Toimittaja

Laavujen kierros – lohjalainen, varma syksyn merkki

Laavujen kierros, ulkoilu

Laavujen kierrokselle lähdetään jälleen ympäri Lohjaa. Tämän vuoden uutuuksina ovat ensimmäiseen osatapahtumaan järjestetyt bussikuljetukset sekä yhteispyöräily.

Laavujen kierros on Lohjan Liikuntakeskuksen järjestämä koko perheen ulkoilutapahtuma, joka koostuu neljästä osatapahtumasta. Tapahtuman tavoitteena on tuoda näkyvyyttä paikallisille ulkoilureiteille ja -alueille, sekä tutustuttaa osallistujia paikallisiin nähtävyyksiin. Tänä syksynä Laavujen kierros -tapahtumasarja järjestetään 11. kertaa.

Tänä vuonna Laavuja kierretään Talpelassa, Karjalohjalla, Nummella ja Siuntiossa. Osatapahtumat järjestetään sunnuntaisin kello 11.00–13.00.

–Olemme pyrkineet valitsemaan osatapahtumien kohteet maantieteellisesti kattavasti ja siten, että niissä olisi jotain elämyksellistä, kertoo Lohjan Liikuntakeskuksen toimitusjohtaja Jukka Vienonen.

Laavujen kierroksen osatapahtumat

Tämän syksyn ensimmäinen osatapahtuma järjestetään 15.9. Talpelassa, missä kävijät pääsevät tutustumaan hiidenkirnuihin. Tapahtumissa on seurojen ja vapaaehtoisten toimijoiden järjestämää ohjattua toimintaa. Talpelan osatapahtumassa mm. juhlistetaan suunnistusseura Hiidenkiertäjien 50-vuotista historiaa.

–He kertovat seuran historiasta tapahtumassa. Seura on saanut nimensä näistä hiidenkirnuista, sillä seuran aktiivit kävivät aikoinaan Lohjan keskustasta juoksemassa Talpelan hiidenkirnuilla, Vienonen tietää.

Toinen osatapahtuma pidetään 29.9. Karjalohjalla Lönnhammarissa, Fiskarsin alueella. Kolmas osatapahtuma on Siuntiossa 20.10., jolloin osallistujat pääsevät tutustumaan Siuntion kylpylän ympäristöön.

–Menemme nyt ensimmäisen kerran Lohjan rajojen ulkopuolelle. Viime keväänä järjestettiin Kylpylältä kylpylälle -pyöräilytapahtuma, jolloin yhteistyöstä siuntiolaisten kanssa jäi hyvät kokemukset. Siuntion kylpylä on myös sopivalla etäisyydellä ja sitä ympäröi kaunis luonto, Vienonen taustoittaa.

Syksyn viimeinen osatapahtuma järjestetään 3.11. Nummella, Saarlammella. Muut osatapahtumakohteet ovat aivan uusia, mutta Saarlammella on vierailtu aiemminkin Laavujen kierroksen yhteydessä.

–Laavujen kierros järjestettiin siellä vuonna 2013, mutta nyt tapahtumassa on erilainen reitti. Vienonen kertoo.

 Toni Ojala (vas), Anni Juntunen, Hellevi Laitinen, Paula Kivekäs, Veli Ryhänen, Pekka Luoma, Santtu Hägg ja Ahti Norja Talvian hiidenkirnuilla Talpelassa.

Bussikuljetus ja yhteispyöräily

Yleisön toiveesta Laavujen kierroksen ensimmäiseen osatapahtumaan (Talpela) järjestetään maksuton bussikyyti.

–Laavujen kierroksen perusrunko on sama kuin ennenkin, mutta tämän vuoden isompia uudistuksia ovat uudet liikkumismuodot tapahtumapaikalle. Ihmiset ovat saapuneet tapahtumiin suurimmaksi osaksi omilla autoillaan, mutta olemme pyrkineet kehittämään tätä puolta ja kokeilemme nyt bussikuljetusta ensimmäisessä osatapahtumassa. Arvioimme, millaisen vastaanoton bussikyyti saa ja mietimme sen mukaan, miten muiden osatapahtumien kohdalla toimitaan. Lisäksi kokeilemme opastettua pyöräretkeä, Vienonen avaa.

Bussikyytejä lähtee Lohjan torilta kello 10.15, 10.30, 11.00 ja 11.15. Bussikyytiin mahtuu 200 henkilöä. Ennakkoilmoittautumista ei ole, vaan kyytiin pääsee saapumisjärjestyksessä. Bussikyydillä laavupaikalle saapuneet pääsevät kyydillä myös takaisin torille. Takaisin bussit lähtevät kello 12.45, 13.00, 13.30 ja 13.45.

Yhteispyöräily lähtee Lohjan torilta kello 10.30. Reitti on suuntaansa noin 8 km pitkä. Pyöräilyn vetää Lohja Trails.

Leimoja laavupassiin ja makkaraa ulkoilun lomassa

Laavujen kierrosten reitit ovat opastettuja ja reiteille pyritään aina tekemään myös helppokulkuisemmat vaihtoehdot, jotta tapahtumiin voi osallistua myös esimerkiksi lastenrattaiden kanssa. Kävijöille jaetaan laavupassit, joihin kerätään leimoja osatapahtumista. Kaikkien laavupassiensa palauttaneiden kesken arvotaan palkintoja viimeisen osatapahtuman jälkeen. Tapahtumissa on järjestäjän puolesta makkara- ja pillimehutarjoilu sekä vaihtuvan järjestön ylläpitämä buffetti.

Laavujen kierros on saavuttanut lohjalaisten suosion. Tapahtuma on kerännyt vuosittain noin 4 000 luontoliikkujaa. Vienonen kertoo, että tapahtumaa arvioidaan vuosittain uudelleen, mutta näillä näkymin se tulee jatkumaan myös tulevina syksyinä.

Tänä vuonna mukana Laavujen kierrosta järjestämässä ovat Suur-Seudun Osuuskauppa, Länsi-Uusimaa, Hiidenkiertäjät ry, Tilausliikenne Lohja, Lohjan Seudun Latu ry, Nummen Samoojat ry, Lohjan Taitoluistelijat ry, Karjalohja-Sammati 4h-yhdistys, Lohja Trails ry, Siuntion kunta, Karjalohjan Metsästäjät ja Scandic Hotel Siuntio.

–Erittäin suuret kiitokset yhdistyksille ja muille vapaaehtoisille, joita ilman tätä tapahtumaa ei olisi mahdollista järjestää, Vienonen kiittää.

SMS