Lohjalainen, työvaatteita valmistava E. Laiho Oy on koronaviruspandemian myötä saanut valmistettavakseen uuden tuotteen; kankaiset kasvomaskit. Niiden valmistus aloitettiin Päijät-Hämeestä tulleen tilauksen myötä.

–Kangasmaskit on tarkoitettu hoitotilanteisiin, joissa hoidetaan muita kuin koronapotilaita. Nämä maskit eivät täytä standardeja, mutta ne suojaavat aivastuksista ja yskimisestä lähteviltä pisaroilta. Pisarat jäävät maskiin eivätkä lennä ympäriinsä, kertoo E. Laiho Oy:n toimitusjohtaja Liisa Laiho.

Päijät-Hämeessä kangasmaskit tulevat kotipalvelun käyttöön.

–He ottivat meihin yhteyttä ja kertoivat, millaisia suojaimia tarvitsevat. Teemme maskit nyt heidän ehtojensa mukaan mm. joustamattomasta kankaasta, jotta kuitujen välit eivät pääse suurenemaan, Laiho avaa.

Yhteensä kangasmaskeja valmistetaan kymmeniä tuhansia. Päijät-Hämeen lisäksi niitä on tilattu Lohjankin kotipalveluihin. E. Laiho Oy:n apuna kangasmaskeja valmistaa Lohjalla useampi muukin ompelutaitoinen. Kuka tahansa ei voi silti talkoisiin osallistua, sillä maskien täytyy kestää teollinen pesu. Jotta maskista tulee riittävän kestävä, tarvitaan oikeanlaiset laitteet sen valmistukseen. Kotiompelukoneen jälki ei siihen riitä.

Laiho kertoo, että yrityksen työntekijät ovat ottaneet uuden haasteen hienosti vastaan.

–Olemme parissa viikossa miettineet, miten teemme maskit, tehneet kaavat, tilanneet tarvikkeet ja aloittaneet tuotannon. Homma on saatu toimimaan superhienosti ja henkilökunta on jäänyt muutamina iltoina pidempään tekemään maskeja. He kokevat maskien valmistamisen vastuulliseksi, Laiho kertoo.

Yrityksen tavanomainen työvaatetuotanto on edelleen käynnissä, mutta tilaukset ovat vähentyneet jonkin verran sillä puolella. Kasvomaskien valmistus onkin tukenut osaltaan yrityksen toimintaa.

–Ilman sitä jossain vaiheessa olisi pitänyt miettiä lomautuksia. Ajattelemme, että kun kaikilla on töitä, se on hyvä.

Kangasmaskien valmistusta. (Kuva: E. Laiho Oy)

Kasvomaskin käyttö vaatii huolellisuutta

Laiho kuvaa nyt elettävää aikaa haasteelliseksi ja mielenkiintoiseksi, koska koronaviruksen käyttäytymisestä ei ole vielä tarkkaa tietoa, eikä siten tiedetä varmaksi myöskään parhaita suojautumiskeinoja sitä vastaan. Ristiriitaista ohjeistusta on tarjolla esimerkiksi siitä, tulisiko ihmisten käyttää jonkinlaista hengityssuojainta julkisilla paikoilla asioidessaan. Laiho muistuttaa, huolellisuudesta erilaisia kangasmaskeja ja hengityssuojaimia käytettäessä.

–Kangasmaski sopii hetkelliseen suojaukseen, kun menee esimerkiksi johonkin sellaiseen tilaan, missä olettaa tarvitsevansa suojausta. Mennessä maski puetaan oikeaoppisesti ja poistuessa se riisutaan oikeaoppisesti. Hygienian kanssa on oltava tarkkana. Maskia tulee käyttää ja pestä se oikein. Kun maskia tarvitaan, sen tulee olla aina puhdas. Sitä ei saa laskea välillä kaulalle ja nostaa uudelleen kasvoille. Kangasosaan ei saa koskea, vaan sekä maskin asetuksen ja poiston yhteydessä pidetään kiinni vain korvien taakse laitettavista nauhoista.

Uudelleen käytettävän kangasmaskin tulee kestää pesu 60 asteessa tai mielellään 90 asteessa, jos sen käyttäjällä epäillään tartuntaa. Laiho iloitsee pesunkestävien kangasmaskien ekologisuudesta, mutta näkee myös kertakäyttöisten merkityksen.

–Kertakäyttömaskeista tulee valtavasti roskaa, mutta kyllä niitä täytyy käyttää, hän toteaa.

Tällä hetkellä kaikki yrityksen valmistamat maskit menevät tilaajille, mutta Laiho pitää mahdollisena, että jatkossa E. Laihon valmistama maski voisi olla tavallisen lohjalaisenkin kasvoilla, jos tilanne sitä vaatii.

–Katsotaan, miten tämä tilanne etenee ja millaista ohjeistusta tulee. Myyntiä meillä ei ole tehtaalla, mutta olemme jo miettineet myyntikanavia, jos tilanne menee sellaiseksi, Laiho toteaa.

SMS