Lohjalaiset ovat saaneet pitkään seurata ensin vanhan Sokoksen rakennuksen purkua ja sitten Lohen rakentamista. Nyt päästiin viimein katsomaan, millainen Kauppakeskus Lohesta tuli, kun se avasi ovensa 5.9. Yksi Lohea katsastamaan saapuneista asiakkaista on Seija Koskinen, joka oli paikalla pojanpoikansa Ukko Tammisen kanssa.

–Ukko soitti aamulla, voisinko hakea hänet koulusta ja tuoda Loheen. Tulimme vasta, mutta mukavalta tämä vaikuttaa. Tämä on selkeä ja Lohjalle sopivan kokoinen, ei liian suuri. Ulkoapäinkin tämä on kivan näköinen ja piristää kummasti katukuvaa, Koskinen kertoo ensivaikutelmistaan.

Myös SSO:n liikepaikkapäällikkö Mika Tolppola on tyytyväinen Loheen.

–Pidän Lohen arkkitehtuurista ja suunnittelusta niin talon sisä- kuin ulkopuolellakin. Vuokrausaste on nyt yli 96% Kummassakin kerroksessa on vapaana enää yhdet tilat, joista neuvotellaan. Meillä on myös LEED-sertifikaatti. Ympäristöystävällisyys on huomioitu koko rakentamisen ajan, parkkihallista löytyy sähköautojen latauspaikkoja ja katolle tulee aurinkopaneelit, hän kertoo.

Lohjalaisetkin pääsivät vaikuttamaan Lohen ilmeeseen jo Annastiina Mäkitalon vetämän projektin muodossa, jossa tehtiin maalauksia Lohen sisäseiniin. Kuvitus tuokin toivottua väriä ja elävyyttä seiniin.

–Ehdoton suosikkini on tuo sukellusvene, Tolppola tuumaa kuvitusta tarkastelleessaan.

Hän kertoo, että lohjalaisten kädenjälki näkyy seinien lisäksi mm. Lohen markkinointimateriaalissa. Lohjalaiset aiotaan ottaa mukaan ideoimaan jatkossakin.

–Mietitään yhdessä, miten tästä tehdään lohjalaisten olohuone, Tolppola tiivistää.

Oman väripilkkunsa kauppakeskukseen tuo myös toisesta kerroksesta löytyvä akvaario viherkasveineen.

Uusi kauppakeskus kiinnosti myös työnhakijoita ja hakemuksia SSO:n osalta saatiin yli 600. Heistä noin 60 pääsi palvelemaan asiakkaita.

Jungle Juice Bar on yksi odotetuista tulokkaista. (Kuva: J.Kainulainen Photography)

Suurin osa liikkeistä jo auki

Suurin osa Lohen liikkeistä on jo avannut ovensa. Ensimmäisestä kerroksesta löytyvät S-market, Alko, SSO:n ravintolat Antonio ja Toasti, Apteekki Lohi, Timanttiset, PP-auto Oy:n showroom, Nissen (avataan loppuvuoden aikana), Jungle Juice Bar, Suomalainen Kirjakauppa, Parturi-Kampaamo Salon Klipsi ja Sokos (jatkuu toiseen kerrokseen). Toisessa kerroksessa sijaitsevat Laurea-ammattikorkeakoulu, Robert’s Coffee (avataan loka–marraskuussa), Fitness 24Seven (avataan tammikuussa 2020), Lindex ja H&M (avataan marraskuussa). Pohjakerroksessa on lämmin parkkihalli 185 autolle ja kuusi latauspaikkaa sähköautoille.

Uusia tuttavuuksia Lohjalla ovat Robert’s Coffee ja Jungle Juice Bar. Tolppola kertoo, että lohjalaiset ovat toivoneet erityisesti Sokoksen paluuta sekä uutta ravintolatarjontaa. Sosiaalisen median keskustelujen pohjalta myös Jungle Juice Bar vaikuttaa odotetulta tulokkaalta. Uusia muodintoimijoitakin toivottiin. Monen kanssa on jo neuvoteltu ja neuvottelut jatkuvat edelleen.

–Sokos palasi nyt vielä laajempana kuin aiemmin. Tuomme myös Lohjalle kolme uudentyyppistä ravintolaa/kahvilaa (Kuulas, Toasti, Robert’s Coffee).

Pieni autokauppakin löytyy.

–Meillä on täällä kaksi autoa näytillä. Koeajolle voi lähteä parkkihallista, esittelee Miikka Salminen (PP-auto).

Pekko Laakso (PP-auto) puolestaan kertoo, että isompiin autoliikkeisiin verrattuna Lohen showroomissa on hyödynnetty digitaalisia mahdollisuuksia autojen esittelyssä, koska ne eivät kaikki mahdu fyysisesti paikan päälle.

Moni lohjalainen on jo ehtinyt ihmetellä, kuinka liikkeiden Loheen siirtymisen myötä tiloja on jäänyt tyhjäksi mm. Prismassa. Tolppola kertoo, että neuvottelun tilojen uusien vuokralaisten kanssa ovat jo käynnissä. Ravintolapuolellakin on luvassa muutoksia, kun Hesburger siirtyy R-Kioskin ja Salon Klipsin vanhoihin tiloihin. Prisman taloon avataan myös uusi kahvila Kuulas, josta saa mm. kevyttä lounasta ja salaattia.

