Lohjan kirjallisuusseminaari järjestetään lauantaina 11.6. klo 10.15–15.45 Laurentius-talon Estradissa (kulku pääovesta A). Sanat suussani sulavat -seminaari on Hiiden Opiston, Lohjan kaupunginkirjaston, Lohjan Museon ja Lohjan yleisen kulttuurin järjestämä kirjallisuusseminaari. Kyseessä on jo yhdeksäs seminaari. Ensimmäinen seminaari oli Saima Harmajan 100-vuotisjuhla vuonna 2013.

Sanat suussani sulavat liittyy kevyesti Elias Lönnrotin 220-vuotisjuhlavuoteen. Työryhmä ei halunnut nostaa esille Lönnrotia itseään, mutta kunnioittaa kuitenkin hänen työtään. Kirjallisuusseminaari valottaakin eri näkökulmista kalevalaista perinnemaisemaamme. Teemana on suomalainen muinaisuus; kansanusko ja perinne, taiat ja myytit, erilaiset Kalevala-tulkinnat, fantasia ja maaginen realismi.

Seminaariin voi ilmoittautua 7.6. saakka Hiiden Opiston verkkosivuilla tai puhelimitse.

Seminaarin esiintyjät

Seminaarissa on koko joukko esiintyjiä. Tietokirjailija, FT Tiina Piilola on julkaissut tietokirjan Kalevalan naiset (2019). Esitelmässään Piilola nostaa esiin Kalevassa usein miesten varjoon jäävät naiset ja sen, mitä heidän muodonmuutoksensa tarkoittivat. Lisäksi hän kertoo, mitä nykypäivän naiset voivat oppia Kalevalan naisilta.

Kirjailija Mikko Kamula kertoo suomalaisesta muinaisuskosta. Hän kirjoittaa kuusiosaista Metsän kansa -romaanisarjaa, joka on edennyt neljänteen osaan. Tarinoiden aiheita Kamula etsii suomalaisesta kansanperinteestä ja mytologiasta. Hän on opiskellut Turun yliopistossa folkloristiikkaa, historiaa, arkeologiaa ja kansantiedettä ja on hyvin perehtynyt suomalaiseen kansanuskoon ja perinteisiin.

Kuvataiteilija-sanoittaja Pekka Kainulainen on tunnettu performanssitaiteilijana. Hän on tehnyt sanoitukset useille metalliyhtye Amorphiksen levyille. Kainulaisen tekstit ovat omia, mutta vahvasti Kalevalaa henkiviä teoksia. Teksteistä on julkaistu kirja Taivaan rumpu (2017), jossa sanoitukset on käännetty myös englanniksi.

Kirjallisuudentutkija, FT Jyrki Korpua on erikoistunut myytintutkimukseen, fantasiaan ja kirjoista erityisesti Raamattuun, Kalevalaan, J.R.R. Tolkienin teoksiin ja Platoniin. Hän on julkaissut teokset Alussa oli Sana 2016 ja Lajivirrenlaulamaa 2017.

Kiureli Sammallahti on suomalainen laulaja-lauluntekijä ja muusikko, 2020-luvun kansanpelimanni. Haitarin, kitaran, looperin ja stomp boxin avulla hänen musiikissaan balladimainen kaihoisuus ja kalevalaisenkin poljennon sävyt saavat uudenlaisen sävyn. Sammallahti on perehtynyt myös intialaiseen musiikkiin. Debyyttisingle Rannalla istuja julkaistiin 2021.

Seminaariohjelma

10.15 – 10.30 Seminaarin avaus / kulttuuri- ja vapaa-ajan lautakunnan vpj Anna-Maija Kallio

10.30 – 11.15 Mistä sanat taikalauluun / kuvataiteilija, sanoittaja Pekka Kainulainen

11.15 – 12.00 Suomalainen muinaisusko / kansanperinteen tutkija, kirjailija Mikko Kamula

12.00 – 13.15 Ruokailua varten varattu tauko

13.15 – 14.00 Kalevalan naiset / kirjailija Tiina Piilola

14.00 – 14.30 Kahvitarjoilu

14.30 – 15.15 Kalevala ja J. R. R. Tolkienin kirjallisuus / tutkija, dosentti Jyrki Korpua, Oulun

yliopisto

15.15 – 15.45 Etnopoppia / muusikko, kansanpelimanni Kiureli Sammallahti