Lauantainaillan hämärtyessä 27.10. Åsvallaan kokoontui 26 jännittynyttä, tyylikkäästi pukeutunutta juhlijaa. Pitkiä helmoja, tyylikkäitä kampauksia, korkeita korkoja, valkoisia pöytäliinoja ja kynttilävalaistus – alkamassa oli Lohjan Nummityttöjen 12-18-vuotiaille partiolaisille järjestetty 100-vuotisgaala. Vaikka ensinäkemältä ei uskoisikaan, kyseessä todella on partiotapahtuma.

–Partio on valtavan monipuolinen harrastus, ja vaikka useimmiten partioon liitetään retkeily, erilaiset erätaidot ja solmut, se on myös paljon muuta. Halusimme juhlia lippukuntamme 100-vuotista taivalta niin hienosti kuin vain osaamme, joten tällä kertaa partio on pöytäjuhla tansseineen ja juhlapuheineen. Partio on myös juhlakulttuuria, etiketin opettelua ja hauskanpitoa, kertoo tapahtuman johtaja Jonna Vornanen.

Tilaisuus avattiin tervetulosanoilla ja alkumaljalla, jonka jälkeen käytiin juhlaillalliselle. Juhliin osallistui partiolaisia paitsi Nummitytöistä, myös Virkkalan Tulentekijöistä ja Raudan Reippaista Karkkilasta. Kaikki juhlijat eivät tunteneet toisiaan ennestään, ja tunnelma olikin alkuun melko hiljainen ja jännittynyt. Ensimmäisen ruokalajin aikana juhlasalin valtasi kuitenkin puheensorina ja hymyjäkin nähtiin. Illallisella tarjoiltiin alkupalana herkkusienikeittoa ja parmesaanikrutonkeja, pääruokana palsternakkapyreetä, uunijuureksia, paahtopaistia ja punaviinikastiketta. Ruokia valmistamassa ja tarjoilemassa oli nykyisiä ja entisiä Nummityttöjä. Illallista valmistamaan oli saatu myös kokki Anniina Ahonen. Jälkiruuaksi nautittiin kondiittori Janina Korhosen suunnittelemia ja valmistamia Nummityttö-leivoksia. Aterian kruunasivat vielä kahvi ja suklaakonvehti. Ruokailun päätteeksi saatiin kuulla Nummitytön puhe, jonka piti Vilma Sorvari, sekä Susanna Kaarlammen flyygelillä soittama musiikkikappale.

Vilma Sorvari pitämässä Nummitytön puhetta. (Kuva: Laura Jarske)

 

Iltapuvun helmat saivat kyytiä

Virallisen ohjelman päättivät tanssiaiset. Juhlavieraat tanssivat poloneesia, kickapoota ja valssia. Tanssikuvioita oli päässyt harjoittelemaan ennen h-hetkeä.

–Noin puolet juhlijoista kävi tanssiharjoituksissa, puolet ei. Olen todella iloisesti yllättynyt, kuinka upeasti tanssi sujui – ja kaikki tanssivat! Tärkeintähän eivät ole ne oikeat askeleet, vaan tanssin ilo ja uuden kokeileminen, Vornanen riemuitsee.

Loppuilta sujui vapaammissa merkeissä, kun musiikkityyli vaihtui nykyaikaisempaan ja tanssityyli itse valittuun. Paikoitellen juhlinta äityi aika riehakkaaksikin ja korkokengät ja iltapuvun helmat saivat kyytiä. Loppuillan ajan avoinna oli myös drinkkibaari, josta sai hakea alkoholitonta virkistystä tanssien välillä.

–Halusimme tarjota Lohjan alueen partiolaisille erilaisen, tyylikkään mutta ennen kaikkea ikimuistoisen kokemuksen, ja mielestäni onnistuimme tässä erinomaisesti! Vaikka alku oli hieman arkaa, tunnelma vapautui ja kohosi illan loppua kohden huikeaksi, Vornanen iloitsee.

Samaa mieltä olivat juhliin osallistuneet samoajat.

–Juhlissa oli tosi erilaista kuin normaalisti partiotapahtumissa, mutta parasta oli rento fiilis ja hyvä seura, toteaa Vilma Sorvari.

–Gaalassa oli hauskaa, ja tykkäsin eniten tanssiaisista, kertoo Inka Rislakki.

 

Toiminta jatkuu

Lohjan Nummityttöjen juhlavuosi jatkuu vielä ja huipentuu 1.12. pidettäviin 100-vuotisjuhliin. Miten 100-vuotiaan lippukunnan toiminta jatkuu juhlinnan jälkeen?

–Jatkamme ensi vuonna uusin voimin partiotoimintaa. Viikkotoimintaa on tarjolla 7-18-vuotiaille tytöille, myös kaikki aikuiset toivotetaan lämpimästi tervetulleiksi mukaan toimintaan. Lisäksi tarkoituksena olisi saada säännöllistä toimintaa perhepartioryhmälle eli alle 7-vuotiaiden ja heidän vanhempiensa muodostamalle ryhmälle. Tervetuloa mukaan toimintaan kaikki entiset, nykyiset ja tulevat Nummitytöt – lähdetään tavoittelemaan seuraavaa sataa vuotta monipuolista ja mukavaa partiotoimintaa Lohjalla!