Tänään: 22.07.2024

Toimittaja

Lohjan sairaalassa voidaan huokaista helpotuksesta

lohja, Lohjan sairaala, synnytys

Lohjalla voidaan ainakin hetkeksi huokaista helpotuksesta, sillä HUSin yhtymähallitus on päättänyt luopua palveluverkkoa koskevista leikkauksista. Siten uhkakuvat Lohjan sairaalan synnytysosaston, yhteispäivystyksen ja ortopedian päivystysleikkausten lakkauttamisesta väistyvät ainakin toistaiseksi.

–HUS-yhtymän hallitus päätti, ettei ensi vuodelle kohdisteta säästötoimia ydintoimintaan. Toisin sanoen potilaiden hoito jatkuu HUSin sairaaloissa, kuten tähänkin asti, kertoo Lohjan sairaanhoitoalueen johtaja Ville Pursiainen.

Jos Lohjan sairaalan toimintaa olisi karsittu, se tuskin olisi helpottanut pääkaupunkiseudun sairaaloissa jo tällä hetkellä esiintyviä ruuhkia. Pidemmät matkat ja ruuhkaisuus olisivat toki rasittaneet myös potilaita.

–Tällä hetkellä terveydenhuoltojärjestelmän tilanne on hankala erityisesti henkilöstön saatavuuden osalta. Sen vuoksi nopeat muutokset palvelutuotannossa esimerkiksi Lohjan sairaalassa aiheuttaisivat herkästi haasteita muissa yksiköissä, erityisesti päivystyksellisen toiminnan osalta, Pursiainen toteaa.

HUSin yhtymähallitus päätti myös, että ensi vuonna HUSissa tehdään palveluverkoston laajapohjainen analyysi. Sen mahdollisista vaikutuksista ja säästötoimista Lohjan alueelle ei ole vielä tietoa.

Terveydenhuolto haasteiden keskellä

Nykyään kuulee yhä useammin puhuttavan terveydenhuollon kriisistä, eikä sote-uudistus hyvinvointialueineen vaikuta ainakaan alkuvaiheessa kohentavan tilannetta. Kuinka vaikea tilanne todella on ja mistä haasteet pohjimmiltaan johtuvat?

–Tilanne on monella tavalla haastava. Taustalla olevia syitä ovat mm. väestön ikääntymiseen liittyvä hoidon ja hoivan tarpeen kasvu, henkilöstön riittävyys, kun suurempi osuus aiempaa pienemmistä ikäluokista pitäisi kouluttaa terveydenhoitoalalle, ja rahoituksen riittävyys erityisesti Uudenmaan alueella. Uusi sote-malli tarkoittaa uudenlaista toiminta- ja yhteistyökulttuuria Uudenmaan alueen toimijoiden sekä STM:n ja VM:n välillä, ja tämän mallin hioutuminen ottaa myös aikansa, Pursiainen avaa.

SMS

Lohjan sairaalan toiminta jatkuu ainakin toistaiseksi ennallaan.