Joukkorahoituksen kautta hiihdon ystävät voivat antaa tukensa tekolumiladun toteuttamiselle turvallisesti, sillä rahansa saa takaisin, jos varoja ei kerry tarpeeksi.

Lohjalla on toteutettu kolmena viime talvena tekolumilatu. Ladun tekeminen on kallista, ja sitä on aikaisemminkin rahoitettu hiihtäjien tuella. Nyt heidän apuaan tarvitaan Lohjan kaupungin huonon taloustilanteen vuoksi entistäkin kipeämmin. Kaupunki on asettanut toimijoilleen säästötavoitteita ja Lohjan Liikuntakeskuksen säästökohteisiin lukeutuu mm. tekolumilatu. Tänä syksynä Lohjan Liikuntakeskus vetoaakin innokkaisiin hiihtäjiin, jotta varat tekolumilatuun saataisiin kasaan yhteisvoimin.

-Tekolumilatu on nyt tehty kolmena talvena. Ilman sitä hiihtokausi olisi jäänyt kokonaan väliin tai naurettavan lyhyeksi. Tekolumiladun avulla olemme halunneet turvata hiihtoa suomalaiseen kulttuuriin kuuluvana lajina, sanoo Lohjan Liikuntakeskuksen toimitusjohtaja Jukka Vienonen.

Tekolumilatua on tehty ennenkin hiihtäjien tuella.

-Halusimme toteuttaa sen kunnossapitomäärärahoillamme, mutta ne eivät riittäneet, joten ensimmäisenä vuonna oli pipokampanja ja toisena myytiin tuubihuiveja. Pipokampanjan suosio yllätti meidän, mutta sen jälkeen ihmisten osallistumisaktiivisuus laski. Lohjan Seudun Latu oli kuitenkin viime vuonna aktiivisesti mukana talkoissa. Ilman heitä ladun tekeminen ei olisi onnistunut, Vienonen kertoo.

Vaikka ihmisten osallistumisaktiivisuus laski viime talvena, tekolumilatu oli kuitenkin hyvin suosittu ja hiihtäjiä riitti. Vienonen uskoo, että innokkaita hiihtäjiä löytyy nytkin ja latu saadaan tehtyä.

-Emme me muuten tähän olisi lähteneet, hän toteaa.

Toimitusjohtaja Jukka Vienonen (vas), liikuntamarkkinoija Tiia Luukkala ja luontoliikuntamestari Santtu Hägg kertoivat tekolumiladun toteuttamiseksi järjestettävästä joukkorahoituskampanjasta.

Tavoitteena 2,1 km tekolumilatua

Tavoitteena on kerätä 20 000 €, jolla voidaan toteuttaa 2,1 km tekolumilatu eli Sorakuopan lenkki. Minimitavoitteena on kerätä 15 000 €, jolla saadaan tehtyä 1,1 km tekolumilatu. Mikäli minimitavoitetta ei saada kasaan, tekolumilatua ei tänä talvena tehdä ollenkaan ja rahat palautuvat rahoittajille. Jos rahaa kertyy yli 15 000, mutta ei kuitenkaan niin paljon, että se riittäisi toisen hiihtokilometrin tekemiseen, yli jäävä summa käytetään uusien lainasuksien hankkimiseen. Suosittuja lainasuksia löytyy Liikuntakeskukselta kaikenkokoisille, mutta yleisimpien kokojen välineille on lisätarvetta.

Varojen keräämiskeinoksi valikoitui joukkorahoituskampanja.

Mesenaatti.me-sivusto (kampanjat –> urheilu ja vapaa-aika) on erikoistunut joukkorahoituksiin. Kampanja on siellä avoinna 18.11. asti. Pätkän latua voi ostaa vaikka isälle isäinpäivälahjaksi. Tarjolla on erilaisia paketteja: 10, 50 ja 100 euron paketit. Yritykset voivat olla yhteydessä meihin, jos haluavat tehdä isomman lahjoituksen (lohjan.liikuntakeskus@lohja.fi), kertoo liikuntamarkkinoija Tiia Luukkala Lohjan Liikuntakeskuksesta.

Vienonen toteaa, että joukkorahoitusmalli on trendikäs tapa kerätä varoja sekä turvallinen siinä mielessä, että rahansa saa takaisin, jos hanke ei toteudukaan varojen puutteen vuoksi. Lippujakin on mietitty rahoitusvaihtoehtona, mutta niiden valvonta tulisi kalliimmaksi kuin siitä saadut edut. Lisäksi latu halutaan pitää kaikille avoimena. Tukisumman voi maksaa myös Neidonkeitaan ja Tennarin kassoilla kampanja-aikana.

