Tänä vuonna vietetään Lohjan 700-vuotiasta historiaa erilaisin tapahtumien koko vuoden ajan. Lohjan kaupunki on myös myöntänyt Lohja 700-logon käytön useille lohjalaisille yrityksille ja näiden tuotteille. Me Ykkös-Lohjassa toivomme saavamme esitellä nämä tuotteet tulevissa numeroissamme, mutta se riippuu näiden tuotteiden ja palveluiden tuottajista, eli lohjalaisista yrityksistä.

Siinä missä tämä lukemasi lehti tuodaan sinulle kotiin tai työpaikalle, eikä se maksa mitään sinulle, lehden tuottaminen ei kuitenkaan ole maksutonta. Ykkös-Lohja on kaupunkilehti, joka toimitetaan yli 34 000 kappaleen määrin joka viikko Lohjalle, Pohjois-Siuntioon ja Nummelaan ja kerran kuukaudessa lisäksi laajennetussa jakelussa myös Vihtiin ja Karkkilaan. Tämän lehti tekee yhteistyössä painon ja jakelun kanssa.

Ykkös-Lohja lehti painetaan Salossa, mistä se joka keskiviikko aamu tuotetaan Lohjalle Länsi-Uudenmaan Mainosjakelun jaettavaksi. Yleensä lehti ehditään jakaa koko jakelualueelle keskiviikon aikana, mutta joskus osa alueesta saa lehden torstaina aamupäivällä. Nämä kaikki kustannukset katetaan lehdessä olevilla mainoksilla, jotta sinäkin voit tänään tämän lehden lukea.

Nettilehti myös maksuton

Jokainen Ykkös-Lohjan artikkeli ja lehti on saatavilla myös verkosta luettavaksi. Ykkös-Lohjan kotisivulla on linkki Lehtiluukkuun, missä Ykkös-Lohjan verkkoversio on maksutta luettavissa kenelle tahansa. Uusi lehti ilmestyy palveluun aina lehden jakelupäivänä eli keskiviikkona.

Ykkös-Lohja ja Lohja 700-vuotta

Ykkös-Lohja lehti kertoo mielellään kaikesta Lohjalla tapahtuvasta 700-vuoden juhlatapahtumista etukäteen sekä juttujen että mainosten voimin, ja toivommekin jokaisen tapahtumajärjestäjän ja yrityksen olevan ajoissa yhteydessä, jotta saamme jutut hyvissä ajoin lehteen – sillä kirjoitamme mielellään tulevista tapahtumista, emmekä niinkään jo menneistä tapahtumista.

Samoin myös jokainen Lohja 700-logon käyttöönsä saanut yritys voi olla yhteyksissä lehden mediamyyntiin saadakseen oman tuotteensa näkyville koko Lohjalle, sekä lehden sivuilla että digitaalisilla alustoilla lehden nettisivuilla sekä lehden sosiaalisen median kanavissa sekä Instagramissa että Facebookissa. Valitettavasti lehti ei ole aktiivinen YouTubessa tai TikTokissa, mutta tämä johtuu vain siitä, että teemme pienellä porukalla lehteä teille luettavaksi joka viikko.

Kirjoitimme jo viime vuoden toukokuussa ensimmäisistä tuotteista, jotka olivat saaneet logon käyttöoikeuden: Kiinteistömaailma Oy (Lohjalla myynnissä olevat kohteet), Houseboat Lohjan Helmi (elämykset asuntoveneellä Lohjanjärvellä), MosterRosa tmi (Liessaaren silta -tyynynpäällinen), Kalkki-Petterin hedelmätarha Suomen Kotipanimotarvike Oy (Lohja700-omenamehu ja -hunaja), Pure Experience Oy (Lohja700-mäskileipä). Jo viime kesällä näitä tuotteita oli yhteensä 17 eri tuottajalta, ja tämän tammikuun kokouksessa Lohja700-työryhmä myönsi käyttöoikeuden myös näille yrityksille: Ciderberg Oy, Höyry Löyly Oy, RPH Puu / Delta Sound, Cafetoria roastery Oy, KoruAntero Oy, Bonne Juomat Oy, Kultapaja K Hietanen sekä Virve Haahti the Guide. Tätä tammikuuta ennen Lohjan kaupunki oli myöntänyt jo 35 yrittäjälle logo-oikeudet, mutta valitettavasti emme ole löytäneet yksittäistä sivua, missä nämä kaikki tuotteet ja palvelut olisivat listattuna tai esiteltyinä. Toivomme kuitenkin, että tämän vuoden aikana pääsemme nämä tuotteet sivuillamme tavalla tai toisella esille tuomaan yhteistyössä näiden 43 yrityksen kanssa.

