Lohjalle on muuttanut vuoden 2019 pakolaiskiintiössä 9 syyrialaista ja 11 eritrealaista. Heidän lisäkseen yksi kuuden hengen syyrialaisperhe vuoden 2019 kiintiöstä odottaa vielä pääsyä Lohjalle.

Lohjan kaupungin maahanmuuttajakoordinaattori Heikki Kerkkänen kertoo, että YK:n pakolaisjärjestö UNHCR ehdottaa tiettyjä henkilöitä kiintiöpakolaisiksi eri valtioille. Viime vuonna Suomen pakolaiskiintiö oli 750 henkeä ja tänä vuonna se on 850.

–UNHCR valitsee omilla kriteereillään hyvin pienen osan ihmisiä, joiden se katsoo tarvitsevan uudelleensijoittamista. Usein syynä on terveydentila tai jokin muu akuutti tilanne, jonka vuoksi asettuminen ensimmäiseen maahan, johon pakolainen saapuu, ei ole mahdollista, Kerkkänen avaa.

Syyskuussa 2019 Lohjalle muuttivat mm. Syyrian kurdit Ibrahim Muslim jaJwaina Muslim. Ibrahim Muslim kertoo lähteneensä Syyriasta sotaa pakoon jo muutama vuosi sitten. Suomeen hän tuli Turkista.

–Turkki ei ole Pohjois-Syyrian kurdeille paras maa, sillä heitä kohtaan saatetaan toimia syrjivästi poliittisista syistä, Kerkkänen toteaa.

–Kun UNHCR on ehdottanut Suomelle tiettyjä henkilöitä, Suomesta menee pakolaisleirille porukka haastattelemaan ehdotetut henkilöt. Haastattelijoissa on edustajia ELY-keskuksesta, Maahanmuuttovirastosta ja Suojelupoliisista. Suomi tekee sitten UNHCR:n ehdotusten pohjalta päätöksensä, ketkä hyväksytään kiintiöpakolaisina Suomeen, Kerkkänen jatkaa.

Suomessa ELY-keskus lähettää kunnille listan ehdotetuista henkilöistä ja kunta päättää, otetaanko ehdotetut henkilöt vastaan.

Jwaina Muslim iloitsee siitä, että hän on päässyt opiskelemaan seitsemän vuoden tauon jälkeen. Tulevaisuudessa hän haluaisi työskennellä lähihoitajana tai sosiaalityön tehtävissä.

Suomi tutuksi

Suomalaista yhteiskuntaa tehtiin tulijoille tutuksi kansainvälisen siirtolaisuusjärjestö IOM:n kulttuuriorientaatiokoulutuksella jo ennen Suomeen tuloa. Tämän jälkeen Hiiden Opisto järjesti yhteiskuntaorientaatiokurssin. Jwaina ja Ibrahim Muslim kokevat kumpikin saaneensa riittävästi apua ja neuvoja Lohjalle tultuaan.

–Olemme saaneet ohjeita ja sosiaalitoimiston väki oli meitä vastassa. Tutustuimme yhdessä kaupunkiin ja sain apua mm. koulutukseen hakeutumisessa. Olin jo aiemmin tietoinen tästä maasta, mutta nyt tietoa on tullut lisää. Myös äitini sai alussa apua esimerkiksi ostoksilla käymiseen, Ibrahim Muslim kertoo.

Jwaina Muslim kiittelee myös ystävällistä sosiaalityöntekijöitä.

–Kaikki on sujunut hyvin.

Tällä hetkellä Ibrahim ja Jwaina Muslim opiskelevat Luksiassa kotoutumiskoulutuksessa, jonka tavoitteena on ennen kaikkea kielitaidon ja työelämätaitojen vahvistaminen.

–Koulussa on mennyt ihan hyvin. Koulu ja opettajat ovat mukavia, Ibrahim Muslim sanoo.

Suomen kielestä hän on ehtinyt oppia jo perusasioita.

–Jos pitää opiskelusta ja kielestä, suomi ei ole vaikeaa. Pidän suomenkielestä. Jos täällä haluaa aloittaa uuden elämän, pitää pystyä kommunikoimaan, Ibrahim Muslim sanoo.

Jwaina Muslimin aika kului ennen koronaepidemiaa koulussa, kotona ja kaupoissa.

–Koulussa menee hyvin ja olen oppinut suomea. Suomen oppiminen ei ole helppoa, mutta yritän parhaani. Ymmärrän noin 30% puheesta, Jwaina Muslim arvioi.

Hän kokee vaikeaksi etenkin sen, että pieni ero sanoissa tai niiden lausumisessa voi muuttaa sanan koko merkityksen.

