Lohjanjärven Ympäripyöräily järjestetään lauantaina 25.5.

–Tapahtuma on maksuton, ei tarvitse kuin ilmestyä paikalle ja lähteä liikkeelle, tiivistää liikuntakoordinaattori Toni Ojala Lohjan Liikuntakeskuksesta.

Yhteislähtö tapahtuu Harjun urheilukeskuksesta, Lohjan jäähallin parkkipaikalta kello 15.00. Noin 70 kilometriä pitkä matka Lohjanjärven ympäri taitetaan edellisistä tapahtumista tuttua reittiä pitkin Sammatin, Karjalohjan ja Mustion kautta takaisin urheilukeskukselle. Ainoa muutos on tullut Tynninharjulle uuden liittymän myötä. Matkan varrella on selkeä reittiohjeistus. Maali on avoinna kello 20.30 saakka. Ojala ja liikuntapaikkapäällikkö Santtu Hägg kertovat, että viime vuonna nopein pyöräilijä saavutti maalin ajassa 1 h 45 min. Hitaimmilla taas matkan taittamiseen menee reilut viisi tuntia. Suurin osa kiertää järven kuitenkin noin 3–4 tunnissa.

Etuauto saattaa pyöräletkan Kanneljärven Opistolle saakka. Sen jälkeen jokainen saa polkea omaan tahtiinsa. Jokainen pyöräilee omalla vastuullaan ja liikennesääntöjä noudattaen, sillä tapahtuman takia ei ole tehty erityisiä liikennejärjestelyjä. Tapahtuman alkupuolella on yleisöllekin hyvä hetki seurata pyöräilyä.

–Yllättävän paljon ihmiset tulevat katsomaan tien varteen. Hienoa, että tulevat. Onhan se letka komean näköinen, MTB Lohja toyn Kimmo Liljander sanoo.

Tapahtumapaikalta osallistujat saavat tiedotteen, josta löytyy tärkeitä puhelinnumeroita ja reittikartan lähtö-, levähdys- ja maalipaikkoineen. Levähdyspaikat sijaitsevat Unkan baarin pihassa Karjalohjalla ja Luomulinnan levähdyspaikalla Mustiolla (Virkkalan Tarmon P07 joukkue isännöi).

–Unkalla saa mehun ja pikkumunkin ja Mustiolla mehun ja banaanin. Molemmista saa pikkurahalla ostettua enemmänkin evästä. Myös maalissa on tarjolla mehua ja banaania, Ojala kertoo.

Mukaan kannattaa varata kuitenkin myös omia eväitä ja juotavaa. Tapahtuma on maksuton, mutta taskun pohjalle kannatta varata pikkurahaa buffettia varten. Maalissa osallistujat saavat tapahtuman vuositarran. Osallistujilla on kypäräpakko. Jäähallin puku- ja pesutilat ovat käytössä kello 21.30 saakka.

Lohjanjärveä voi lähteä kiertämään, millaisella pyörällä tahansa, kunhan muistaa tarkistaa sen kunnon ennen tapahtumaa. Kuvassa Toni Ojala (vas), Kimmo Liljander, Santtu Hägg ja Tiia Luukkala.

Huolla pyörä ennen tapahtumaa

Järjestäjät muistuttavat, että pyörä tulee huoltaa kotona ennen tapahtumaan tuloa, jotta se ei hajoa matkan varrella.

–Renkaat, ketjut ja jarrut tulee tarkistaa, listaaLiljander.

Mahdollisten ongelmien varalta reitin varrella on kuitenkin huoltoautoja. Kunhan menopeli on kunnossa, voi matkaan lähteä millaisella pyörällä tahansa.

–Ihan laidasta laitaan siellä näkee erilaisia pyöriä, joilla kyllä selviää tuosta matkasta. Vauhti se on joka tappaa, jos yrittää mennä liian kovaa, Liljander vinkkaa.

Porukalla polkemaan

Viime vuonna tapahtuma saavutti osallistujaennätyksensä eli 605 pyöräilijää. Osallistujista iso osa tulee Lohjalta ja lähikunnista, mutta tullaan Lohjanjärveä kiertämään kauempaakin.

–Vuosien saatossa tämä tapahtuma on tullut laajemminkin pyöräilijöiden tietoon, toteaa Ojala.

–Viime vuonna kaukaisin osallistuja, jonka kanssa juttelin, oli tullut Jyväskylästä, Liljander sanoo.

Entä mikä on tämän vuoden tavoite?

–Pientä kasvusuhdannetta, 606 osallistujaa, Ojala ja Hägg naurahtavat.

–Tässä on esimerkiksi yrityksille oiva tilaisuus kerätä porukka kasaan ja lähteä polkemaan. Tämä voisi olla heille yhteisöllinen juttu, Ojala jatkaa.

Myös Lohjan Liikuntakeskus kerää oman ryhmänsä. Liikuntamarkkinoija Tiia Luukkala lähtee matkaan ensikertalaisena, kun taas Hägg on osallistunut aiemminkin.

–Reitiltä löytyy silmän iloa. Sammattiin vievällä tiellä on hienoja kohtia järvenrannassa, Katteluksen tilan kohdalta näkyy tuulimyllyjä ja Mustion patoa kohti laskiessakin on hienon näköistä. Olen itse hyvä esimerkiksi siitä, että tuon matkan pystyy pyöräilemään, kun hyödyntää tauot, vaikka ei muuten paljon pyöräilisikään. Hyvällä porukalla lähdetään polkemaan, Hägg kertoo.

Pyöräilytapahtuma yhteisvoimin

Lohjanjärven Ympäripyöräily järjestetään nyt jo 39. kerran. Alkunsa tapahtuma sai 1980-luvun alussa järjestetystä Lohjan ja Paloniemen sairaaloiden omasta tapahtumasta. Liikuntakeskus tuli mukaan tapahtumajärjestelyihin vuonna 1998, mutta kyseessä oli suljettu tapahtuma vuoteen 2005 saakka. Muitakin pyöräilytapahtumia on ollut: MTB Lohjan toy järjesti niin sanottua Kakkosnelosta eli 24 tunnin pyöräilyä vuosina 2000–2011. Nykyisenlainen Lohjanjärven Ympäripyöräily syntyi vuonna 2005, kun edellä mainittujen tapahtumien järjestäjät yhdistivät voimansa

Tänä vuonna mukana tapahtumaa järjestämässä ovat Lohjan Liikuntakeskus Oy, MTB Lohja toy, Unkanbaari, Virkkalan Tarmo, Länsi-Uudenmaan Urheilijat, Lohjan Seudun Reservialiupseerit ja Karjalohja-Sammatti 4h yhdistys. Mukana ovat myös Länsi-Uusimaa-lehti, Luomulinna ja Mustion VPK sekä Bonne Juomat, joka lahjoittaa tapahtumaan 2 000 vesipulloa.

SMS