Vuodessa on monta eri juhlaa ja merkkipäivää, jossa lahjan antaminen ja merkitys nousevat esiin. Lahjan hankinta puolisolle voi olla miellyttävä ja hauska kokemus, kun siihen yhdistää sekä järjen että tunteet.

Lahjojen antamisella ja saamisella on pitkät perinteet ja niihin totuttaudutaan lapsesta saakka. Lahjalla on myös monia merkityksiä. Syntymäpäiväsankaria ilahdutetaan toivotulla tuotteella, mutta syntymälahjana voidaan pitää esimerkiksi rohkeutta tai hyviä unenlahjoja. Lastakin pidetään lahjana, joka odottaa jouluisin joko kovia tai pehmeitä paketteja.

Lahja kertoo paljon

Lahjoja annetaan yleensä tiettyinä juhla- ja merkkipäivinä ja sen sisältö sekä tarkoitus voi vaihdella juhlan ja persoonan mukaan. Sisältö kertoo paljon myös lahjan antajan ja saajan välisestä suhteesta. Puoliso antaa todennäköisesti henkilökohtaisemman lahjan kuin työnantaja läksiäispäivänä. Sopiva lahja miehelle voikin aiheuttaa enemmän päänvaivaa kuin kollegalle suunnattu kiitospaketti menestyneestä yhteistyöstä. 

Lahjaan voidaan asettaa paljon odotuksia varsinkin, jos se annetaan parisuhteessa. Siitä voi muodostua jopa paineita, koska media ja yhteisö sanelevat tietyt raamit sopivasta lahjasta. Ne kannattaa kuitenkin unohtaa ja keskittyä tarkemmin rakkaan puolisonsa tarpeita ja mieltymyksiä. Kun lahjaan yhdistää sekä tunteet että järjet, saa se todennäköisemmin aikaan iloa molemmille. 

Sopivan lahjan rakennuspalikat

Sopiva lahja koostuu monesta eri osatekijästä. Jos olet valitsemassa lahjaa läheiselle ihmiselle, voit ensin laatia listan hänen kiinnostuksen kohteistaan, harrastuksistaan ja mieltymyksistään. Kun otat ne huomioon, pääset todennäköisesti vaihtoehtoihin, joista lahjan saaja innostuu. 

Sen jälkeen voit pohtia, mitä lahjan saaja voisi tarvita tällä saralla. Jos tyttöystäväsi harrastaa esimerkiksi intohimoisesti joogaa, voit selvitellä uuden joogamaton tarvetta. Jos lapsesi on innostunut sarjakuvista, voit etsiä suosikkisankarin keräilykappaleen. 

Jos tunnet, että lahjan saajalla on jo kaikkea, voit yrittää etsiä yleisiä hyviä lahjavaihtoehtoja. Internet tarjoaa lukuisia esimerkkejä, joilla erinomainen lahja naiselle voi löytyä käden käänteessä. Lisäksi kysyminen on sallittua – tiedustele rohkeasti, mitä läheisesi toivoisi seuraavaksi.

Aineettomien lahjojen suosio

Aineettomat lahjat ovat kasvattaneet suosiotaan viime vuosien aikana. Ne ovatkin erinomainen vaihtoehto niille, jotka innostuvat elämyksistä. Aineettomat lahjat tarkoittavat sellaisia lahjoja, jotka eivät ole tuotteita. 

Toisin sanoen ne ovat kokemuksia ja elämyksiä, joista nautitaan yhden hetken ajan. Ne voivat olle esimerkiksi lahjakortti ravintolaan tai kylpylään. Myös liput erilaisiin tapahtumiin, kuten konsertteihin ja elokuviin toimivat aineettomina lahjoina. Aineeton lahja voidaan antaa myös kohdistamalla se johonkin hyväntekeväisyysjärjestöön, joka voi antaa usealle osapuolelle paljon kaivattua iloa. 

Aineettomalla lahjalla voidaan irrottautua arjesta ja niillä voi saada aikaan mukavia muistoja. Haasteena on yleensä aika, sillä elämyksen toteuttaminen vaatii suunnittelua ja koordinointia. Aineettomien lahjojen kohdalla kannattaakin pohtia, aiheuttaako sen enemmän päänvaivaa kuin iloa. 

Lisäksi lahjan sisältö kannattaa tarkistaa, että se on mahdollinen toteuttaa. Jos kokemuksen voi hankkia ainoastaan eri kaupungissa tai vain tiettyyn vuodenaikaan, voi lahja olla haastavaa hyödyntää.