Mikäli kampanja toteutuu ja tekolumilatu saadaan tehtyä, järjestetään ladun valmistuttua avajaiset, jonne kaikki rahoittajat kutsutaan. Kampanjan etenemistä voi seurata Liikuntakeskuksen verkkosivulta näkyvästä kartasta, joka näyttää, kuinka pitkä pätkä latua on jo rahoitettu. Mesenaatti.me-sivulta puolestaan näkee reaaliaikaisesti, moniko on tehnyt lahjoituksen ja paljonko rahaa on jo kertynyt.

Vienonen toteaa, että joukkorahoitus voi olla tulevaisuuden malli investointien ja palvelujen tuottamiselle.

-Esillä on ollut paljon juttua kuntien taloustilanteesta ja yhteisvastuusta. Enää ei ehkä odoteta niin paljon sitä, että kaikki toteutetaan verorahoilla, vaan ihmisten asenteet ovat muuttuneet, hän toteaa.

Tekolumi kestää säänvaihtelua

Lumen tykityksen aloittamiseksi tarvitaan vähintään 7 asteen pakkanen. Lohjan Liikuntakeskus Oy:n käytössä on yksi lumitykki, minkä vuoksi riittävän lumimäärän teko vie aikaa. Tykitys aloitetaan aikaisempien vuosien tapaan silloin, kun ennusteet osoittavat sen olevan järkevää. Mikäli tykitys keskeytyy lämpötilan vaihtelun tai muun syyn vuoksi, pyritään lumentekoa jatkamaan heti, kun se on mahdollista.

-Latu on aiempina vuosina saatu auki tammikuun puolivälissä ja hiihtokausi on jatkunut huhtikuun alkuun. Tekolumi kestää erilaisen kiderakenteensa vuoksi säävaihteluja tavallista lunta paremmin, eikä sula niin helposti, kertoo luontoliikuntamestari Santtu Hägg Lohjan Liikuntakeskuksesta.

Tykityksen aloitukselle on asetettu takaraja, sillä tykityksen aloituksesta valmiiseen latuun kuluu aikaa noin 2 – 3 viikkoa. Jos sääolosuhteista johtuen tykitystä ei päästä aloittamaan tammikuun aikana, hiihtokausi jää niin lyhyeksi, että tykitystä ei aloiteta ollenkaan ja kerätyt rahat palautetaan rahoittajille. Rahat palautuvat myös siinä tapauksessa, että luonnon lunta sataisi riittävästi, eikä tekolunta tarvita.

Hägg kertoo, että tänä vuonna tekolumi tehdään jälleen harjun päällä. Viime talvena tekolumen valmistusta järvivedestä kokeiltiin Aurlahdessa tehdasalueella, mutta lumen kuljettamisen kulut rannasta harjun päälle muodostuivat sen verran isoiksi, ettei järjestelyllä saavutettu sitä hyötyä, joka vedessä säästettiin, kun käytettiin järvivettä vesijohtoveden sijaan.

Avustuksen lasku tuo muutoksia

Sitä ei vielä tiedetä, paljon Lohjan Liikuntakeskuksen konserniavustus laskee, mutta arvio on jotain 90 000 – 200 000 väliltä. Vienonen toteaa, että avustuksen laskun verran pitäisi tehdä säästöjä tai kerätä lisää tuloja. Kokonaisuudessaan Lohjan Liikuntakeskuksen saama konserniavustus on ollut 3,8 miljoonaa. Vienonen kertoo, että Liikuntakeskuksen hallitus pohtii toimenpiteitä loppuvuodesta. Joitain palveluita ehkä karsitaan tai niiden tasoa lasketaan ja avustuksia saatetaan lopettaa tai pienentää. Toisaalta tilavuokrat ja liikuntapaikkamaksut saattavat nousta.

-Pyrimme siihen, että palvelut säilyvät, Vienonen tiivistää.

Joitain toimia on jo mietitty. Uimalippujen hinnat ovat Lohjalla melko korkeat, mutta esimerkiksi sisäliikuntatiloja voi Lohjalla vuokrata edullisesti moniin muihin kuntiin verrattuna. Muutoksista halutaan keskuksella mm. urheiluseurojen jäsenten kanssa.

-Järjestämme Lohjan kaupungin kanssa seuraväelle 15.11. seuraseminaarin, jossa käydään läpi taloustilannetta ja kuullaan ihmisiä siitä, mitkä he näkevät parhaina eri vaihtoehdoista, Vienonen sanoo.

SMS