Robomestarit alkoi Ylellä pari vuotta sitten. Tuolloin mukana kilpailemassa olleet lohjalaiset voittivat. Saa nähdä, miten tällä kertaa käy, kun uudistunut ohjelmakokonaisuus saa jatkoa. Mukana on jälleen ryhmä lohjalaisia ala- ja yläkouluikäisiä ohjelmoinnin ja robotiikan osaajia Muijalan, Mäntynummen ja Lehmijärven kouluista. Mukana ovat Ilona Aho, Miro Liski, Olli Poikulainen, Saana Etelätalo, Liinu Teelahti, Sasu Koivunen, Urho Törmänen ja Joonatan Ruti. Ohjelma alkoi 16.8. ja jatkuu osana Galaxia Yle TV2:ssa ja Yle Areenassa parin kuukauden ajan.
Kilpailussa on mukana kolme joukkuetta. Lohjalaisjoukkue Virtaluuppien lisäksi Robomestareiden toisella tuotantokaudella nähdään Bittipolliisit Oulusta ja Koodikarhut Kontiolahdelta. Joukkueet kilpailevat kahdeksan viikon ajan innovatiivisimman ja oivaltavimman robomestarijoukkueen tittelistä ratkomalla erilaisia rakennus- ja ohjelmointihaasteita. Joukkueet saavat viikoittain uuden tehtävän, jonka ratkaisuksi he rakentavat robotteja omalla paikkakunnallaan. Viikon lopuksi he esittelevät keksintönsä tuomaristolle studiossa. Tällä kaudella samat joukkueet kisaavat lisäksi studiolla kolmessa vauhdikkaassa haasteessa. Miten lohjalaiset ovat päätyneet jälleen mukaan ohjelmaan?
–Lohjalla sekä muutamien muiden paikkakuntien kouluissa on panostettu ohjelmointiin ja robotiikkaan jo pitkään. Näistä kouluista sitten valittiin opettajien kanssa joukkueet, kertoo Timo Pietiläinen.
Hän toimii hankekoordinaattorina Lohjan kaupungilla ja on mukana Innokas-verkostossa. Eri kuntien, koulujen ja yliopistojen toimijoista koostuva Innokas-verkosto kehittää ja tukee kouluissa kehitys-, innovaatio- ja keksimispedagogiikkaa. Robomestarit on Ylen ja Innokas-verkoston yhdessä ideoima ohjelma. Mukana ovat myös Suomen Robotiikkayhdistys ja Tampereen yliopiston tekniikan ja luonnontieteiden tiedekunta.
Montaa aikuistakin voisi jännittää tv-ohjelman kuvauksiin osallistuminen, mutta Pietiläinen kertoo, että lapset ottavat kuvaukset hyvin luontevasti.
Oppilasryhmää valmentavat Saara Loikkanen, Antti-Jussi Pölkki ja Jussi Lilja. Kilpailijoiden apuna toimivat myös lohjalaiset tutorit Jerry Jokivaara ja Panu Pitkänen, jotka opiskelevat tällä hetkellä itse lukiossa ja ammattikoulussa.
–On äärettömän hienoa, että meiltä löytyy innokkaita ja osaavia tutoreita. He tukevat lapsia ja nuoria haasteisiin valmistautumisessa ja ovat mukana kuvauksissa, Pietiläinen iloitsee.

Ohjelmointi ja robotiikka ovat yhä vahvemmin osa arkea
Robomestarit-ohjelmassa nähdään kisailun lisäksi myös, miten robotiikkaa ja automaatiota hyödynnetään tällä hetkellä useissa suomalaisissa yrityksissä. Pietiläinen toteaa, että ohjelmointi ja algoritmit tulevat tulevaisuudessa olemaan yhä kiinteämpi osa arkeamme, joten niistä on hyvä olla tietoa ja ymmärrystä.
–Taannoin tehdyn brittiselvityksen mukaan kodeissa on keskimäärin yli 300 ohjelmoitavaa laitetta pesukoneista leluihin, joten jokaisella on hyvä olla joku ymmärrys näistä asioista. Ympäristö, jossa toimimme, vaatii, että jossain määrin ymmärrämme sitä. Tulevaisuuden työelämässä hyödynnetään yhä enemmän ohjelmointia, automaatiota ja robotiikkaa. Kun valmistava puoli tapahtuu muissa maissa, moderneille länsimaille jää tietotaito ja korkeamman teknologian osaaminen. On elinehto pysyä kehityksessä mukana. Ymmärtääkseni myös Ylellä on nähty, että ohjelmoinnin ja robotiikan merkitys kasvaa, joten tällaista ohjelmaa tehdään, Pietiläinen sanoo.
Ohjelmointi ja robotiikka ovat olleet osa opetussuunnitelmaa vuodesta 2016 lähtien. Koulujen välillä on silti eroa.
–Kaikissa kouluissa opetetaan ohjelmointia ja robotiikkaa, mutta jotkut opettajat ovat näistä aiheista itse kiinnostuneempia kuin toiset. Kontiolahdella on otettu askelia tämän aiheen parissa jo 20 vuotta sitten. Siellä ollaan todellisia edelläkävijöitä. Joillain alueilla on syntynyt luontevaa yhteistyötä koulujen, yritysten ja eri oppilaitosten välille, Pietiläinen avaa.
Ohjelmoinnissa rakennetaan käyttöliittymiä, joilla laitetta voidaan säätää ja muuttaa sen toimintaa. Jonkun korvaan tämä saattaa kuulostaa vaikealta, mutta kouluissa ohjelmointia opetetaan oppilaan ikätasoon sopivalla tavalla ja aihetta lähestytään innostavasti keksimisen ja ongelmanratkaisun kautta. Silloin ohjelmoinnin perusteita opitaan melkein huomaamatta.
–Haluamme kasvattaa lapsia ja nuoria innostavalla tavalla oivaltamaan ja tekemään yhdessä, ymmärtämään sitä maailmaa, joka meillä on ympärillämme ja johon etenkin tulevaisuudessa yhä voimakkaammin törmäämme.
Kouluissa käydään läpi myös aiheeseen liittyviä eettisiä kysymyksiä.
–Algoritmit tekevät jatkuvasti valintoja ja päätöksiä puolestamme. On tärkeää, että meille kehittyy lukutaitoa ymmärtää tätäkin maailmaa niin, että tarvittaessa osaamme vaikuttaa niiden taustalla oleviin arvovalintoihin, Pietiläinen toteaa.
SMS