Lohja 700-juhlavuoden nelipäiväinen pääjuhla järjestetään 10.-13.8.2023.

Aurlahden rannassa järjestetään ensi kesänä la 12.8.2023 koko kansan juhla, jossa nähdään laaja kattaus tunnettuja Lohjaan kytköksissä olevia laulajia. Lohjan kaupunginorkesterin muusikoiden kanssa esiintyvät Juha Lehti, Antti Ketonen ja Elias Kaskinen. Sir Elwoodin hiljaiset värit –yhtyeestä tuttu Juha Lehti on asunut pitkään Lohjalla. Antti Ketosella ja Elias Kaskisella on lohjalainen tausta. Pääjuhlan pääesiintyjänä nähdään niin ikään lohjalaistaustainen laulaja Sanni. Osana pääjuhlaa nähdään mm. keskiaikainen kulkue perjantaina 11.8. Myös 100 vuotta sitten vietetyissä Lohjan 600-vuotisjuhlissa nähtiin kulkue. Paikalla ovat mm. Espoon hiippakunnan piispa Kaisamari Hintikka sekä ministeritason puhuja.

Tälle vuodelle on Lohjan kaupungilta tulossa myös kuntalaisten ideoimat neljä ehdotusta: Lohja700-somekampanja ja 700 lohjalaisen esittely, historiaan ja keskiaikaiseen elämään keskittyvä teemaopastus Lohjan Pyhän Laurin kirkossa, seinämaalausten esittelykierros Pyhän Laurin kirkossa ja näyttely muodin kehityksestä 100 vuoden aikana.

Lohja700-juhlavuoden projektikoordinaattori Jenni Annanolli kertoi marraskuussa, että juhlavuoden ohjelma sisältävät mm. historiaa ja kulttuuria monessa muodossa. Tarkempia teemoja ei ole, vaan kaikkea toimintaa yhdistää Lohja 700 vuotta -teema. Luvassa on mm. Marttojen valmistamia käsitöitä, puihin tulevia koristeita, luentoja eri aiheista ja pakopeli kirkossa. Juhlavuoden kunniaksi tehdään omatoimisesti sovelluksen avulla kierrettävä historiareitti Lohjalle ja kunnostetaan Virkkalassa sijaitseva Petter Forsströmin puisto. Lohjan nuorisotyön järjestämä lasten ja nuorten kuukausi kääntää katseet historiasta tulevaan.

Juhlavuoden tapahtumia Lohjalla

Maaliskuu

1.3 Lohjan kirkkain kivi –installaatio, Karjalohja

2.3 Mangapajan näyttelyn avajaiset, Pääkirjasto

2.3 – 20.3 Mangapajan –Lohja700 näyttely

2.3. VOCES INTIMAE – Kamarimusiikkia kartanoissa. Vuorossa Ojamon kartano.

5.3 Tenavatohinat, Liikuntakeskus

6-11.3 Yhteissoittoviikko, Musiikkiopiston yhteissoittoesityksiä, Tuomas Törmi LUMO

8.3 Laulajien konsertti, Mäenpää –Sali, Tuomas Törmi LUMO

11.3 Yhteissoittoviikon päätöskonsertti, LUMO

12.3 Vieraana Antti Hotin Nuoret Taiturit, LUMO

16.3 Palkeneenkielet –konsertti, Puu-Anttila, LUMO

21.3 Earth Hour –konsertti, Mäenpää –Sali, LUMO

25.3 Lystiä leikkiä ennen vanhaan, Pääkirjasto

25.3-10.4 Pääsiäispolku, Liikuntakeskus

25-26.3 Puhallinorkesterikurssi, LUMO

26.3 Puhallinmusiikin Lumoa! –konsertti, LUMO

26.3 Kirkkokuorojen konsertti, Seurakunta

28.3 Juhana Saarisen esitys: Lohjanjärven ympäristöhistoria, Pääkirjasto

29.3 Nuoret Talentit –konsertti, Laurentius –Sali, LUMO

Huhtikuu

10.4 Keskiaikainen messu, PLK, Seurakunta

15.4 Muskarilaisten kevätsoitto, Mäenpää –Sali, LUMO

16.4 Huilujen Tulikärpäset –satu, Laurentius –Sali, LUMO

17 – 21.4 Anna-Mari Kaskisen Mestarinaakan juhlayllätys kirjastokiertue, Lohjan kirjastot

17.-20.4 Virkkalan Kulttuurin Ystävät järjestää teatterikerho Kässäri ”Ellan Baari II” esitykset

