Tänään: 19.07.2024

Toimittaja

Jean Fellerille toiseksi korkein, 8.dan vyöarvo taekwondossa

taekwondo

Maailman vanhin taekwondon kattojärjestö, International Taekwon-Do Federation (ITF) on myöntänyt Jean Fellerille lajin toiseksi korkeimman Senior Master 8.dan eli 8. asteen mustan vyön arvon. Korkein vyöarvo lajissa on suurmestarin arvo, 9.dan. Vyöarvon myönsi maailmanliiton hallitus yhdessä suurmestareiden kanssa.

Feller on myös maailmanliiton teknisen komitean sekä juniori- ja veteraanikomitean jäsen, ainoana lajin historiassa Suomesta. Maailmanliitto on myös myöntänyt hänelle kaksi kertaa OIM-mitalin ( Outstanding Instructor Medal) lajin eteen tehdystä työstä. Ainutlaatuista on se, että Feller on suorittanut kaikki lajin opettaja-arvot, 4.dan lähtien aina etelä- tai pohjoiskorealaiselle suurmestarille ainoana suomalaisena.

Feller on yli 30-vuotisen uransa aikana perustanut seuroja aina Hangosta Jyväskylään saakka, lähes kaikilla paikkakunnille Etelä-Suomessa ja varsinkin Länsi-Uudenmaan alueelle, kuten Lohjalla ja Raaseporiin, tuottaen yli 100 mustaa vyötä vuosien saatossa. Lisäksi hän on kansallisen kattojärjestön perustaja (ITF Taekwon-Do Liitto ry). Hän toimi myös sen 1. puheenjohtajana lähes 10 vuotta sekä maajoukkueen vastaavana, jolloin oppilaat saavuttivat lukuisia SM, EM- ja MM-titteleitä. Fellerillä on pitkä ura myös personal trainerinä sekä VEAT-ammattivalmentajan tutkinto.

ITF Taekwon-Do Liitto ry täyttää tänä vuonna 20-vuotta, joten kyseessä on juhlavuosi. Lajiliitto on jäsen Suomen Taekwondoliitto ry:ssä sekä Olympiakomitean jäsenjärjestö.


Jean Fellerin taidonnäyte hyppypotkusta.

Laji vienyt ympäri Maailmaa

Feller on kiertänyt ympäri maailmaa harjoittelemassa lajia aina Pohjois-Koreaa myöden. Kisamatkat ovat mm. vieneet Australiaan, Kiinaan, Singaporeen, Koreaan, Grönlantiin kaikkien Euroopan maiden lisäksi.

Toukokuussa 57 vuotta täyttävä Feller harjoittelee lähes päivittäin. Älykellon mukaan viime vuoden toukokuusta on tähän mennessä kertynyt lähes 500 tuntia treeniä eli tässä tapauksessa ikä on todellakin vain numero. Spakaatit onnistuvat vieläkin kylmiltään joka suuntaan, iästä huolimatta.

Lajityö jatkuu edelleen

Työ lajin parissa jatkuu ja Fellerin luoma lajin harjoittelua tukeva seminaarimalli on saanut runsaasti kiinnostusta ympäri maailmaa.

Toimintaelokuvien kestotähdellä Chuck Norrisilla on samassa maailmanliitossa myös 8. dan vyöarvo, joten Feller pohtii vitsaillen, milloin mahtaa tulla kutsu toimintaelokuvien rooleihin uuden vyöarvon myötä.