Lohjan keskiaikaisella kirkonmäellä on luvassa kunnon vanhan ajan joulutunnelmaa jo 25. kerran, kun Menneen ajan joulumarkkinat kutsuvat markkinaväen koolle ensi viikonloppuna. Markkinat ovat avoinna lauantaina 14.12. kello 10.00–16.00 ja sunnuntaina 15.12. kello 11.00–16.00. Lohjan kaupungin kulttuurituottaja Kalle Ryökäs kertoo, että tänä vuonna markkinoille saapuu noin 190 myyjää, mikä on hieman vähemmän kuin edellisinä vuosina.

–Moni myyjä on ollut mukana alusta saakka, joten osa on jo eläköitynyt eikä jaksa enää tulla. Toisaalta meillä on nyt uusia myyjiä 20–30, Ryökäs kertoo.

Markkinoilla myytävät tuotteet painottuvat elintarvikkeisiin ja käsitöihin.

–Myynnissä on yhä enemmän ja enemmän kierrätysmateriaaleista tehtyjä tuotteita. Se on hyvä suuntaus, Ryökäs sanoo.

Samaa mieltä on tänä vuonna kojuraadin puheenjohtajana toimiva Mia Taimio Tekevät Kädet ry:stä.

–Kierrätys on erittäin hyvä asia. Luvassa on todella kivoja tuotteita ja kaikennäköisiä variaatioita, kuten keramiikkaa, havupalloja, neuleita ja villasukkia. Odotan markkinoita kovasti, Taimio kertoo.

Kun juuri perinteisyys on se juttu, miksi hyvää pitäisikään muuttaa?

Markkinakojujen tarjoamien herkkujen, villasukkien, koristeiden, käsitöiden ja muiden ostettavien lisäksi luvassa on jälleen paljon ohjelmaa. Ryökäs kertoo, että pieniä hienosäätöjä lukuun ottamatta markkinat ovat hyvin samanlaiset kuin ennenkin, sillä juuri sitä ihmiset toivovat.

–Keskeinen toive on ollut se, ettemme pilaa tätä tapahtumaa uudella markkinahumulla, vaan pidämme sen perinteisenä. Siksi tehdään vain hienovaraisia muutoksia, kuten uudet verkkosivut, hän sanoo.

Myös Menneen ajan joulumarkkinat aikoinaan ideoinut Jorma Kuosmanen toteaa joulumarkkinoiden osoittautuneen tapahtumaksi, joka ei muutosta kaipaa, vaan on hyvä juuri sellaisenaan.

–Ei tarvitse tuoda puolta tusinaa karusellia lisää, että tapahtuma olisi viihtyisä. Ihmiset sanovat, että pitäkää markkinat juuri sellaisina kuin ne ovat, niin on hyvä. Miksi hyvää pitäisikään muuttaa? Näiden markkinoiden juttu on juuri se, että ne eivät muutu.

Mikä sitten on saanut ihmiset ihastumaan niin kovasti juuri Lohjan Menneen ajan joulumarkkinoihin?

–Menneen ajan havina on tärkeä asia ja leppoisa tunnelma. Sanotaan, että täällä on ainutlaatuinen tunnelma, jollaista ei muilla markkinoilla ole. Eräs helsinkiläinenkin pariskunta sanoi, että heidän joulunsa alkaa juuri Lohjan markkinoilta, Kuosmanen kertoo.

Idean Menneen ajan joulumarkkinoista hän sai eräällä ulkomaanmatkallaan.

–Kun näen jotain maailmalla, siirrän sen kotikylääni eli Lohjalle ja mietin, miten ja missä täällä voisi järjestää jotain vastaavaa. Joulumarkkinoista minulla oli jo alussa visio, että mukaan tulee laajasti lohjalaisia kulttuuritoimijoita sekä käsityöläisiä, Kuosmanen avaa.

Kulttuurituottaja Kalle Ryökäs (vas) Mia Taimio (Tekevät Kädet ry), Joulupukki, Elina Ontero (Lohjan Museo) ja Anniina Javanainen (Lohjan seurakunta) odottavat jo kovasti Menneen ajan joulumarkkinoita.

