Lohjan toinen kävelykatukokeilu on saatu päätökseen ja palautteet käsiteltyä. Kuntalaisten mielipiteitä kartoitettiin sekä sähköisesti että paperilla ja vastauksia saatiin noin 100 kpl. Kielteistä palautetta annettiin mm. kävelykatukokeilun sijainnista, ajankohdasta, kokeilun lyhyydestä, päällekkäisyyksistä toritapahtumien kanssa sekä siitä, ettei kokeiluun saatu mukaan riittävästi yrityksiä ja muita toimijoita. Myönteistä palautetta taas tuli mm. tiedottamisen onnistumisesta, asuntomessujen näkyvyydestä sekä tapahtumailloista.

Lohjan kaupungin yhteysjohtaja Hanna-Maria Grandell kertoo, että palautteiden perusteella ei nähdä järkeväksi jatkaa kävelykatukokeiluja, koska Lohjan asemakaava ei tarjoa luontevaa paikkaa kokeilulle, eikä Lohjalla ei ole kivijalkaliikkeitä, jotka houkuttelisivat kadulla kulkemaan.

-Meillä on vain kaksi pääkatua, eikä ole realistista sulkea jompaakumpaa. Mikäli yritykset ja yhdistykset eivät lähde mukaan, kokeilu kannattaa jättää tähän, hän toteaa.

Oikein aktiivisella tapahtumatarjonnalla kävelykadulle olisi saatu enemmänkin väkeä, mutta sellaisia varten on olemassa tori.

-Viime kesäisen kokeilun aikana toivottiin, että kokeilu olisi ollut poikkikadulla. Nyt oli. Mutta yritysten ja muiden toimijoiden mukaan lähtö elävyyden saamiseksi olisi tärkeää. Toisaalta, olemassa olevat kävelykadut eri kaupungeissa ovat siis katuja, eivät mitään jatkuvan sirkuksen näyttämöitä. Kadun sijainti ei varmaankaan ollut paras mahdollinen. Olisi toiminut ehkä paremmin tuossa sitten, kun Hiidenkaaren kauppakeskus ja vastapäinen kortteli olisivat rakennettuja, Grandell pohtii.

-Kävelykatutestailu on tässä formaatissa nyt tehty ja otetaan talteen kaikki oppi, joka otettavissa on. Esimerkiksi liikenteen toimivuuden osalta saatiin varmasti tässäkin kokeilussa oppia. Ensi kesän osalta kokeilua ei kannata enää järjestää. Jatkossa sitten kehitetään keskustaa vähitellen, ja eiköhän kävely- tai kävelypainotteinen alue Lohjan katukuvaan vielä jossakin kohden ilmesty, Grandell toteaa.