Kyselimme paikallisilta pelastusalan toimijoilta, mitä on hyvä olla kotona, ja miten hyvä varustautua erilaisiin odottamattomiin tilanteisiin. Saimme kyselyymme hyviä vastauksia Virkkalan VPK:sta.

– Jokaisesta kodista olisi hyvä löytyä vähintään sammutuspeite. Sammutuspeitteellä pystyy hyvin tehokkaasti vähintäänkin rajoittamaan paloa ja sen käyttäminen helppoa kaiken ikäisille.  Mikäli haluaa parantaa vielä kodin alkusammutuskalustoa, on mahdollista hankkia myös käsisammutin. Oikeanlaisen sammuttimen valinnasta keskustelulla alkusammutinkalustoa myyvien liikkeiden kanssa, kertoo Jouni Hietanen Virkkalan VPK:sta.

Alkusammutuksessa tärkeintä on, että itseään ei saa altistaa vaaraan

Sammutuspeite poistetaan suojapussista vetämällä pussin ulkopuolella olevista mustista kahvoista. Peite nostetaan kasvojen korkeudelle suojaamaan sammuttajaa. Peitteen suojassa lähestytään varovasti paloa. Sammutuspeitteellä peitetään palava kohde ja peite kiristetään palavan kohteen ympärille, apuna käytetään peitteen nurkissa olevia kahvoja. Tällöin palo ei saa happea ja palo sammuu. Peitettä ei tule poistaa palavan kohteen päältä, jos on vähäinenkin epäilys, että palo ei ole sammunut kokonaan. Mikäli peite poistetaan, nostetaan peite sammuttajan silmien korkeudelle suojaksi ja peräännytään pitäen rintamasuunta paloa kohti.

Käsisammutin irrotetaan telineestään. Mikäli käytössä on jauhesammutin, kannattaa se kertaalleen kääntää ylösalaisin, jotta mahdollinen pohjalle tiivistynyt jauhe lähtee varmasti liikkeelle. Kun päästään näköyhteyden päähän palosta, irrotetaan sammuttimen sokka. Sokka irrottaessa pidetään pullon kaulasta kiinni, ei kahvasta. Sammutin otetaan vahvempaan käteen ja toisella kädellä otetaan sammuttimen letkusta kiinni noin 10 cm päässä olevasta suuttimesta.

Paloa lähestytään rauhallisesti ja viimeistään siinä vaiheessa, kun alkaa tuntua lämpöä painetaan sammuttimen kahvasta. Sammute suunnataan liekkien juureen ja tehdään lakaisevaa liikettä. Samalla voidaan varovasti lähestyä paloa, jatkaen sammutusta. Kun sammutusaine alkaa vähenemään, peräännytään hitaasti taaksepäin pitäen rintamasuunta kohti paloa koko ajaen sammuttaen.

Vaikka alkusammutus onnistuu, niin kannattaa aina soittaa hätänumeroon! Palokunta tulee tarkastamaan, että palo on varmasti sammunut.

– Jokaisen kodissa olijan tulee tietää alkusammuttimien sijainti. Alkusammuttimet tulee pitää hyvin näkyvillä ja esim. sammutuspeitteellä paikka ei ole siellä keittiön perimmäisessä laatikossa, vaan selkeästi näkyvillä. Sammuttimen käyttöä kannattaa harjoitella etukäteen, jotta tosipaikan tullen käyttö onnistuu.

– Kotiin ei tulisi koskaan jättää sähkölaitteita ilman valvontaa. Etenkään pesukoneita ja minkäänlaisia akkuja lataukseen.  Näin kesäaikaan, kun grillaus on suosittua, niin minkään tyyppistä grilliä ei tule koskaan jättää valvomatta ja grilli kannattaa sijoittaa niin, että sen syttyessä palo ei pääse leviämään kiinteisiin rakenteisiin. 

– Metsäpalovaroituksen aikaan kaikkea tulen tekemistä tulee välttää, vaikkakin esim. paljun lämmittäminen ja maasta eristettyjen grillien käyttö olisi sallittua, jatkoi Jouni ohjeita.

Koska viimeksi tarkistit savuhälyttimesi?

Millään kodin turvalaitteella ei ole merkitystä, jos ne eivät toimi. Pitää myös ymmärtää, että historia ei ole tae tulevaisuudesta. Eli jos kotona ei ole ollut tulipaloa 30 vuoteen, sellainen voi tulla huomenna, vaikka hajoavasta tiskikoneesta. Kodin ja elämän tulevia tapahtumia ei voi tietään etukäteen, mutta osaan niistä voi varautua. Yksi helpoimmista tavoista on savuhälyttimen kunnon testaaminen.

Oletko kertonut ohjeet lapsille?

Jokaisen kannattaa omassa kodissaan, etenkin lasten kanssa, miettiä että miten toimitaan, mikäli tulee hätätilanne.  Pääseekö jokainen ulos talosta, mikäli on pimeää ja se normaalisti käytetty ulko-ovi ei ole käytössä? Lapsille voi järjestää vaikkapa pelastautumisharjoituksen leikin varjolla ja kerrata asioita.

Mikäli kotona syttyy tulipalo, niin vähintä mitä jokainen voi tehdä on, että varoittaa muita kodissa olevia, sulkea ovet ja ikkunat, poistua ulos, sekä tehdä hätäilmoituksen.