Tuttu markkinaohjelma tuo vilskettä koko kirkonmäellä

Virkkalan torvisoittokunta avaa markkinat lauantaina kello 9.50 kirkkokentällä, minkä jälkeen Aki Hellgrén julistaa markkinarauhan ja mieskuoro Lohjan Miehet esiintyvät. Virkkalan torvisoittokuntaa kuullaan vielä uudelleen kello 11.30 ja Lohjan Huoneteatterin esittämä Tiernabattle nähdään 13.00.

Sunnuntaina aloitetaan Lohjan Pyhän Laurin kirkossa Kauneimmat joululaulut -messulla kello 10.00. Markkinarauha julistetaan ja markkinat avataan yleisölle vasta sen jälkeen. Tiernabattle nähdään myös sunnuntaina kello 13.30.

Lohjan Museo on avoinna markkinoiden ajan ja näyttelyihin on vapaa pääsy. Pihalla on mahdollisuus kokeilla tunnelmallista hevosajelua ja navetassa voi tutustua Hiiden Opiston taitopajaan (kello 15.00 asti). Museon kahviossa voi nauttia glögiä, riisipuuroa ja leivonnaisia. Mikä tärkeintä joulupukki on tavattavissa museolle pystyttämässään pajassa lauantaina kello 10.30–12.30 ja 13.00–16.00 sekä sunnuntaina 11.00–13.00 ja 13.30–16.00.

Myös Lohjan Pyhän Laurin kirkossa tapahtuu. Lauantaina Simo Jouhi esittelee kirkkoa lauantaina kello 11.00, ja Aki Hellgrén lukee jouluevankeliumin Lohjan murteella kello 11.30, minkä jälkeen on heti luvassa Lohjan Kamarikuoron esittämiä joululauluja sekä markkinamessu 12.30. Sunnuntaina kello 13.00 Laurentius-kuoro esittää jouluista musiikkia.

Markkinoilla on jälleen useampikin seppä esittelemässä taitojaan. Vanhan ajan hengen mukaisesti joku parka istuu jälleen myös jalkapuussa (Hiidenharjun Kilta). Luvassa on myös yllätysohjelmaa laulun, soiton ja tanssin merkeissä. Välillä voi piipahtaa lämmittelemään nuotion ääreen ja syödä makkaran.

Joulumarkkinoiden juhlavuoden kunniaksi Lohjan pääkirjaston Linderinsalissa on esillä Emma Themanin Menneen ajan joulumarkkinat 25 vuotta -juhlanäyttely, jossa on esillä Themanin markkinajulisteisiin ja -esitteisiin tekemiä kuvituksia vuosien varrelta sekä videomuistoja ensimmäisistä markkinoista lähtien. Näyttely on avoinna tammikuun puoliväliin saakka. Pääkirjastossa on myös musiikkiopiston oppilaiden esityksiä, elokuva lapsille, tonttumuskari ja satuhetki.

Länsi-Uudenmaan musiikkiopiston oppilaat musisoivat Laurentius-salissa ja sen aulassa lauantaina. Kello 11.00 on luvassa huilumusiikkia 14.00 rytmikästä joulumusiikkia. Vatsansakin markkinoilla saa varmasti täyteen, sillä syötävää ja juotavaa on tarjolla monessa eri paikassa ympäri markkina-aluetta. Kurnivan vatsan kanssa voi suunnata Laurentius-salin aulaan, Kahvila Liisaan, Kahvio Kampukseen, kirkon tapuliin, Lohjan Museon kahvilaan, Puu-Anttilan Puurolaan, seurakuntakeskukseen tai lukuisille markkinakojuille.

Tapahtuman järjestävät Lohjan kaupunki, Lohjan Museo, Lohjan seurakunta ja Hiiden Opisto. Kojuja pystyttömässä on tällä kertaa Virkkalan Tulentekijät ja liikenteenohjauksesta vastaan THU-Team. Tarkempi ohjelma ja kellonajan kannattaa katsoa joulumarkkinoiden verkkosivuilta.

SMS