Kausi-influenssarokotukset annetaan Lohjalla ilman ajanvarausta raskaana oleville, lapsille ja heidän perheenjäsenilleen Aurlahden neuvolassa (Keskustan terveysasema). Ensimmäistä rokotetta annetaan ma 5.11. klo 14.00 – 16.00 ja ma 19.11. klo 8.00 – 9.30 ja toista ma 3.12. klo 14.00 – 16.00 ja ma 17.12. klo 8.00 – 9.30. Karjalohjan, Sammatin ja Nummen neuvolassa neuvola-asiakkaat saavat rokotteen ajanvarauksella sopien.

Saadakseen hyvän suojan influenssaa vastaan alle 9-vuotiaan lapsen tulee saada kaksi rokoteannosta kuukauden välein, mikäli hän saa rokotteen nyt ensimmäistä kertaa. Jatkossa lapsi tarvitsee vain yhden rokotteen syyskaudella. Koko perhe saa halutessaan ilmaisen influenssarokotuksen. 2 – 6 vuoden ikäisille lapsille tarjotaan rokote vaihtoehtoisesti nenäsumutemuodossa.

Rokotukset nuorille ja aikuisille

Nuorille ja aikuisille rokote annetaan ilman ajanvarausta: Lohjan keskustan terveysasemalla (kaikki vaikeasti allergiset rokotetaan keskustan terveysasemalla) ke 7.11. klo 13.00 – 18.00 ja ke 21.11. klo 13.00 – 18.00, Lohja Prisman aulassa ke 12.12. klo 13.00 – 16.00, Lohja Citymarketin aulassa to 13.12. klo 13.00 – 16.00, Pusulan terveysasemalla ti 30.10. klo 13.00 – 15.30, ti 6.11. klo 13.00 – 15.30 ja ti 27.11. klo 13.00 – 15.30, Nummen neuvolatalossa pe 16.11. klo 10.00 – 13.00, Karjalohjan terveysasemalla ke 7.11. klo 12.00 – 15.30 ja Sammatin terveysasemalla

pe 9.11. klo 9.00 – 12.00.

Terveysasemilla, koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa sekä neuvoloissa rokotetaan ajanvarauksella, jos yleiset rokotusajat eivät sovi.

Erityisryhmät

Erityisiä riskiryhmiä, joille rokotetta suositellaan, ovat: Vakavalle influenssalle alttiiden lähipiiri.(Sinun rokottamisesi pienentää läheistesi sairastumisriskiä. Raskaana olevien läheisten rokottaminen taas suojaa tulevaa vauvaa sairastumiselta), 65 vuotta täyttäneet (ikä lisää riskiä sairastua vakavaan influenssaan, vaikka olisit muutoin terve ja hyväkuntoinen), 6 kk-6-vuotiaat lapset (2-6-vuotiaille rokote voidaan antaa nenäsumutteena. Influenssa on pikkulapsilla yleinen, joka viides alle kolmevuotias saa sen vuosittain. Monet saavat vielä jälkitaudin, kuten korvatulehduksen tai keuhkokuumeen. Pikkulapset ovat erityisen tehokkaita tartuttajia ja taudin levittäjiä), sairautensa vuoksi riskiryhmään kuuluvat (Perussairaus, kuten sepelvaltimotauti, astma, ja muut sydän- ja verisuonisairaudet, munuaisten vajaatoiminta, diabetes tai syöpä lisäävät voimakkaasti riskiäsi sairastua vakavaan influenssaan. Perustauti voi myös pahentua ja toimintakyky huonontua), raskaana olevat naiset (Riski saada vaikea influenssa lisääntyy raskauden kuluessa. Influenssaan sairastuminen nostaa ennenaikaisen synnytyksen riskiä. Viimeisellä raskauskolmanneksella otettu rokote suojaa myös lasta ensimmäisten elinkuukausien aikana), tammikuussa 2019 varusmiespalvelukseen astuvat miehet ja vapaaehtoiseen asepalvelukseen astuvat naiset (kausi-influenssarokotus kuuluu Puolustusvoimissa annettaviin pakollisiin rokotuksiin. Influenssaa on varuskunnissa enemmän kuin väestössä keskimäärin, sillä varuskuntaoloissa influenssavirus leviää helposti) sekä terveys- ja sosiaalialan henkilökunta (rokottautumalla suojaa hoidettaviaan sairastumasta influenssaan ja auttaa ylläpitämään hoitokapasiteettia, kun ei itse sairastu).

Tietoa kausi-influenssasta ja rokotuksista

Influenssan tyypillisiä oireita ovat nopeasti nouseva korkea kuume, voimakkaat lihaskivut, vilunväristykset, väsymys, päänsärky, huonovointisuus ja kova yskä. Kausi-influenssa on eri tauti kuin tavallinen flunssa tai nuhakuume. Terveillä työikäisillä influenssa on yleensä korkeakuumeinen, rankka tauti, mutta tavallisesti kotihoidolla paraneva.

Osalla ihmisistä, kuten ikääntyneillä, imeväisillä ja raskaana olevilla sekä kroonisesti sairailla on kuitenkin suuri riski saada vaikea tauti. Vaikea influenssa vie nopeasti huonoon kuntoon ja saattaa johtaa sairaalahoitoon tai jopa kuolemaan. Tavalliseenkin influenssaan liittyy jälkitauteja, kuten poskiontelontulehduksia ja keuhkokuumeita.

Rokote suojaa neljää eri tyypin influenssaa vastaan. Influenssaviruksissa on runsaasti luontaista muuntelua, minkä vuoksi uusi rokote tarvitaan joka vuosi. Viime vuoden rokote ei siis anna hyvää suojaa tänä vuonna liikkeellä olevia viruksia vastaan.

Rokotuksen ottamalla sekä suojaa itseänsä sairastumiselta että estää taudin leviämistä. Lieväoireiset, sairastuneet henkilöt ovat tehokkaita taudin levittäjiä. Vaikka ei itse kuuluisikaan riskiryhmään, rokottamattomana saattaa tartuttaa taudin riskiryhmään kuuluvalle. Rokotuksen ottamiselle on vain harvoja esteitä. Akuutisti kuumesairasta ei voida rokottaa, sen sijaan antibioottikuuri kuumeettomalla ei estä rokotteen ottamista. Rokotetta ei voi ottaa, jos on voimakkaasti allerginen jollekin rokotteen ainesosalle, esimerkiksi saanut kananmunasta anafylaktisen reaktion, lievempi kananmuna-allergia ei ole este rokottamiselle.

Rokotteesta saa lieviä sivuvaikutuksia muutama prosentti rokotetuista, tavallisimmat sivuvaikutukset ovat lievä lämpöily ja päänsärky sekä paikallinen pistoskohdan kipu. Influenssarokotteesta ei voi sairastua influenssaan, sillä se sisältää vain pieniä osia viruksen eri rakenteista. Influenssarokote ei anna suojaa tavalliselle flunssalle. Useat työnantajat tarjoavat kaikille myös riskiryhmiin kuulumattomille työntekijöilleen työtehtävästä riippumatta ilmaisen rokotteen. Asia kannattaa tarkistaa omasta työterveyshuollosta.