Tänään: 14.07.2024

Toimittaja

Korkeakoulukampus kauppakeskukseen

kauppakeskus Lohi, Laurea

Laurean johtoryhmä ja Lohjan kaupunginjohtaja Mika Sivula tutustuivat kauppakeskus Lohen työmaahan viime maanantaina. Laurea-ammattikorkeakoulu siirtyy kauppakeskukseen ensi kesänä.

Lohjan kaupunginjohtaja Mika Sivula (vas), Laurean rehtori ja toimitusjohtaja Jouni Koski, vastaava työnjohtaja Olli-Pekka Heinonen Jatke Oy:stä ja SSO:n toimitusjohtaja Esko Jääskeläinen kauppakeskustyömaalla.

 

Laurea-ammattikorkeakoulu siirtyy Lohjalla uusiin tiloihin kesällä 2019. Uusi kampus tulee sijaitsemaan keskustaan valmistuvan kauppakeskus Lohen tiloissa. Kauppakeskukseen tulevat toimijat pääsevät viimeistelemään omia tilojaan kesäkuussa 2019. Yleisölle kauppakeskus aukeaa 15.8.2019. Lohjan kaupunginjohtaja Mika Sivula kuvailee kauppakeskusprojektia isoksi muutokseksi Lohjan keskustassa.

-Kauppakeskus parantaa paljon Lohjan keskustan kaupallisia palveluja. Sen lisäksi tulee tien siirto, uusi liikenneympyrä ja pari kerrostaloa. Tässä tulee monta hyvää asiaa kerralla. Lohjalla on pitkään ollut hiljaisempaa, mutta tämä on ensimmäinen iso projekti, joka lähti todella käyntiin, hän sanoo.

Vastaava työnjohtaja Olli-Pekka Heinonen Jatke Oy:stä kertoo, että kauppakeskuksen rakentaminen etenee aikataulussa.

-Talvi oli hankalampi kuin odotimme, mutta aikataulussa ollaan. Pieniä yllätyksiä tulee aina vastaan ja niiden mukaan muokataan suunnitelmia, mutta mitään suuria ongelmia ei ole ollut. Rakennuksen runko tulee valmiiksi syys-lokakuussa ja sitten tehdään vesikattotyöt ja tekniikkaa, Heinonen kertoo.

Hän haluaa kiittää eri toimijoita, kuten urakoitsijoita, toimivasta yhteistyöstä.

 

Kauppakeskuksessa sijaitseva kampus ainutlaatuista Suomessa

Laurea etsi ja valmisteli pitkään Lohjalle uutta kampusratkaisua, jossa saataisiin korkeakoulun käyttöön yhtenäiset ja nykyaikaiset tilat. Tähän asti Laurean tilat Lohjalla ovat sijainneet hajanaisesti Luksian Nummentien kampuksella sekä sen vieressä olevassa Yritystalossa. Kesäkuussa 2017 Laurea teki vuokrasopimuksen, jolla uudet, noin 1400 neliömetrin tilat luovutetaan Laurealle Lohi-kauppakeskuksesta kesäkuussa 2019.

-Olemme pitkään toivoneet uutta kampusratkaisua Lohjalle. Uusi korkeakoulukampus kauppakeskuksessa sijaitsee keskeisellä paikalla Lohjan ydinkeskustasta. Sijainti olikin ensisijainen kriteeri, kun uutta kampusratkaisua alettiin kartoittaa, sillä se on keskeinen asia opiskelijoiden saavutettavuuden näkökulmasta, kertoo Laurean rehtori ja toimitusjohtaja Jouni Koski.

Laurean kannalta oli myös tärkeää saada toiminta saman katon alle. Lohjan kampuksella tulee opiskelemaan noin 500 opiskelijaa.

-Uskon, että koko korkeakouluyhteisö hyötyy siitä, että ollaan samassa paikassa. Se luo paremmat edellytykset koko toiminnalle. Uudet tilat voi myös suunnitella niin, että ne tukevat oppimista parhaalla mahdollisella tavalla, Koski kertoo.

Hän haluaa välittää Lohjan kaupungille vilpittömän kiitoksen parkkitilan järjestymisestä.

-Opiskelijat ja henkilöstö joutuvat liikkumaan kampukselle myös henkilöautoilla, joten Lohjan kaupungin lupaus pysäköintipaikkojen järjestämisestä laurealaisille kauppakeskuksen välittömään läheisyyteen on ollut hyvin tärkeää, Koski kiittää.

Koski näkee, että Lohja on hyvä paikka Laurealle.

-Lohjalla on kantokykyä. Siksi Laurea haluaa investoida tänne. Uudet tilat lisäävät vetovoimaa. Lohjalla on hyvät edellytykset korkeakoulutoiminnan pitkäjänteiselle kehittämiselle, hän muotoilee.

Uutta on tullut myös koulutuksen puolelle, kun Lohjalla aloitettiin sosionomikoulutus.

-Se on ollut uskomattoman vetovoimainen. Koulutusta lähdettiin kehittämään yhteistyössä Lohjan kaupungin kanssa, kun täällä oli tarvetta sen alan ammattilaisille, Koski kertoo.

Se, että korkeakoulu ylipäänsä tulee sijaitsemaan kauppakeskuksessa, on jotain hyvin ainutlaatuista niin Suomessa kuin maailmallakin. Kyseinen ratkaisu luo aivan uudenlaisia mahdollisuuksia kumppanuuksiin sekä yhteistyöhön muiden paikallisten toimijoiden kanssa. Laurean tavoite onkin, että se on Lohjalla entistäkin paremmin näkyvillä ja saavutettavissa niin opiskelijoille kuin vanhoille ja uusille kumppaneillekin.

Kauppakeskuksen rakentaminen etenee aikataulussa.

Uusi kampus mahdollistaa uudenlaisen oppimisen

Kauppakeskuskampuksen tilojen suunnittelutyön lähtökohtana on ollut mm. se, että tulevaisuuden ratkaisu tukisi entistä paremmin ja tehokkaammin yhteisöllisyyttä sekä oppimisen ja erilaisten kohtaamisten monimuotoisuutta.

-Tiloista tulee dynaamiset, viihtyisät ja muunneltavat, ja teknologia integroituu tiloihin tuoden uudenlaisia mahdollisuuksia oppimiseen ja kohtaamisiin. Tilojen terveellisyys ja turvallisuus sekä kestävä kehitys ja ympäristön kunnioittaminen ovat alusta lähtien olleet meille tärkeitä arvoja toteutuksen suunnittelussa, kertoo tilojen suunnittelun koordinoinnista vastaava kehittämispäällikkö Elina Flemming Laureasta.

-Monialaista suunnitteluyhteistyötä on tehty yhdessä opiskelijoiden, henkilöstön, rakennusarkkitehtien, sisustusarkkitehtien, AV-suunnittelijoiden, sähkösuunnittelijoiden ja turvallisuusasiantuntijoiden kanssa. Tämä työ jatkuu edelleen vielä syksyn 2018 ja kevään 2019. Osallistavissa työpajoissa on ideoitu ja ratkottu isoja ja pieniä kysymyksiä. Lohjan kampuksen sekä koko Laurean henkilöstön ja opiskelijoiden keskuudessa uutta kampusta odotetaan kovasti, Flemming päättää.