Mehiläinen lahjoitti Lohjan kaupungin nuorisotyölle 5 % ulkoistettujen terveysasemien palvelutuotannon nojalla Mehiläiselle tilitetyistä asiakasmaksutuotoista. Lohjan kaupunki ulkoisti maaliskuussa 2018 Pusulan, Karjalohjan ja Sammatin terveysasemien toiminnan Mehiläiselle. Lahjoitus tehtiin osana ulkoistussopimusta ja Takaisin yhteisölle -hanketta. Lahjoitustilaisuus pidettiin Pusulassa 12.3. Paikalla lahjoitusta vastaanottamassa oli sekä Nuorisotyön työntekijöitä että nuoria.

–On hienoa päästä mukaan tukemaan Lohjan alueen nuoria. Mehiläinen sitoutui jo tarjousvaiheessa lahjoittamaan osan terveysasemien asiakasmaksutuotoista lohjalaisten nuorten yhteisöllisyyden ja hyvinvoinnin edistämiseen, kertoo Oma Lääkärisi Lohjan vastaava lääkäriMatti Suominen.

–Lohjalla on vahva yhteen hiileen puhaltamisen meininki, se olisi tärkeä siirtää myös nuorempiin sukupolviin. Etäisyydet ovat pitkät, mikä hankaloittaa yhdessä tekemistä, siksi yhteisöllisyyttä lisääviä hankkeita tarvitaan, Suominen jatkaa.

Lahjoituskohteesta pyydettiin Lohjan kaupungin ja aluetoimikuntien mielipidettä. He ehdottivat nuorisotyötä, joten se valikoitui lahjoituskohteeksi. Nuorisotyö saa itse päättää lahjoituksen tarkemmista käyttökohteista.

Oma Lääkärisi Lohjan vastaava lääkäriMatti Suominen (vas) ja vastaava hoitaja Jenna Paukkio lahjoitustilaisuudessa. Lahjoitusta vastaanottamassa nuoret Ellen Ruuska, Ville Hynell ja Aatu Sarvi.

Yhdessä oloa, tapahtumia ja soittimien kunnostusta

6 500 euron lahjoitukselle on jo suunniteltu paljon käyttökohteita. Nuoriso-ohjaajat Jasmine Kajander ja Jimi Kiviniemi Lohjan nuorisotyöstä kertovat, että lahjoituksen avulla on tarkoitus mm. tukea ryhmätoimintaa ja tapahtumien järjestämistä sekä korjata soittimia.

–Meillä on Sammatissa ja Karjalohjalla 6.-luokkalaisille pienryhmä, jolla tuetaan pikkukoulusta siirtymistä keskustan isoon kouluun. Nuoret toivoivat, että soittimia kunnostettaisiin. Pianostamme puuttuu neljä kieltä, rummuista kalvot ja basso puuttuu kokonaan, Kajander kertoo.

–Pusulaan on tulossa ryhmä, jossa keskitytään ohjelmointiin ja elektroniseen rakenteluun sekä tehdään retki Heurekaan, sanoo Kiviniemi.

Nuoret ovat toivoneet myös parempaa leikkipuistoa ja hyvää kiipeilytelinettä, tapahtumia ja yhdessä oloa. Joskus olisi mukava piipahtaa Linnanmäelläkin.

Tyytyväisiä asiakkaita

Mehiläinen pyörittää 26 terveysasemaa Suomessa. Kolme niistä sijaitsee Lohjalla. Sammatissa ja Karjalohjalla työskennellään yhden lääkärin ja kahden sairaanhoitajan voimin vuoropäivinä. Pusulassa on lisäksi fysioterapeutti sekä diabeteslääkärin ja -hoitajan vastaanotot. He käyvät tarpeen mukaan myös Sammatissa ja Karjalohjalla. Perusterveydenhuollon johtaja Joonas Turunen Mehiläisestä kertoo, että terveysasemien toiminnasta on tullut hyvää palautetta kaikilta kolmelta terveysasemalta. 93 % asiakkaista oli tyytyväisiä terveysaseman palveluihin.

–Asiakkaamme ovat olleet tyytyväisiä sekä nopeaan hoitoon pääsyyn että hoidon korkeaan laatuun. Tämä näkyy muun muassa korkeana NPS- eli suositteluindeksilukuna, toteaa myös Suominen.

Lohjan kaupungin ja Mehiläisen välinen ulkoistussopimus kestää vuoden 2019 loppuun ja sisältää yhden optiovuoden. Mehiläinen tuottaa sopimuksen puitteissa noin 9000 hengen vastuuväestölle yleislääkäritasoiset terveyden- ja sairaanhoitopalvelut. Mehiläinen vastaa lisäksi alueen fysioterapiapalveluista sekä neuvoloiden ja koulu- ja opiskelijaterveydenhuollon lääkärityöstä.

–Terveydenhoito on voimakkaassa muutoksessa, kun sekä toimintaympäristö että asiakkaiden odotuksen muuttuvat. Nyt ollaan menossa vahvasti avohoidon, asiakaslähtöisyyden, valinnan vapauden ja digipalvelujen suuntaan. Keinoälyä hyödynnetään esimerkiksi juuri digipalveluissa, kertoo Turunen.

SMS