–Lapsia kannattaa tukea matematiikan pariin jo pienenä, iloisesti ja leikkien. Leikin varjolla voidaan laskea vaikkapa aamulla päiväkodissa, montako kaveria on tänään paikalla tai kuinka

monta punaista saapasparia eteisessä on, sanoo kasvatustieteen professori, tohtori Minna Hannula-Sormunen.

Lohjan Zonta-kerho jakoi vuosittaisessa naistenpäivän tapahtumassaan Z-Jazzeilla

Naisen teko -kunniamaininnan Minna Hannula-Sormuselle. Sammatissa asuvan Hannula-

Sormusen erityisalueena Turun yliopistossa on varhaiset matemaattiset taidot ja digitaaliset oppimisympäristöt. Hän on yksi Pikkumetsän esiopetus- ja Nallematematiikka-oppimateriaalien tekijöistä ja kannustaa matemaattisten taitojen opetteluun jo päiväkodissa. Päiväkotien henkilökunnalle tarjotaan verkossa maksutonta, Opetushallituksen rahoittamaa Joustavaa matematiikkaa -täydennyskoulutusta pikkumatikan eli päiväkotien matemaattisten taitojen opetteluun.

Myös tämän vuoden opiskelijastipendin saanut Nea Tiililä on lähtenyt ennakkoluulottomasti matemaattisten taitojen opiskeluun. Meneillään on viides vuosi Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa ja työn alla gradu kotitalouksien velkaantumisen riskeistä ja niiden vaikutuksesta kokonaistalouteen. Tavoitteena on selvittää mm., miten näitä riskejä ja niiden vaikutuksia voisi hillitä.

–Pitkän aikavälin tavoitteeni on kehittyä erinomaiseksi talous- ja rahapolitiikan osaajaksi,

niin, että halutessani voin kokea olevani tarpeeksi pätevä hakemaan erittäin miesvoittoisia

tehtäviä talouspolitiikan päätöksenteossa, perusteli Tiililä stipendihakemustaan.

Nea Tiililä

ZAU-kampanjalla kannustusta matematiikan haltuun ottoon

Lohjan Zonta-kerhon tämän kevään huomionosoitukset liittyvät Zonta International -järjestön Suomen laajuiseen ZAU-kampanjaan, jonka tavoitteena on lisätä 10 –12-vuotiaiden tyttöjen kiinnostusta hakeutua matemaattis-luonnontieteellisille ja teknologian aloille. Näin voidaan oikaista vääristymää ammattien jakautumisessa miesten ja naisten aloihin. Zonta-järjestön 100-vuotiskampanja toteutetaan vuosina 2018 – 2019 yhdessä Suomen LUMA-keskuksen kanssa. Yhteistyön tuloksena perustetaan ZAU-kerhoja 10 –12-vuotiaille tytöille Zonta-kerhojen toiminta-alueille eri puolille Suomea.

Minna Hannula-Sormunen.