Uudellamaalla sijaitsevalta pikkukaupungilta ei ensikatsaukselta odota mitään ihmeellistä. Lohja on kuitenkin paljon muuta kuin vain unelias taajama Helsingin ulkopuolella. Pintaraapaisun alta löytyy laaja kirjo erilaisia aktiviteettejä, harrastusmahdollisuuksia, ja jopa urheilun huipputekijöitä. Lähempi tarkastelu osoittaa, että alueella vallitsee hyvä urheilumieli, eivätkä harvinaisemmatkaan lajit jää Lohjalla varjoon. Päin vastoin, täällä erilaisuus korostuu myönteisellä tavalla lajien kattaessa kaikki perinteisestä yleisurheilusta jalkapalloon, keppihevosista ilma-aseammuntaan, ja koripallon kotimaisesta maajoukkueesta kanoottipooloon.

Suomalaiset ovat tunnetusti urheilukansaa

Suomalaiset ovat kautta aikojen olleet urheilukansaa, ja aiheesta on todistetusti myös tehty tutkimuksia. Sponsoroinnin ja viestinnän tutkimusyritys Sponsor Insightin viimeisimmän tutkimuksen mukaan suomalaisia kiinnostavat eniten perinteisemmät talviurheilulajit ja moottoriurheilu. Kotikatsomoissa seurataan siis kiihkeimmin jääkiekkoa, hiihtoa, ampumahiihtoa, sekä formula 1 -kilpailuja. Jääkiekko johtaa tilastoja selkeästi suomalaisten kansansuosikkina, sillä jopa 45 % tutkimukseen osallistuneista vastaajista kertoi olevansa lajista joko erittäin kiinnostuneita tai melko kiinnostuneita.

Nuoret miehet kuitenkin poikkeavat kiinnostuksen kohteillaan jonkin verran muusta kansasta. Ensimmäistä kertaa 18-29-vuotiaiden miesten keskuudessa kiinnostavimmaksi urheilulajiksi nousi viime aikoina vahvasti päätään nostanut esports eli eurheilu. Tässä muutoksessa on varmasti vahvana osatekijänä ollut suomalaisten eurheilujoukkueiden viime vuosien menestys kansainvälisissä kisoissa. Kiinnostus lajiin on selvää myös tapahtumajärjestäjille, ja Helsingin Hartwall areenalla järjestetäänkin syyskuussa Suomen ensimmäisen eurheilun suurtapahtuma Arctic International.

Susijengin kotiluola Lohjalla

Vaikka koripalloa on pelattu suomalaisilla kentillä jo aivan viime vuosisadan alusta lähtien, on laji kuitenkin suomalaisessa urheiluperinteessä saanut aina jokseenkin vaatimattomampaa huomiota kuin muut joukkueurheilulajit. Koripallo rantautui Suomeen jo 1900-luvun alussa, mutta ensimmäisten vuosikymmenien aikana lajia harrastettiin pääasiassa Helsingissä, kunnes se 1940-luvun aikana levisi kulovalkean tavoin muuallekin Suomeen. Laji on nauttinut Suomessa vaihtelevaa suosiota perustuen suomalaisten koripallomenestykseen maailmalla. 1990-luvulta lähtien Suomen koripallomaajoukkue on kuitenkin onnistunut pysyttelemään eurooppalaisen koripalloilun kärkijoukoissa.

Suomen Korisliigassa pelasi vuoden 2017-2018 kaudella yhteensä 11 joukkuetta. Suomalaisille tärkein koripallojoukkue on kuitenkin koko kansan yhdistävä maajoukkue Susijengi, jonka menestys maailmalla on nostanut myös koripalloilun suosiota Suomessa. Lohjalla sijaitsevan Kisakallion Urheiluopistossa sijaitseva Susi Training Center onkin koripallomaajoukkueemme kotiluola ja lohjalaisten ylpeys.

Uusi lajitulokas kriketti valtaa alaa

Vain tunnin ajomatkan päässä Lohjalta sijaitseva Kerava kätkee suomalaisessa urheilunäkymässä erikoisen kohteen. Ensimmäiset krikettipelit pelattiin Suomessa jo 1950-luvulla, joten aivan täysin outo laji ei suomalaisille urheilun ystäville ole kyseessä. Tuolloin pelikenttänä toimi Helsingin Olympiastadion. Laji on kuitenkin rantautunut Suomeen näkyvästi vasta viimeisen kahden vuosikymmenen aikana. Kriketin SM-sarjaa on pelattu Suomessa vuodesta 1999 lähtien.

Vuonna 2014 avattu Keravan krikettikenttä on Suomessa ainoa kansainväliset standardit täyttävä krikettikenttä, mutta tämä ei ole estänyt suomalaisten innostusta lajiin maajoukkuetasolla asti. Tämä on hyvä uutinen myös vedonlyönnistä kiinnostuneille penkkiurheilijoille, sillä kriketti on maailmalla perinteisesti yksi suosituimmista ja kiinnostavimmista lajeista, joista lyödä vetoa.

Vuoden 2019 maailmanmestaruuskisojen alkukarsinnat alkavat yhden päivän over -peleillä toukokuun lopulla, jolloin on mahdollista jännittää kotikatsomoissa omien suosikkien menestystä. Avausottelu pelataan 30. toukokuuta Englannin ja Etelä-Afrikan välillä, ja 3. toukokuuta annettujen urheiluvedonlyönnin kertoimien mukaan kotijoukkue Englanti on ennakkosuosikki Betwayn kertoimella 9/20 ja vieraana olevan Etelä-Afrikan voittokerroin on puolestaan 13/8.

Kanoottipooloa uimahallissa ja avovesillä

Koskimelojien tekniikkaharjoittelusta alkunsa saanut kanoottipoolo on melontalajeista nuorin. Laji tunnetaan ainakin 1970-luvulta lähtien, ja olympialajiksi kanoottipoolo hyväksyttiin vuonna 2005. Lohjalla toimii useita eri tahoja, jotka järjestävät melontaa Lohja Spa & Resort kylpylässä sekä Lohjanjärven vesissä, ja järjestettäviin tapahtumiin kuuluu muun muassa säännölliset kanoottipoololeirit.

Kanoottipooloa pelataan ketterillä kolmimetrisillä poolokajakeilla. Pelin tiimellyksessä kasvosuojukselliset kypärät ovat välttämättömiä melan iskujen aiheuttamien vammojen ehkäisemiseksi. Pelin tarkoitus on syöttelemällä saattaa pallo kahden metrin korkeudella vedepinnasta sijaitsevaan suorakulmion muotoiseen maaliin. Pelin henkeen kuuluu, että palloa hallussaan pitävän pelaajan saa taklata kumoon, joten eskimokäännös ja tuennat kuuluvat kanoottipoolon pelaajan perustaitoihin. Laji onkin erinomainen näyttämö tiukille kaksinkamppailutilanteille.

Ilma-aseammuntaa Kisakalliossa

Kisakallion Urheiluopistossa voi halutessaan myös harjoitella ilma-aseammuntaa. Keskittymistä ja tarkkuutta kehittävä laji on Suomessa myös mestaruustasolla arvostettu, ja ilma-aseiden Suomen mestaruuskilpailut järjestettiin Lohjalla Kisakallion Urheiluopistossa vuonna 2018. Ilmanpaineella toimivalla ilmapistoolilla tai ilmakiväärillä ammutaan elektronisiin maalitauluihin. Laji sopii kaikenikäisille, ja on helppo ja nopea oppia sekä turvallinen ammattitaitoisten ohjaajien opastuksella.