17-23.4 Teatterifestari-viikko, Teatteri Aploodi

22.4 Lohja laulaa ja soi, Lohja700 vuotta –juhlakonsertti, Ojamonharjun yhtenäiskoulu, Musiikkiopisto, kuorot, Kaupungin orkesteri

22-27.4 esitykset teatterikerho Kässäri ”Ellan Baari II”, Virkkalan Kulttuurin Ystävät-Virkby Kulturvänner ry

22.4 Orkesterit Lavalla, Laurentius –Sali, LUMO

25.4 Merja-Liisa Karhun esitys lohjalaisista kirjailijoista, Pääkirjasto

26.4 Pianistien Vappukarnevaali, Laurentius –Sali, LUMO

29.4 esitykset teatterikerho Kässäri ”Ellan Baari II”, Virkkalan Kulttuurin Ystävät-Virkby Kulturvänner ry

29.4. Liikuntakeskuksen Tanssikierros eri kaupunginosissa. Lohjan kaupungin orkesteri ja Liikuntakeskus järjestävät tanssitapahtuman.

Toukokuu

3.5 Jousien konsertti, Laurentius –Sali, LUMO

4.5 Pianistit Kesän Kynnyksellä, Laurentius –Sali, LUMO

6.5 Kylätanssit, Orkesteri tanssittaa kylillä, Seurojentalo Ahjola, Pusula, kaupunginorkesteri, liikuntakeskus ja Hiiden Opisto

6.5 Ihan Pihalla, Nuorisotyöpaja TUUMA

7.5 Lohjan Kaunein Koira, Aurlahti, Nu Pun koirablubi ry

7.5 Torimessu, Seurakunta

7.5. Lohja700 Nummen urut 50v-konsertti, Kangasalan Urkutehdas 180-v. )

7.5 Poppia! –konsertti, Laurentius –Sali, LUMO

9.5 Vaskien konsertti, Mäenpää -sali

10.5. Virkkalan arkkitehtuuri ja vanhat talot, Torsti Salonen. Luento Virkkalan arkkitehtuurista ja taloista.

10.5 Musiikkiopistolaisten konsertti, Virkkalan kirkko, LUMO

11.5 Taidetta kaikille, Virkkala, Hem och Skola för Virkby Skola rf

13.5 Hoi, Laari-laari-laa! Lasten Lied –konsertti, Mäenpää –Sali, LUMO

13.5 Kuorojen perinteinen kevätkonsertti: Lartina-, Lumona- ja Larte-kuorot, Harjula, LUMO

15.5 Jousten debytantit, Mäenpää –Sali, LUMO

16.5 Lohjanjärvi 700 v –juhlaseminaari , Puu-Anttila, Länsi-Uudenmaan Ympäristöklusteri

17.5.2023–7.1.2024 Viestejä Menneisyydestä –näyttely. Lohjan museon Lohja700 –näyttely kertoo siitä, miten menneisyydessä on viestitelty Lohjalla, alkaen Pyhän Laurin kirkon seinämaalauksista. Näyttely keskittyy siihen, kuinka Lohjalla on erilaiset viestit kulkeneet ja mitä ne ovat jättäneet jälkeensä. Lisäksi näyttely katsoo tulevaisuuteen ja paikan päällä kävijä saa jättää oman ”viestin tulevaisuuteen”.

18.5. Konsertti Pyhän Laurin kirkossa. Lapsikuoro Laurin Säteen ja Pusulan Lapsikuoron yhteiskonsertti. RajalinTymura, Jurmu.

19.-21.5. Liikuntakeskuksen Kansainvälinen Frisbeegolf-kilpailu

20.5 Kylätanssit, Orkesteri tanssittaa kylillä, Lohjansaaren seurantalo, Kaupunginorkesteri, Liikuntakeskus ja Hiiden Opisto

22.5 Lukuvuoden päätöskonsertti, Nummelan Seurakuntakeskus, LUMO

23.5 Lukuvuoden päätöskonsertti, Laurentius –Sali, LUMO

27.5 Vauvajamit, Estradi, Laurentius –talo, Jamkids

27.5 Lohjanjärven ympäripyöräily, Liikuntakeskus

27.5 Sinfoniakonsertti, Karjalohjan kirkko, LUMO

28.5. Kastlähteen ekumeeninen keskiaikainen juhla

28.5. Lohja700 Pusulan kuorojen kevätkonsertti. Pusulan kuorojen Yhteisvastuu- kevätkonsertti Pusulan kirkossa. Lapsikuoro, Kirkkokuoro ja Mieslaulajat, Jurmu ja H. Solala