Lohjan taideyhdistyksen kesänäyttely kutsuu jälleen Kässän talolle. Esillä on teoksia 29:ltä taiteilijalta.

–Puutarha-juhla on tulossa! Katja Närhi iloitsee näyttelyn nimeen viitaten.

–Olemme pitäneet kesänäyttelyn monena vuonna heinäkuussa. Jokainen yhdistyksen jäsen saa ehdottaa 1–3 teosta ja jokaiselta näyttelyyn otetaan ainakin yksi, Närhi jatkaa.

Näyttely on kokonaisuus hyvin erilaisten taiteilijoiden teoksia, sillä joillekin heistä tämä on ehkä ensimmäinen kerta, kun oma kädenjälki ovat julkisesti esillä. Toiset taas ovat ehtineet harrastaa kuvataidetta jo pidempään tai tekevät sitä ammatikseen.

–Tarkoituksena on, että mahdollisimman moni tuo teoksiaan. Jostain pitää aloittaa ja tuoda teoksiaan rohkeasti esille, Närhi sanoo.

Hän kertoo, että näyttelyn nimi Puutarhajuhla on suuntaa antava. Varsinaista teemaa näyttelyllä ei siis ole, mutta nimestä oli mahdollista hakea inspiraatiota teoksiin.

–Joillekin nimi on tärkeä, jotta pääsee tekemiseen kiinni. Se ei kuitenkaan sido mitenkään, että pitäisi tehdä tietynlaista.

Näyttely koostuu etupäässä maalauksista, mutta löytyy joukosta muutama veistoskin.

–Erilaiset teokset sopivat hyvin yhteen. Ne tekevät näyttelyn rikkaammaksi. Pihallekin on tulossa pari teosta, Närhi iloitsee.

Yksi ilonaihe on myös se, että näyttely pystytään nyt järjestämään paikan päällä Kässän talolla.

–Meillä on kivat työtilat Kässän talon yläkerrassa ja olemme sitoutuneet pitämään Kässällä myös näyttelyjä lohjalaisille.

Esimerkiksi kevätnäyttely pidettiin koronatilanteen vuoksi virtuaalinäyttelynä. Sekin osoittautui hyväksi kokemukseksi, mutta Närhi toteaa, ettei se silti perinteistä näyttelyä voita.

–Virtuaalinäyttelystä ilmeisesti pidettiin, koska sitä jaettiinkin paljon. Ei se ole silti sama asia kuin oikea näyttely, tunnetta puuttuu.

Taiteilijoiden iloksi teosten ei tarvitse roikkua Kässän seinillä tyhjän panttina, vaan katsojia riittää.

–Viime syksyn näyttely oli ennätyksellinen kävijämäärältä. Teoksia meni kaupaksikin, mikä on totta kai ilo ja näyttelyn tarkoituskin, että taiteilija ja taiteen ystävät kohtaavat.

Puutarhajuhla on avoinna 24.7. asti ti-pe klo 14.00–18.00 ja la-su klo 12.00–14.00. Näyttelyyn on vapaa pääsy ja esteetön kulku.

Lohjan taideyhdistyksen avoimet ateljeet ja kurssit alkavat jälleen syyskuussa. Avoin ateljee pidetään maanantaisin ja tiistaisin. Närhi iloitsee siitä, että seurassa on reippaasti jäseniä, reilu 160. Mukaan mahtuu silti hyvin uusiakin kasvoja.

SMS

Eero Rantalaiho ripustamassa Marja Savolaisen teosta Valon voimaa.