Keskiviikkona 18.3 vietetään Harjulassa Kaikkien yhteinen Lohja -tilaisuutta musiikin ja ruoan merkeissä.

Lohjalle on muuttanut vuoden 2019 pakolaiskiintiössä 9 syyrialaista ja 11 eritrealaista. Yksi kuuden hengen syyrialaisperhe vuoden 2019 kiintiöstä odottaa vielä pääsyä Lohjalle.

Syyskuussa 2019 Lohjalle muuttaneet Syyrian kurdit Ibrahim, Abdulrazzak ja Jwaina Muslim ovat tyytyväisiä Lohjaan kaupunkina. Kaikki tarvittavat palvelut ovat heidän mukaansa saatavilla. Suomalaista yhteiskuntaa tehtiin tutuksi jo ennen muuttoa kansainvälisen siirtolaisuusjärjestö IOM:n kulttuuriorientaatiokoulutuksella, ja muuton jälkeen Hiiden Opisto järjesti yhteiskuntaorientaatiokurssin. Tällä hetkellä Ibrahim, Jwaina ja Abdulrazzak opiskelevat Luksiassa kotoutumiskoulutuksessa, jonka tavoitteena on ennen kaikkea kielitaidon ja työelämätaitojen vahvistaminen.

”Lohjan kokoisen paikkakunnan etu on se, että henkilökohtaista tukea saa tarvittaessa helpommin kuin isoissa kaupungeissa”, Ibrahim sanoo. ”Jonot eivät ole täällä niin pitkiä kuin siellä minne ihmisiä on keskittynyt enemmän”.

Ibrahim, Abdulrazzak ja Jwaina ovat kiinnostuneita Lohjan ja sen ympäristön toimintamahdollisuuksista. Tämä työ olisi helpompaa jos perusarjessa olisi enemmän suomalaisia tuttuja.

”Olemme luontaisesti aika sosiaalisia ja kiinnostuneita omasta elinympäristöstä. Olisi hyvä jos esimerkiksi omat naapurit tulisivat tutummaksi kuin nyt. Ajatus siitä, että omat naapurit eivät ole tuttuja, tuntuu vieraalta”, Ibrahmin painottaa.

Keskiviikkona 18.3 kello 17-20 Harjulassa järjestetään tilaisuus ”Kaikkien yhteinen Lohja”, jossa on tarjolla ruokaa ja musiikkia Lähi-idän maista sekä järjestötori. Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä Lohjan kaupunki, Resurssipankki-hanke ja Punainen Risti. Tilaisuus on osa kansallista rasisminvastaista viikkoa.