Lohjan Menneen ajan joulumarkkinat tuovat jälleen markkinameiningin sekä joulun ja menneen ajan tunnelman Lohjan keskiaikaiselle kirkonmäelle.

–Markkinat järjestetään nyt 24. kerran. Perinteisen kaavan mukaan mennään. Kojupaikat ovat täyttyneet hyvin, kertoo Lohjan kaupungin kulttuurituottaja Kalle Ryökäs.

Markkinat järjestetään 15.12 – 16.12. Ryökäs kertoo, että markkinoiden ajankohta elää sen mukaan, mihin itsenäisyyspäivä osuu.

–Olemme havainneet hyväksi, että markkinat sijoittuvat ehjälle viikolle, hän toteaa.

Joulupukki, kulttuurituottaja Kalle Ryökäs, museoamanuenssi Leena-Maija Halinen ja Lohjan seurakunnan lähetyssihteeri Anniina Javanainen (oik) valmistautuvat jo kovaa vauhtia markkinoita varten.

 

Perinteikäs ohjelma

Markkinaohjelma etenee pitkälti perinteisen kaavan mukaan. Virkkalan torvisoittokunta avaa markkinat kirkkokentällä lauantaina kello 9.50, jonka jälkeen Timo Eränkö julistaa markkinarauhan ja mieskuoro Lohjan Miehet esiintyvät. Kello 11.00 on luvassa Lohjan Pyhän Laurin kirkon esittely. Kirkossa tapahtuu pitkin päivää; kello 11.30 Eränkö lukee jouluevankeliumin Lohjan murteella, jonka jälkeen Lohjan Kamarikuoro esittää joululauluja. Kello 12.30 pidetään markkinamessu ja 14.00 vuorossa on kauneimmat joululaulut ruotsiksi. Tiernapojat ovat uudistuneet Tiernabattleksi, jonka Lohjan Huoneteatterin esittää kirkkokentällä kello 13.00.

Sunnuntaina aloitetaan jumalanpalveluksella, jonka jälkeen Eränkö julistaa markkinarauhan kello 11.00. Parhaat kojut palkitaan 13.00. Kojuraadissa ovat tällä kertaa Lohjan kaupungin valtuuston 2. varapuheenjohtaja Laura Skaffari, Tarja Karlsson Lohjan oppaista, Jaakko Puomila Kotiseutuyhdistyksestä, Leena-Maija Halinen Lohjan Museosta ja Jari Jalonen, joka tuo raatiin lavastajan näkökulman. Tiernabattle nähdään 13.30. Laurentius-kuoro esittää jouluista musiikkia kirkossa kello 13.00.

Lisäksi molempina päivinä on luvassa yllätysohjelmaa, musiikkia, laulua ja tassia. Perinteen mukaisesti Hiidenharjun Kilta huolehtii mm. siitä, että joku istuu jalkapuussa. Pehmomiekkailuakin nähdään. Pääkirjasto on auki kumpanakin päivänä. Lauantaina kello 13.00 ohjelmassa on Järnefeltinsalissa lasten elokuvanäytös Jouluinen tarina koirasta ja sunnuntaina kello 12.00 musiikkiopiston oppilaat esittävät kirjaston aulassa jouluista musiikkia. Musiikkiopiston oppilaat esiintyvät myös lauantaina kello 12.00 Laurentius-salin aulassa. Lohjan Museolla tapahtuu myös molempina päivinä. Näyttelyihin on vapaa pääsy, pihalla pääsee hevosajelulle, viljamakasiinissa on maataloustuottajien suoramyyntiä ja navettasalissa Hiiden Opiston taitopaja kello 15.00 asti. Joulupukki on myös tavattavissa museolla.

 

Menneen ajan joulumarkkinat yllättävät

Markkinat keräävät vuosittain noin 20 000 kävijää ympäri Etelä-Suomea. Myyjiä paikalla on noin 200. Moni on paikallisia, mutta myyjiä saapuu myös Virosta saakka.

–Virossa on pitkä käsityöperinne, Ryökäs toteaa.

Hän kertoo, että ihmiset, jotka tulevat Lohjan Menneen ajan joulumarkkinoille ensimmäistä kertaa, yllättyvät siitä, kuinka hieno tapahtuma on.

–Tämä on lämminhenkinen tapahtuma, joka pitää tulla itse kokemaan, että hoksaa mistä on kyse.

Tuotteet painottuvat vahvasti erilaisiin käsin valmistettuihin tuotteisiin ja pienten tuottajien valmistamiin herkkuihin.

–Markkinoilla on mahdollisuus tehdä hyviä ja laadukkaita jouluostoksia, Ryökäs tiivistää.

Nälkäisenä ja janoisena markkinoilla ei tarvitse olla, siitä on huolehdittu monen kahvion ja kojun voimin. Jouluisia herkkuja tarjoillaan mm. kirkon tapulissa, Kahvila Liisassa, Laurentius-salin aulassa sekä kirjaston ja museon kahviloissa. Puu-Anttilassa on tarjolla lisäksi soppatykissä kypsytettyä riisipuuroa ja seurakuntakeskuksessa vihannes- ja lihakeittoa.

Kaupungin kojujen pystytyksestä ja purkamisesta vastaa Virkkalan Tarmo ja liikenteenohjauksesta THU Team. Parkkitilaa löytyy mm. puretun Tytyrin koulun paikalta. Tapahtuman järjestävät Lohjan kaupunki, Hiiden Opisto, Lohjan Museo ja Lohjan Seurakunta. Lohjan seudun käsityöläisyhdistys ei ole tänä vuonna mukana järjestäjänä, mutta Tuulentupa on avoinna. Markkinat ovat avoinna lauantaina kello 10.00 – 16.00 ja sunnuntaina 11.00 – 16.00.

 

Säästötoimet koskevat myös Menneen ajan joulumarkkinoita

Raha liittyy kaikkeen, niin Menneen ajan joulumarkkinoihinkin. Miltä niiden tulevaisuus näyttää?

–Nyt, kun kaupunki raapii säästökohteita kasaan, on jouduttu pohtimaan paikkamaksujen nostoa kymmenellä prosentilla sekä sitä, ovatko markkinat jatkossakin ilmaiset, Ryökäs kertoo.

Toisaalta osa myyjistä kokee paikkamaksut jo nyt korkeiksi. Koko joulumarkkinaidean isä Jorma Kuosmanen toivoo, että jos maksut nousevat, pientenkin käsityötuottajien osallistuminen tapahtumaan turvattaisiin.

–Kädentaidot tulevat olemaan aina merkityksellisiä. Voisi olla taho, jolta käsityöläiset voisivat anoa avustusta, jotta heillä olisi mahdollisuus tulla myymään markkinoille, Kuosmanen ideoi.

–Menneen ajan joulumarkkinat ovat Lohjalle tärkeä imagotekijä, joka tuo kävijöitä myös Lohjan liikkeisiinkin, Kuosmanen muistuttaa.

SMS