Suomen Lions-liitto ry on aloittanut tänä vuonna yhteistyön Laskenklinikoiden Kummit ry: n kanssa. Lohjalainen Lions Club Karjalohja-Sammatti halusi antaa myös tukensa lapsisyöpäpotilaille, mutta tehdä sen paikallisesti, mikä onnistui Kympin Lasten eli HYKSin lapsisyöpäpotilaiden vanhemmat ja ystävät ry:n kautta.

–Koko Suomen leijonaporukka on tässä mukana, joten meidänkin oli helppo lähteä mukaan, kertoo Lions Club Karjalohja-Sammatin presidentti Hannu Niemi.

–Meillä on se linja, että lahjoittaja saa halutessaan itse ehdottaa lahjoituskohdetta toiminnastamme. Osa taas luottaa siihen, että me osaamme ohjata lahjoituksen oikeaan kohteeseen. Koko lahjoitus menee lyhentämättömänä lapsisyöpäpotilaiden perheiden eteen tehtävään työhön, kertoo toiminnanjohtaja Anu Tikka Kympin Lapsista.

Lions Club Karjalohja-Sammatti lahjoitti Kympin Lasten toimintaan 500 euroa. Tikka kertoo, että sillä pystyttäisiin esimerkiksi palkkaamaan osittain asiantuntija sairastuneiden lasten sisaruksille suunnattuun pienryhmätoimintaan. Sisarustenkin huomiointi on tärkeää, sillä kun vanhempien huomio pyörii sairastuneen lapsen ympärillä, muut voivat kokea jäävänsä huomiotta.

Vertaistukea ja uusia ystäviä

Kympin Lapset järjestävät monenlaista lapsisyöpäpotilaita ja heidän perheitään tukevaa toimintaa, kuten leirejä, viikonlopputoimintaa ja vertaisryhmiä.

–Syöpähoitojen takia potilailla on jaksoja, jolloin he eivät voi infektioriskin vuoksi osallistua esimerkiksi tavallisille leireille. Siitä onkin tullut kiitosta, että hekin pääsevät toimintamme avulla välillä pois kotoa. Perheillä voi olla myös taloudellisesti tiukkaa, joten leirimme ovat edullisia, Tikka kertoo.

Lapsensa menettäneille järjestetään sururyhmiä.

–Linkitämme lapsensa menettäneet vanhemmat toisiinsa. Ryhmässä he voivat tulla kuulluiksi, nähdyiksi ja ymmärretyiksi, Tikka sanoo.

Ymmärrys on iso asia oli kyse sitten millaisesta vertaisryhmästä tahansa.

–Vertaisuuden merkitys nousee esille joka sektorilla toiminnassamme perheiden tuesta lapsensa menettäneiden ryhmiin. Vertaisryhmissä kohdataan ihmisiä, jotka ymmärtävät. Esimerkiksi yksi nuori kuvaili, kuinka hän oli yhtäkkiä porukassa, jossa kaikki vain tajusivat, eikä tarvinnut selitellä, Tikka kertoo.

–Koko toimintamme perustuu vertaisuuteen. Sillä saavutetaan myös huimia tuloksia, kun katsoo vaikutusarviointeja. Hoitojen aikana sosiaaliset suhteet voivat katketa, kun lapsi tai nuori ei pääse kouluun tai päivähoitoon. Meidän toiminnoistamme he saavat uusia kavereita, hän jatkaa.

Esimerkiksi yhden leirin nuorista yli 80% kertoi saaneen uusia ystäviä. Erityisen tärkeäksi on noussut myös kartano, joka Kympin Lapsilla on Kuortissa Pertunmaalla. Jotain sen merkityksestä kertoo se, että yksi nuorista tatuoi ihoonsa kartanon koordinaatit.

Lions Club Karjalohja-Sammatin presidentti Hannu Niemi ja Kympin Lasten toiminnanjohtaja Anu Tikka iloitsevat yhteistyöstä, jolla tuetaan lapsisyöpäpotilaita ja heidän perheitään.

Pienelläkin rahalla saadaan aikaan paljon hyvää

Tikka kertoo, että lahjoituksille on tarvetta, sillä vaikka STEA rahoittaakin Kympin Lasten toimintaa, muuten ollaan lahjoitusten varassa.

–Pienellä rahalla pystytään tekemään paljon potilaiden ja perheiden eteen. Aina siihen ei tarvita miljoonia, että voidaan tehdä vaikuttavaa työtä, Tikka tiivistää.

Niemi puolestaan kertoo, että Suomen Lions Clubien tavoitteena on kerätä yhteensä 70 000 euroa kahden vuoden aikana Lastenklinikoiden Kummeille. Lions Club Karjalohja-Sammatin rahankeräystapoja ovat mm. arpajaiset, myyjäiset ja pullokuittien kerääminen. Etenkin pullokuitit ovat tuottoisia. Niitä varten löytyy keräyslaatikko sekä Karjalohjan että Sammatin Salesta. Niemi kertoo, että Lions Club Karjalohja-Sammatti on tukenut paikallisesti monella muullakin tavalla.

–Olemme esimerkiksi hankkineet pyöräilykypäriä ekaluokkalaisille, stipendejä koululaisille, bussikuljetuksen Pohjan ilotulitukseen ja hevosajelun vanhainkodin asukkaille.

Kansainvälisellä Lions Clubilla on Lohjalla kaksi muutakin yhdistystä. Niemellä on heille terveisiä.

–Lions Club Karjalohja-Sammatti heittää haasteen muille leijonille.

SMS