla Lohjalla jo neljättä vuotta peräkkäin.

–Tämä jouluaiheinen kampanja sai alkunsa neljä vuotta sitten, kun olin nähnyt jossain lehdessä juttua toisessa kaupungissa toteutetusta joulukukkakampanjasta. Lähdimme toteuttamaan ideaa Lohjalla Kukkahuone Veronan kanssa, kertoo Hannele Turunen.

–Ensimmäisenä vuonna tämä oli aivan uutta, enkä tiennyt vielä mitä ajattelisin kampanjasta, mutta lähden kaikkeen uuteen mukaan ja haluan nähdä, mitä tapahtuu. Kyseessä oli hyväntekeväisyysjuttu, joten ajattelin, että olen ehdottomasti mukana. Kampanja oli positiivinen yllätys, sillä ihmiset lähtivät todella hyvin mukaan. Aluksi oli aikamoista hullunmyllyäkin, kertoo Teija Jantunen Kukkahuone Veronasta.

Turunen sanoo, että niin kukkakaupat kuin kukkien ostajatkin ovat lähteneet innolla mukaan ilahduttamaan ikäihmisiä. Kampanjaan ovat tervetulleita osallistumaan myös yritykset. Mukana kampanjassa ovat tänä vuonna Kukkahuone Verona Lohjan keskustassa, Kukkatalo Muotikukka Lohjan asemalla ja Liisan kukka Virkkalassa. Kukkahuone Verona on jo vanha konkari tässä kampanjassa ja Kukkatalo Muotikukkakin on mukana jo toista vuotta. Liisan kukka osallistuu kampanjaan nyt ensimmäistä kertaa.

–Ihmisten on helpompi osallistua, kun kauppoja on mukana vähän eri puolilta Lohjaa, Turunen sanoo.

Vaikka mukana olevat kolme kukkakauppaa sijaitsevat Lohjan keskustan tuntumassa, toimitetaan kukkia ikäihmisille Lohjan joka kolkkaan. Lohjan kaupungin Ikääntyneiden palvelut sekä alueen yksityiset hoiva-/palvelukodit ovat valinneet kukkalähetysten saajiksi yksinäisiä ikäihmisiä sekä kotihoidon piiristä että asumispalveluyksiköistä koko Lohjan alueelta.

Ikäihmiset ovat olleet todella ilahtuneita saamistaan kukista.

 

Lähes 200 ikäihmistä odottaa joulukukkaa

Kampanjaan voi osallistua ostamalla kampanjassa mukana olevasta kukkakaupasta joulukukan ja kirjoittamalla mukaan kortin omalla tervehdyksellä. Kukkakaupoissa on tarjolla kolme eri vaihtoehtoa, joista voi valita omalle kukkarolle sopivimman. Kaupat valitsevat kampanjakukkasiksi sellaisia kasveja, jotka kestävät hyvin, mutta eivät tuoksu voimakkaasti. Sellaisia ovat mm. amaryllis ja joulutähti.

Kampanja-aika on 1.12. –17.12. ja kukat toimitetaan saajilleen 20.12. – 21.12. välisenä aikana. Kukkakaupat paketoivat kukat ja toimittavat ne eri hoivapalveluyksiköihin saajilleen jaettaviksi. Kotihoito hakee kukat kukkakaupoista. Turunen kertoo, että joulukukkaa odottaa lähemmäs 200 ikäihmistä. Jos kukkia lahjoitetaan enemmän, niillä voidaan ilahduttaa vieläkin useampaa. Iloa kukka todella tuo.

–Esimerkiksi kotihoidosta on tullut viestiä, että ihmiset ovat olleet hyvin ilahtuneita kukista. Jos itse olisin yksinäinen vanhus ja saisin kukan, voisi tuntua lämmin läikähdys sydämessä, sanoo Turunen.

–Tämä on ihana kampanja, ja kukkien saajat ovat olleet todella onnellisia, iloitsee myös Jantunen.

–Pikkuisen tämä työllistää meitä, mutta niin se saakin, hän jatkaa.

Turunen toteaa, että joulun aikaan lapsille järjestetään monenlaisia keräyksiä, mutta tässä on tilaisuus muistaa myös ikäihmisiä.

–Tämä on ihana tapa ilahduttaa toista ihmistä joulun aikaan, hän tiivistää.

SMS