Karjalohjalaisilta nuorilta löytyy harrastuksia ratsastuksesta motocrossiin ja valjakkourheilusta VPK:hon. Tässä jutussa nuoret kertovat itse lajeistaan sekä vinkkaavat, miten muutkin pääsevät kokeilemaan niitä.

12-vuotias Nooa Lindstedt harrastaa Katulampussa kokkikerhoa.

-Olen käynyt kokkiksessa jo kolme vuotta ja nyt alkoi neljäs. Toimin ryhmän vastaavana. Kerhossa kivointa on ohjaajat Eve ja Jooa. Olen oppinut laittamaan erilaisia ruokia. Lisäksi harrastan junnunuokkaa keskiviikkoisin ja perjantaisin. Siellä on kivointa lautapelien pelaaminen ja uusien pelien oppiminen.

4H-kokkikerho 3-6-luokkalaisille pidetään keskiviikkoisin 14.30–16.00/16.30. Lisätiedot Eve Sallinen (eveliina.sallinen@lohja.fi). Junnunuokka alakoululaisille on keskiviikkoisin klo 16.00 –17.30 ja perjantaisin 16.30–18.00. Järjestäjä: Lohjan nuorisotyö. Lisätiedot Anni Juntunen (anni.juntunen@lohja.fi)

Lucas Turunen harrastaa VPK:ta.

-Täällä oppii uusia hyödyllisiä taitoja, kuten ensiapu. Harrastus on monipuolista,

yhteisöllistä ja hauskaa, Turunen sanoo.

Mikä on kivointa?

-Mönkijäharjoitus, kaikki harjoitukset, perusselvitys, paloautokyyti, palojen

sammuttaminen ja ensiapu-harjoitukset.

Mukaan toimintaan pääsee ilmoittautumalla Alinalle tai ilmaantumalla kauden ensimmäiseen harjoitukseen. Toiminta sopii kaikille 8-16-vuotiaille nuorille, jotka haluavat oppia uutta palokunta-, ensiapu- ja käytännöntaitoja. Info: Nuoriso-osaston johtaja Alina Partanen 044 535 5480.

Anton ja Alex Ahlfors harrastavat valjakkourheilua, joka on koiran kanssa yhdessä toimimista. Valjakkourheiluun luokitellaan mm. koirajuoksu (canicross), koirapyöräily (bikejoring) sekä yhden tai jopa kymmenen koiran kärryluokat, myös kickbike lasketaan kärryksi.

-Nämä ovat sulanmaan lajeja. Lisäksi talvella ajamme koirilla reellä, jonka edessä on 2-12 koiraa tai voi olla enemmänkin. Kilpailumatkat ovat joko sprinttejä eli 5-8 kilometriä tai sitten keskipitkät matkat esim. 150 km tai pitkät matkat, jotka voivat olla jopa tuhat kilometriä.

-Meille koirat ovat huippu-urheilijoita ja niillä jokaisella on omat varusteensa, kuten valjaat, kaulapannat, takit ja tossut. Lisäksi varusteisiin kuuluvat vetoliinat. Koirat saavat myös huippuluokan lihashuoltoa, kun ne käyvät hierojalla ja syövät laadukasta ruokaa, jossa on korkea energiaprosentti. Lisäksi ne syö raakaa lihaa ja erilaisia vitamiineja, pojat kertovat.

Ennen kilpailuja koirat juotetaan monta kertaa sekä ”verkataan”, jotta lihakset

lämpenevät. Kotona koirien jokapäiväiseen hoitamiseen kuuluvat; tarhojen siivous, koirien kynsien ja jalkojen tarkastaminen, ruokinta ja harjaus. Koirat treenataan ajamalla kolmen päivän erissä, minkä jälkeen on aina yksi vapaa päivä. Treenit ovat aina erilaisia, yhtenä päivänä koirilla ajetaan vauhtitreeni mönkijällä, toisena päivänä voidaan ajaa kestävyysajo eli pidempi matka raskaalla taakalla ja kolmantena esimerkiksi interval-tyyppinen harjoitus jossa koirat saavat juosta täyttä vauhtia lyhyen matkan, minkä jälkeen niillä on parin minuutin lepo ja sama

toistetaan vielä pari kertaa uudelleen.

-Meillä on kotona erilaisia vetokoiria; siperianhuskyja, parsonrussell, lintukoirasekoitus ja sitten alaskanhuskyja tulee kohta. Mukaan harrastukseen pääsee vaikka kysymällä äidiltä tai tulemalla mukaan syyslomalla järjestettävälle leirille ja meiltä saa myös lainata varusteita ja koiria jos ei ole omia, pojat kannustavat.

Info: Team Free Racing Sleddogs sport Finland.

16-vuotias Jonne Moilanen harrastaa BJJ:tä eli Brasilian ju-jutsua.

-Olen harrastanut lajia Lohjalla noin viisi vuotta ja olen nyt sinisellä vyöllä. Kilpailemisen aloitin 12-vuotiaana. Suomessa olen saavuttanut SM-kultaa kolme kertaa, SM-hopeaa kahdeksan kertaa ja SM-pronssin kerran. EM-kisoissakin olen edustanut Suomea. Mielestäni lajissa parasta on saada toinen luovuttamaan omilla jipoilla Harrastus vaatii hankintoina puvun, hammassuojat ja halutessaan nogi-kamat, Moilanen kertoo.

Info: http://www.lohjankamppailukeskus.fi/introduction.aspx?gid=1

11-vuotias Kasimir Hindersson harrastaa motocrossia.

-Olen harrastanut motocrossin ajamista 4-vuotiaasta asti ja kilpaillut lajissa noin neljä vuotta. Aloitin kilpailemisen 65cc kuutioisella motocrosspyörällä 8-vuotiaana. Saavutin sillä voittoja Virossa, Latviassa ja Suomessa. Suomessa voitin SM-liigan mestaruuden. Ajoin myös viime vuonna kaikki EM-karsintakisat ja saavutin finaalipaikan Lokettiin EM-finaaliin.

-Tänä vuonna vaihdoin isompaan luokkaan ja ajoin 85cc kuutioisella pyörällä SM-luokassa. Kilpailin myös ulkomailla Belgiassa, Hollannissa, Tanskassa, Saksassa jne, Hindersson kertoo.

Kivointa Hinderssonin mielestä ajamisessa ovat hypyt ja vauhti sekä kaverit varikolla. Kavereita on tullut ympäri Eurooppaa ja kielitaito karttunut sen myötä. Tänä vuonna Hindersson oli myös veljensä kanssa joukkueessa, joka voitti Lohjan kerholle SM-joukkuehopeaa.

Info: Lohjalla harrastuksen aloittamista voi kysyä Losmk sivuilta. Harrastus vaatii ajovarusteet kypärän, saappaat, panssarit ja tietenkin sen pyörän. Mutta kerhollakin taitaa olla lainavarusteita, jos haluaa kokeilla lajia.

15-vuotias Amanda Sintonen harrastaa ratsastusta.

-Olen kahdeksan vuotta harrastanut, kivointa ovat haasteet ja aina uuden oppiminen. Harrastus vaatii paljon rahaa (varsinkin, jos on oma hevonen), paljon aikaa ja varusteista ratsastussaappaat, housut, hanskat ja ehdottomasti kypärä! Koulukisoissa on tullut sijoituksia ja esteillä vähän vähemmän.

-Suosittelen Riitin tallia harrastuksen aloittamiseen! Sintonen vinkkaa.

Info: Riitin talli https://www.facebook.com/riitintallioy