–Ne pitää vain oppia ulkoa, hän toteaa.

Tulevaisuudessa Ibrahim Muslim haluaisi opiskella terveysalaa yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa. Myös Jwaina Muslim haluaa opiskella.

–Tärkeintä Suomessa minulle on ollut mahdollisuus opiskella, koska olen ollut seitsemän vuotta ilman opiskelua. Voisin työskennellä lähihoitajana tai sosiaalipuolella, hän suunnittelee.

Lohjan kaupungin maahanmuuttajakoordinaattori Heikki Kerkkänen (vas) ja Ibrahim Muslim, joka haaveili jo pikkupoikana Suomeen tai Ruotsiin muuttamisesta. Muslim kokee, että Lohjalta löytyy kaikki, mitä hän tarvitsee.

Lohjalta löytyy kaikki, mitä tarvitsen”

Ibrahim Muslim kuuli Suomesta jo 9-vuotiaana, kun hänen isänsä kertoi netistä ja televisiosta saamistaan tiedoista. Tuolloin Syyriassa oli rauhallista, mutta Suomi kiinnosti silti pientä poikaa.

–Kuulin Suomen opiskelumahdollisuuksista ja terveydenhuollosta. Minulla on jo pienestä asti unelma, että tulen Ruotsiin tai Suomeen. Onneksi pääsin tänne, Ibrahim Muslim iloitsee.

Myös Jwaina Muslin on tyytyväinen Suomeen pääsystä.

–Turkissa meitä kohdeltiin huonosti, mutta täällä kaikkia kohdellaan tasa-arvoisesti.

He ovat nyt lohjalaisia siinä missä muutkin täällä asuvat, joten heillä on myös yhtäläinen oikeus muuttaa muihin Suomen kuntiin. Ainakin lähitulevaisuudessa he aikovat kuitenkin pysyä Lohjalla.

–Pidän Lohjasta. Täältä löytyy kaikki, mitä tarvitsen. Tämä on pieni kaupunki, jossa on hyvät palvelut ja kiva luonto. Käyn välillä kävelyllä tutustumassa paikkoihin. Talvella on ollut välillä kylmä, mutta olen yrittänyt käydä silti, Ibrahim Muslim kertoo.

–Olen viihtynyt hyvin. Maisemat ovat kauniit ja luonto täydellinen, mutta ihmisiä on vähemmän kuin, mihin olen tottunut, sanoo Jwaina Muslim.

He kertovat kotiutuneensa Lohjalle hyvin.

–Minulla on sama tunne kuin kotona Aleppossa, Ibrahim Muslim toteaa.

Aleppon suurkaupunkiin verrattuna pieni Lohja on näyttäytynyt positiivisena paikkana mm. helpon ja nopean asioinnin osalta.

–Totta kai on ollut vähän vaikeaakin, mutta meidän oli pakko lähteä, Jwaina Muslim kuvaa ajatuksiaan kotimaan jättämisestä.

Rasismia hän kertoo kohdanneensa jonkin verran.

–Suomalaiset ovat hyvä kansa, mutta rasisteja on joka paikassa, hän toteaa.

Kulttuurieroja he ovat huomanneet etenkin sosiaalisissa suhteissa. Suomessa viihdytään enemmän itsekseen tai pienellä porukalla eikä olla niin sosiaalisia kuin Syyriassa. Toisaalta Jwaina Muslim pitää hyvänä sitä, että ihmiset hoitavat omat asiansa eivätkä puutu toistensa asioihin.

Suomalaisia ystäviä heiltä vielä puuttuu, mutta niitäkin ilmaantuu varmaan ajan kanssa. Ibrahim Muslim on käynyt muutamia kertoja tapaamisissa, joissa on sekä maahanmuuttajia että paikallisia. Tapaamisissa juodaan kahvia ja puhutaan suomea. Lohjalla kielikahvilatoimintaa järjestävät mm. Lohjan monitoimikeskus ja SPR. Ibrahim Muslim kertoo, että tapaamisista on ollut hänelle paljon iloa ja hyötyä, vaikka paikallisia, suomenkielisiä ystäviä ei ole vielä löytynyt. Hän uskoo kuitenkin ajan kanssa tutustuvansa paikallisiin ja saavansa kavereita sekä uusia harrastuksia. Myös Jwaina Muslim on toiveikas. Hän kertoo ystävystyneensä lohjalaisten maahanmuuttajien kanssa, mutta suomenkielisistä kavereita ei ole vielä löytynyt.

–Tunnen kuitenkin ihmisiä, joista voi vielä tulla ystäviäni, hän sanoo.

SMS