Luksian koulutuskierrätysmyymälä LukStore on saanut oman uusiotuotemalliston. Sen ovat toteuttaneet Luksian artesaanialojen opiskelijat. LukStore on Luksian liiketalouden opiskelijoiden ja opettajien ylläpitämä koulutuskierrätysmyymälä, joka sijaitsee Luksian Nummelan kampuksella. Myymälä on avoinna kaikille.
Luksiasta kuvaillaan, että uusi What if -mallisto on nuorille suunnattu, uniikki uusiotuotteiden mallisto. Se sisältää tuotteita modernille, hauskalle, omaperäiselle, erikoiselle ja värikkäälle tyypille, joka haluaa koristeellisia, laadukkaita ja kestäviä, persoonalleen sopivia tuotteita. What if on mallisto nuorilta nuorille ja sen tarkoituksena on herättää kiinnostusta kierrätystuotteiden käyttöön ja valmiin materiaalin hyödyntämiseen. Tuotesarjaan kuuluu mm. vaatteita, koruja, peilejä, kestokasseja, laturipusseja, kelloja, skeittilaudoista tehtyjä valaisimia ja jääkiekkomailoista tehtyjä rasioita.
–Olemme miettineet, mitä nuori voisi tarvita ensimmäiseen kotiinsa, opettaja Marika Vanhatalo Luksiasta kertoo tuottevalinnoista.
Vanhatalo avaa uusiotuotemalliston taustaa kertomalla, että artesaanialojen opiskelijoiden valinnaisiin opistoihin kuuluu kurssi tuotekehitysprosessissa toimimisesta ja kyseisellä kurssilla valmistetaan uusia tuotteita.
–Huomasimme, että voisimme tehdä hyvää yhteistyötä LukStoren kanssa, jotta opiskelijoiden valmistamia tuotteita saataisiin myyntiinkin ja toiminnalle jatkuvuutta eri vuosikurssien myötä. Tämä on oma pieni luksusmallistomme, jota ylläpidämme, Vanhatalo kertoo.
Hän kertoo, että opiskelijoiden valmistamia tuotteita on ennenkin myyty jonkin verran, mutta niitä ei ole esimerkiksi brändätty. Nyt on tehty koko paketti yritysneuvotteluja myöten.
–Loistavaa, että meillä on tällainen mahdollisuus tehdä yhteistyötä liiketalouspuolen kanssa, Vanhatalo iloitsee.
Mukaan uusiotuotemallistoprojektiin on päässyt jo opiskelijoita vaatetusalan lisäksi myös tekstiili-, sisustus- ja puualoilta. Uusiotuotesarjan tuotantoa on tarkoitus ylläpitää eri vuosikurssien opinnoissa myös jatkossa.
Kestävä kehitys käytäntöön
Koulutuskierrätysmyymälä toimii opiskelijoille uudenlaisena käytännön oppimisympäristönä sekä kierrätysmyymälänä, johon asiakkaat voivat tuoda tavaraa myytäväksi sekä tehdä löytöjä. Opiskelijat myyvät LukStoressa mm. sinne lahjoitettuja vaatteita, kodintavaroita, kirjoja, urheiluvälineitä ja huonekaluja. Tuotteita voidaan myydä sellaisenaan, korjattuna tai tuunattuna. Myymälä avasi ovensa viime syyskuussa. Sen kautta opiskelijoille saatiin uudenlainen oppimisympäristö ja kierrätys saatiin osaksi monia eri alojen opintoja. Vanhatalo kertoo, että opistojen yhteydessä on aiemminkin puhuttu paljon kestävästä kehityksestä, lähituotannosta sekä tuotteiden laadukkuudesta ja suomalaisuudesta. Nyt tuotteita päästiin valmistamaan myös itse.
–Materiaalia saimme lahjoituksista, joita ihmiset ovat tuoneet LukStoreen. Uutta tuotteissa ovat mm. kellojen koneistot ja korujen lukot.
Tuotteita oli tekemässä kymmenen opiskelijaa, joista jokaisella oli tavoitteena tehdä viisi eri tuotetta.
–Tuotteissa piti olla jokin uusi, raikas ajatus, joten piti selvittää, millaisia tuotteita ei vielä ole tehty, Vanhatalo kertoo.
Asiakkaat ovat löytäneet LukStoren
Lähialueiden asukkaat ovat löytäneet LukStoren hienosti.
–Myymälä on ollut auki syyskuun alusta saakka. Kassatapahtumia kertyi viime vuoden puolella noin 4 300, joten kauppa käy. Tuloja tosin ei kerry paljon, sillä tuotteiden keskihinta on ollut kaksi euroa, kertoo myymälää ideoimassakin ollut opettaja Jaakko Mäkelä Luksiasta.
Mäkelä on tyytyväinen myymälän alkutaipaleeseen, mutta enemmänkin asiakkaita totta kai mahtuu ostoksille. Hän kertoo, että lahjoituksiakin on tullut hyvin, joten talven aikana päästään avaamaan myös verkkokauppa. Eri alojen yhteistyöstä hyvä esimerkki on tuore, Lohjan Luksian leipuriopiskelijoiden leipoma leipä, jota logistiikkapuolen opiskelijat alkavat lähiaikoina kuljettaa Nummelan myymälään.
Joulun alla uusiotuotemalliston esittelyn yhteydessä myymälää ja uutta mallistoa esiteltiin myös Luksian opiskelijoille, sillä moni heistä ei ollut niihin vielä tutustunut.
–Palaute oli ilahtunutta, ja tuotteet koettiin raikkaiksi ja ajan näköisiksi, Vanhatalo kertoo.
Entä, mitä mieltä opiskelijat ovat myymälästä oppimisympäristönä?
–Kun heiltä kysyy, millaista harjoittelu täällä on, moni sanoo, että tässä pääsee tekemään paljon enemmän eri asioita kuin esimerkiksi isojen ketjujen liikkeissä. Täällä opiskelijat voivat kokeilla ideoitaan ja kaikki markkinoinnista esille panoon tehdään itse, Mäkelä kertoo.
Koulutuskierrätysmyymälän aukioloaikoja on hieman laajennettu. Nykyään myymälä on avoinna arkisin kello 9.00 – 16.00 ja lauantaisin 10.00 – 14.00.
SMS