Länsi-Uudellamaalla vesiliikennevalvontaa tehdään niin merellä kuin sisävesillä

Länsi-Uudellamaalla on runsaasti suuria vesialueita ja paljon rantaviivaa. Länsi-Uudenmaan poliisin toimesta vesiliikennevalvontaa tehdään merialueella Espoosta Hankoon ja sisävesillä etenkin Lohjanjärven sekä Hiidenveden alueilla. Tänä kesänä valvonta alkoi kesäkuun alussa, ja seuraavan kerran paatti lasketaan vesille juhannuksena.

Valvontaa tehdään sekä omin voimin että yhteistyössä

Poliisilaitoksen omalla kalustolla valvotaan sisävesiä. Käytössä on vene, jota liikutellaan eri kohteisiin tarpeen mukaan.

– Vene on sijoitettu Lohjan poliisiasemalle. Kyseessä on Buster XL HT-mallin vene, joka sijoittuu poliisiveneissä kevyt partiovene -luokkaan. Venettä säilytetään trailerilla, ja se on nopeasti siirrettävissä ja otettavissa käyttöön lähes missä alueemme vesistössä tahansa. Suunniteltuja valvontavuoroja tehdään kesän aikana useita. Resurssien salliessa voidaan vesille lähteä muulloinkin, kertoo komisario Sami Kari.

Poliisin, Tullin ja Rajavartiolaitoksen yhteistyön kautta taas valvotaan merialueilla.

– Merialueen valvonnasta alueellamme vastaa pääosin Suomenlahden merivartiosto. Poliisi tekee merivartioston kanssa aktiivista valvontayhteistyötä ja sijoittaa aika ajoin merivartioston partioveneen mukaan poliisipartion, esittelee ylikomisario Jussi Päivänsalo.

Länsi-Uudenmaan poliisilaitos tekee vesiliikennevalvontayhteistyötä myös Helsingin poliisin kanssa. Helsingin venepoliisi partioi säännöllisesti Länsi-Uudenmaan merialueella, ja aika ajoin veneessä on mukana myös Länsi-Uudenmaan poliiseja.

Toiveissa turvallista veneilyä selvin päin

Poliisin näkökulmasta tilanne on ihanteellinen silloin, kun valvonnassa pysäytettävä vene kulkee sallittua nopeutta, sen kuljettaja ja mieluusti myös matkustajat ovat selvin päin sekä turvavälineet ovat kunnossa.

– Ruorissa olevat puhallutetaan vesiliikennejuopumuksen varalta, sillä alkoholi on usein osatekijä vesillä sattuvissa onnettomuuksia. Ruorissa olevan henkilön pitää pystyä itsenäisesti kuljettamaan alusta. Jos aluksen ohjailemiseen vaaditaan toisten neuvoja, voidaan neuvojan katsoa toimivan aluksen turvallisuuteen vaikuttavassa tehtävässä ja myös hänet voidaan puhalluttaa, Kari sanoo.

Tutkan avulla poliisi varmistaa, että vene liikkuu vesialueen nopeusrajoituksen mukaisesti. Turvavälinevalvonnassa tarkistetaan, että mukana ovat venetyypin vaatimusten edellyttämät välineet, kuten pelastusliivit, sammuttimet, airot sekä melat ja tyhjennysvälineet.

– Onnettomuustilanteessa vain päällä oleva ja oikeankokoinen pelastusliivi pelastaa. Tämä pätee niin aikuiseen kuin lapseen. Vaikka pelastusliiviä kuuluu lain mukaan pitää mukana moottoriveneissä ja yli viiden metrin pituisessa purjeveneessä, suosittelemme pukemaan liivit päälle myös rauhalliselle souteluretkelle, Päivänsalo ja Kari kannustavat.

Poliisi on vesillä myös juhannuksena

Poliisilaitokset ympäri maan valvovat teiden juhannusliikennettä tarkasti. Näin on Länsi-Uudellamaallakin, jossa myös poliisin paatti pääsee vesille juhannuksen vuoksi.

– Juhannuksena valvotaan samoja asioita kuin muutenkin vesiliikennevalvonnassa. Haluamme läsnäolollamme turvata kesän juhlintaa hyvässä hengessä, Kari kertoo.

Poliisin tekemästä vesiliikennevalvonnasta ja vesilläliikkujan tärkeimmistä varusteista voi lukea lisää netissä osoitteessa https://www.poliisi.fi/liikenneturvallisuus/vesiliikenteen_valvonta.