Toimittaja

Lohjalainen Reetta Lukka kapuaa apua Etiopiaan ja Malawiin

hyväntekeväisyys, Kapua, vapaaehtoistyö

Yhä useampi suomalainen etsii keinoja tehdä vapaaehtoistyötä ja hyväntekeväisyyttämieleisellään tavalla. Kapua-hanke on konkreettinen teko ja vuoden mittainen projekti. Kapua 2019 Etiopia -tiimissä yksi varoja keräävistä kapuajista on lohjalainen Reetta Lukka.

Kapua 2019 Etiopia -tiimissä on mukana 21 vapaaehtoista suomalaista, jotka vuoden ajan keräävät varoja koulutuksen ja terveyden edistämiseen itäisessä ja eteläisessä Afrikassa. Ryhmän tavoitteena on kerätä yhteensä 100 000 euroa suomalaisten kansalaisjärjestöjen tekemään kehitysyhteistyöhön. Lohjalainen Reetta Lukka on yksi tiimin jäsenistä.

–Halusin osallistua Kapuaan saadakseni uudenlaista sisältöä ja merkityksellisyyttä uuteen vuoteen ja elämänvaiheeseen. Hakemispäätöstä vahvistivat varainkeruun kohteet, jotka ovat lähellä sydäntäni: vammaisten elämänlaadun parantaminen, mm. esteettömyyden turvaaminen kouluissa ja työpaikoilla, sekä oman arvon ja oikeuksien tiedostaminen. Tyttöjen ja naisten omien oikeuksien tiedostamisen tukeminen, seksuaaliterveyden turvaaminen, koulunkäynnin mahdollistaminen yli teini-iän ja opiskelujen tukeminen. Positiivinen muutos kantaa koko yhteisöön ja sukupolvelta toiselle, Lukka kertoo.

–Kehitysyhteistyön muoto on mielekäs, tuetaan tahoja, jotka auttavat ihmisiä voimaan hyvin ja kehittymään oman kodin piirissä, läheisten luona. Myös meidän lähipiirissämme on apua tarvitsevia, joiden äänen ja tarpeen tulee kuulua ja saada vastakaikua. Kukin meistä voi vuorollaan olla tarvitseva. Se ei poista tarvetta antaa apua heikompiin olosuhteisiin syntyneiden elinolosuhteiden kohentamiseen ja tietotaidon jakamiseen. Tiedän, että olen saanut, tyttäreni ovat saaneet ja kehitysvammainen kaksossiskoni ovat saaneet syntyä maahan, jossa elämämme on perusturvallista, oikeudenmukaista ja omia valintoja on mahdollisuus tehdä. Täällä koulunkäynti on turvattu, puolison ja lastensaannin saa itse päättää, opiskelu on mahdollista koko elämän ajan. Vammaisilla on tukea asumiseen, koulunkäyntiin, vapaa-aikaan. Rinnastamalla vaikkapa Etiopian olosuhteisiin, huomaa etteivät oikeudenmukaisuus ja tasa-arvo ole itsestäänselvyyksiä. Tuntuu hienolta kuulla ja nähdä, miten yhteistyön ja tuen kautta voidaan aivan konkreettisesti kohentaa myös kaukana olevien lähimmäisten arkea ja elämää, Lukka pohtii.

Residenssijakso Villa Karossa Beninissä vuonna 2014 vahvisti Lukan mielenkiintoa Afrikan maanosaa kohtaan.

–Tutustuin paikallisiin ihmisiin ja havaitsin, miten pieni ele itselle, vaikka muutaman euron arvoinen, voi olla aivan merkityksellisen suuri kehittyvän maan asujalle. Kapua-vuonna hyväntekeväisyyden rinnalla Etiopian vanha kulttuuri, paikallisten tapaaminen sekä itäisen Afrikan luonto vaikuttavat kiehtovalta mahdollisuudelta kokea. Ajattelen, että marraskuinen ekskursio kehitysyhteistyökohteisiin sekä vaellus Ras Dashenin huipulle Simienin vuoristossa huipentavat vuoden ja symbolisesti kuvaavat projektin tavoitetta. Tarvitaan voimaa ja rohkeutta, jotta muutosta voi tapahtua, Lukka sanoo.

Tavoitteena euro jokaisesta metristä huipulle

Marraskuussa 2019 Kapua-tiimi matkaa omakustanteisesti Etiopiaan tutustumaan, kuinka Kynnys ry:n hanketyöllä edistetään vammaisten ihmisten voimaantumista Addis Abeban ja Gondarin kaupungeissa. Tämän jälkeen vapaaehtoiset osallistuvat vuorivaellukselle ja tavoittelevat Etiopian korkeinta huippua Ras Dashenia (4550m). Jokaisen kapuajan keräystavoite on euro jokaisesta metristä huipulle, yhteensä 4550 euroa.

–Odotan vuodelta uusia kohtaamisia, ilahduttavia kädenojennuksia varainkeruutavoitteemme tueksi. Nyt on vireillä hienoja kuvioita lohjalaisten yritysten ja tahojen kanssa. Odotan myös itseni likoon laittamista sekä uuteen kulttuuriin ja ihmisiin tutustumista. Ensimmäiseltä Afrikan matkaltani mieleen on painunut ihmisten lämpö, välittömyys ja iloisuus, sekä tähdet. Niitä myös toivon, Lukka kertoo.

Lukka on ammatiltaan muotoilija. Työssään sisustussuunnittelijana hän suunnittelee oppimis- ja työympäristöjä. Keskeisenä tavoitteena on löytää ratkaisuja, jotka tekevät ihmisten arjesta sujuvampaa, mielekkäämpää ja merkityksellisempää niiltä osin, mihin voi tilallisin keinoin vaikuttaa.

Vuodesta 2006 on kapuamalla kerätty lähes miljoona euroa suomalaisten järjestöjen kehitysyhteistyöhön yli 200 vapaaehtoisen voimin. Kapua 2019 Etiopia -hankkeen kumppanit ovat Kynnys ry, Taksvärkki ry ja Väestöliitto.