Muinaisiin kansanrunoihin pohjautuvan Kalevalan kirjoittaja, monitietäjä ja -taitaja Elias Lönnrot syntyi Sammatissa Paikkarin torpassa 220 vuotta sitten. Tänä vuonna Lönnrotia muistetaan monissa tapahtumissa Lohjalla. Juhlavuoden aloittaa perinteinen Sammatin Kalevala-juhla ensi sunnuntaina.

Elias Lönnrotin elämästä juhlassa kertoo Sampoyhdistyksen pitkäaikainen puheenjohtaja Seppo Iivonen. Musiikkia esittää Duo George & Angelique eli kitaristi-laulaja Jukka Pekka Lilja ja bandeneon-artisti Mercedes Krapovickas. Lilja on perinnesoitinrakentaja ja arkaaisen kansanmusiikin taitaja. Krapovickas on pianisti, säveltäjä ja musiikkitieteilijä.

Väliajalla on kahvitarjoilu perinteisine Eliaksen muffinseineen ja musiikin monitaiturit Silja Kulo ja Markus Lehtonen laulattavat ja leikittävät niin lapsia kuin aikuisiakin. Tilaisuuden lopuksi tuottaja Veli-Heikki Uusitupa esittelee Kalevala-aiheista TV-draamasarjahankettaan, joka tähtää kansainvälisille markkinoille. Juhlan juontaa taiteilija Pekka Kainulainen.

Juhlaan on vapaa pääsy. Järjestäjinä ovat Sampoyhdistys ry ja Kalevalainen tietäjäkoulu ry. Juhla pidetään sunnuntaina 27.2. klo 16.00 Sammatin Sampaalassa, Lohilammentie 2.

Duo George & Angelique.