Lohjan keskustan terveysaseman kahvila on tauon jälkeen avattu uuden vetäjän voimin. Kahvila Omenankukan ovet avautuivat kahvittelijoille 2.1. Asiakkaat löysivät kahvilaan heti ensimmäisinä päivinä. Ei ihme, sillä keittiömestari Saija Vestovuo kertoo, että kahvilan aukeamista on odotettu kovasti.

–Jo ensimmäinen päivä oli ihana, kun tarjottavista ja siitä, että kahvila on taas auki, tuli niin hyvää palautetta. Kahvilaa ovat kaivanneet niin asiakkaat kuin terveysaseman henkilökuntakin, ja palaute on ollut ihan mieletöntä, Vestovuo iloitsee.

Keskustan terveysaseman kahvila ehti olla pari kuukautta kiinni, kun edellinen omistaja lopetti syys-lokakuun vaihteessa. Nyt kahvilatoimintaa vetää Apuomena. Se on järjestöjen yhteisö, jolla on 65 jäsenjärjestöä.

–Tuemme jäsenjärjestöjen toimintaa ja yhteisöllisyyttä sekä vapaaehtoistyötä. Meillä on myös työllistämistoimintaa erilaisten hankkeiden puitteissa, Apuomenan toiminnanjohtaja Ulla-Riitta Vikstedt avaa.

Hän kertoo, että Apuomenalla on Lohjalla jo lounasravintola Punakaneli, josta on synergiaetua kahvilankin kannalta. Apuomenassa asiaa pohdittiin kuitenkin tarkasti ennen kuin yhdistys otti kahvilatoiminnan pyöritettäväkseen.

–Mietimme, millä resursseilla pitäisimme kahvilaa ja onko meillä siihen mahdollisuutta. Ajattelin, että tämä voisi onnistuakin, kun saimme mukaan ammattilaisen, Vikstedt sanoo Vestovuohon viitaten.

Vestovuo pyydettiin käynnistämään kahvilatoiminta, kun Apuomenassa kuultiin, että hän voisi olla halukas tulemaan töihin Lohjalle.

–Minulle tarjottiin tätä uutta haastetta. Innostuin heti, Vestovuo sanoo.


Saija Vestovuo on uudistanut terveysaseman kahvilan tarjontaa. Uutena valikoimassa on mm. aamupuuro.

Aamupuuroa ja pikkupurtavia

Omenankukassa on tarjolla mm. suolaista ja makeaa pikkupurtavaa sekä salaatteja. Esimerkiksi broileria, pekonia ja kananmunaa sisältävä cobb-salaatti ponkaisi suosituksi heti kahvilan ensimmäisinä aukiolopäivinä. Terveysaseman henkilökunta voi tilata mieleisensä salaatin myös ennakkoon ja hakea sen sitten kahvilasta itselleen sopivana aikana.

Vestovuo on halunnut uudistaa kahvilan tarjontaa.

–Haluan, että tarjolla on terveellisempiäkin vaihtoehtoja, eikä vain herkkuja. Täällä löytyvät esimerkiksi itse tehnyt smoothiet. Myös erikoisruokavaliot on huomioitu ja kaikki mahdollinen tehdään laktoosittomana ja gluteenittomana. Vegaanituotteitakin löytyy, sanoo Vestovuo.

–Lähtökohtaisena liikeideana on, että kaikki leivonnaiset tehdään itse ja paistetaan täällä. Esivalmistelua voidaan tehdä Punakanelin keittiössä, hän jatkaa.

Uutuutena valikoimaan on tullut aamupuuro ja sen lisukkeiksi itse tehdyt hillot.

–Itse syön joka aamu puuroa, joten tuntui loogiselta vaihtoehdolta, että sitä on tarjolla. Ylilääkärikin innostui ideasta. Uskon, että myös muut kuin terveyskeskuksen asiakkaat, alkavat käydä täällä aamupuurolla, Vestovuo kertoo.

–Asiakkaat ovat myös toivoneet, että tarjolla olisi jotain lämmintä, lisää Vikstedt.

Heidän mielestään on tärkeää, että terveysasemalla on oma kahvila.

–Ihmiset joutuvat tulemaan laboratoriokokeisiin syömättä ja juomatta, joten on hyvä, että täällä pääsee heti kahvilaan. Laboratorioon tullaan usein myös aikaisin, jolloin muut kahvilat eivät ole vielä auki, Vikstedt sanoo.

Apuomenan vetämät lounasravintola Punakaneli sekä kahvila Omennankukka ovat kumpikin avoinna kaikille.

Innolla haasteiden kimppuun

Kahvilatoiminnan käynnistämisen jälkeen, Omenankukka jää toisten ammattilaisten huomaan, mutta Vestovuo jatkaa kuitenkin Apuomenan palveluksessa. Hän paneutuu seuraavaksi mm. Punakanelin lounastoiminnan kehittämiseen esimerkiksi lounaslistauudistuksen muodossa.

Vestovuolla on yli 20 vuoden kokemus alalta. Kokemusta on kertynyt niin ala carte-, lounas- ja henkilöstöravintoiloista kuin kahvilapuoleltakin sekä yrittäjänä toimimisesta.

–Isäni on ollut todella hyvä ruuanlaittaja. Murrosikäisenä hääräsin hänen apukokkinaan ja siitä innostus lähti. Opiskelin kokiksi ja olen sitten toiminut yli 20 vuotta ravintola-alalla eri tehtävissä. Intoa uuden kehittämiseen riittää silti vielä. Tykkään seurata ruokatrendejä ja kehittää uutta. Onkin loistojuttu, kun pääsen kehittämään nyt tämän kahvilan toimintaa, hän kertoo.

SMS