Lohjan Teatterissa voi nyt uppoutua 1920-luvun musikaalimaailmaan, kun teatterin lavalla nähdään svengaava kantaesitys musikaalista Loistelias herra Gatsby. Luvassa on mm. aistikkaita tanssikohtauksia ja svengaavaa musiikkia, jotka takaavat lähes varman musikaalinautinnon. Ensi-iltansa musikaali sai 16.10.

Loistelias herra Gatsby -musikaali perustuu F. Scott Fitzgeraldin alkuperäisromaaniin. Sen pohjalta teoksen on dramatisoinut musikaaliksi Lohjan Teatterin johtaja-ohjaajaSari Niinikoski. Koreografiat ovat hänen ja Helena Kontion suunnittelemat. Musiikin on säveltänyt tuttuun tapaan Joni Pitkonen. Taustanauhoilla kuullaan myös Helge Aaltosen, Kalle Ryökkään, Henrik Björklöfin, Ilkka Jorosen ja Antti Kajanderin musisointia. Lavastus on jälleenJyrki Kakon kädenjälkeä ja puvustus Annukka Matilaisen. Pääosissa nähdään Annina Tuominen, Joni Pitkonen, Tomi Tuominen ja Marko Niemi.

Maineikkaan kirjailijan F. Scott Fitzgeraldin jazzin ja kieltolain sävyttämä Kultahattu romaani nähdään nyt lohjalaisin voimin tuotettuna kantaesitysmusikaalina. Nick Carraway (Tomi Tuominen/Marko Niemi) haaveilee kirjailijan urasta. Jahdatessaan kuumeisesti unelmaansa, hän matkustaa kesäasunnolleen ja tutustuu siellä salaperäiseen, linnamaisessa kartanossa asuvaan Jay Gatsbyyn (Joni Pitkonen). Gatsbyn uskomattomissa juhlissa laulu raikaa, shampanja virtaa ja kaikki haluavat kuumeisesti tietää, kuka tuo mystinen isäntä oikein on.

Nuoruudessaan Jay on rakastunut palavasti Nickin serkkuun, upeaan kaunottareen Daisyyn (Annina Tuominen), kunnes sota ja Gatsbyn varattomuus erottivat rakastavaiset toisistaan. Vuosien saatossa naisesta, joka kerran oli hänen, on tullut Jaylle lähes pakkomielle ja edes Daisyn uusi liitto keikarimaisen Tom Buchananin (Petri Puttonen) kanssa ei tunnu olevan este, vaan pikemminkin haaste, joka ajaa kaikki ympärillä olevat ihmissuhteet lopulta täydelliseen kaaokseen. He leikkivät tulella ja tuo kaikki nielevä, huumaava tunne, joka kasvaa heidän välilleen, kantaa koko musikaalin ajan, aina yllätykselliseen loppuratkaisuun saakka.

Alkuperäisteos käännettiin Suomessa Kultahattu-nimiseksi romaaniksi ja se oli villin 1920-luvun kuuluisin kirja. Ajankohtaiseksi musikaalin tekee se, että se vie meidät aikaan, jossa nautintoa tavoiteltiin keinolla millä hyvänsä ja kulkeminen kohti tuhoa oli siksi vääjäämätöntä.

Tarina nähdään nyt ensimmäistä kertaa musikaalina Suomessa, mutta Kultahatusta on tehty jo aiemmin ympäri maailmaa musikaaleja, näytelmiä ja jopa viisi elokuvasovitusta. Viimeisimpänä Baz Luhrmannin The Great Gatsby – Kultahattu 2013. Pääosan esitti tuolloin Leonardo DiCaprio.

Esitykset jatkuvat Lohjan Teatterissa 18.12. asti. Yhteensä esityksiä on 24.

Loistelias herra Gatsby nähdään nyt ensimmäistä kertaa musikaalina Suomessa.

1 Comment

  • NN

    23.10.2021 - 13:59

    Hyvä Lohjan Teatteri! Pian lähden katsomaan musikaalia Lohjan teatteriin ja ystävätkin tulevat. Voiko olla parempaa?

Comments are closed.