Kahvilan herkkuja testaamaan. (Kuva: J.Kainulainen Photography)

Laurealla Suomen ensimmäinen kauppakeskuskampus

Laurean uudesta kampuksesta ainutlaatuisen tekee se, ettei muualta Suomesta löydy kokonaista koulukampusta, joka sijaitsisi kauppakeskuksessa.

–Olemme hakeneet kauan omaa, yhtenäistä tilaa kampukselle. Ennen toimimme hajallaan useassa eri tilassa Lohjalla. Täällä olemme kaikki samassa tilassa, ja kampus sijaitsee keskeisellä paikalla, iloitsee lehtori Annukka Jussila.

Lohjan kampuksella voi opiskella tradenomiksi, sosionomiksi ja sairaanhoitajaksi. Opiskelijoita kampuksella on reilut 500, joista kampuksessa kerrallaan on noin kolmannes. Suuri osa opiskelusta on monimuoto-opiskelua, johon kuuluu viikoittain yhdestä kahteen lähipäivää kampuksella. Laurean opiskelijat tekevät mm. kehittämisprojekteja alueen organisaatioiden kanssa. Niitä on luvassa Lohenkin kanssa.

–On erityisen hienoa, että voimme tehdä kauppakeskuksessa yhteistyötä opiskelijoiden kanssa, Tolppola sanoo ja kertoo, että erilaisia yhteistyöprojekteja aletaan suunnitella, kunhan väki ehtii istahtaa yhdessä alas miettimään mahdollisia hankkeita.

Suurin osa Lohen liikkeistä on jo avannut ovensa. (Kuva: J.Kainulainen Photography)

Opiskelijat ovat tyytyväisiä uusiin tiloihin

Laurea ammattikorkeakoulu on ehtinyt toimia uusissa tiloissaan Lohessa jo muutaman viikon ajan. Tradenomiksi opiskeleva Armine Fagerholm viihtyy Laurean uusissa tiloissa hyvin.

–Tilat ovat mahtavat. Itse käyn verkkokoulutusta ja harmittaa vähän, kun tulin mielelläni tänne. Välillä tulen varmaan kirjastoon opiskelemaan. Ympäristö on rentouttava, lämmin, avonainen ja yllättävän kotoisa. Täällä on väriä ja pehmeitä istuimia, Fagerholm kertoo.

Myös Jussila on kuullut, että uudet tilat ja kirjasto ovat opiskelijoiden mieleen.

–On tullut vain positiivista palautetta. Ensimmäisenä päivänä pari opiskelijaa tuli kirjaston yläpuolella olevalle parvelle ja he sanoivat, että aikovat olla siellä enemmän kuin vanhassa kirjastossa.

Informaatikko Erja Huovila kertoo, että kirjasto on aivan uudenlainen siinä mielessä, että sillä ei ole seiniä, jotka erottaisivat kirjaston kampuksen muista tiloista.

–Moni on sanonut, että täällä on hyvä työskennellä. Meillä on erilaisia työskentelytiloja mm. ryhmätyöskentelylle ja hiljaiselle työlle. Äänieristykseen on kiinnitetty huomiota.

SSO:n liikepaikkapäällikkö Mika Tolppola, informaatikko Erja Huovila ja Laurean lehtori Annukka Jussila (oik) Laurean uusissa tiloissa.

Oppimista simulaation avulla

Uudelta kampukselta löytyy myös hoitotyön simulaatiotila, jossa opiskelija oppii potilaan hoitamisen taitoja todentuntuisessa ympäristössä ja pääsee hyödyntämään uusinta simulaatiotekniikkaa. Lehtori Eliisa Kukkola kertoo, että simulaationuken avulla voi harjoitella mm. haavahoitoa, katetrointia, verikokeiden ottamista ja elvytystä sekä seurata esimerkiksi pulssia ja hengitystä.

–Silmät reagoivat valoon. Kieli turpoaa, kasvot menevät sinisiksi ja nukke tärisee. Toisen keuhkonkin saa pois pelistä, joten tällä saa simuloida ilmarinnankin, Kukkola esittelee.

Simulaation jälkeen tilanne katsotaan videolta läpi ja opitaan virheistä.

–Opiskelijat pitävät simulaatiosta. Sen avulla asioita voi harjoitella turvallisesti. Kun simulaatiota käydään läpi, voidaan kiinnittää huomiota erilaisiin asioihin, kuten vuorovaikutukseen potilaan kanssa, tiimityöskentelyyn tai itse hoitotyöhön.

Simulaatio-opetus ylipäätään on yleistynyt.

–Simuloida voidaan hyvin erilaisia tilanteita ilman nukkeakin, kuten esimerkiksi vuodevaatteiden vaihtoa tai mielenterveyspuolen potilasvastaanottoa, Kukkola toteaa.

Jussila kertoo, että etenkin simulaatiotila kiinnosti myös avajaiskävijöitä ja veti heitä tutustumaan Laurean tiloihin.

SMS

Laurean kirjaston parvelta löytyy erilaisia, pehmeitä istuimia ja omaa rauhaa. (Kuva: J.Kainulainen Photography)