Matkailu on suosittu lomanviettotapa, ja yhä useammat ihmiset valitsevatkin pakettimatkojen sijaan autenttisia elämyksiä niin koti- kuin ulkomaanmatkoja suunnitellessaan. Vuokra-autolla matkustaminen kohdemaassa tuo lomailuun ja matkailuun uuden ulottuvuuden, joka mahdollistaa kohdemaan kulttuurin ja tapojen kokemisen paikalliseen tapaan.

Matkakohde

Auton vuokraamista harkitessa kannattaa ottaa huomioon matkakohde ja kohdemaan liikennekäytännöt sekä liikennekulttuuri. Auton vuokraaminen kannattaa, mikäli suunnitelmissa on vaikkapa road trip Amerikan itärannikolta länsirannikolle tai autoreissu maassa, jossa polttoaine on edullista, tiet hyväkuntoisia, kuten esimerkiksi joissakin Saudi-Arabian maissa. Toisaalta, vuokra-auton hankkiminen voi olla hyvä ratkaisu myös jos kyseessä on maaseutumatkailu Euroopassa perheen kanssa, tai jonkin legendaarisen autoreitin ajaminen, kuten vaikka Ring of Kerry Irlannissa tai vaikkapa ajomatka yli Alppien. Vuokra-autossa harrastusvälineet ja matkatavarat kulkevat myös helpommin mukana, ja auton vuokraaminen voi lisätä lomailuun ja matkustamiseen liittyvää vapauden tunnetta entisestään.

On kuitenkin myös maita ja tilanteita, jolloin auton vuokraaminen ei välttämättä ole paras ratkaisu, tai edes mahdollisuus. Joissakin maissa lainsäädäntö ei salli ulkomaisen ajokortin omaavan henkilön ajavan teillä. Toisaalta, jos olet matkustamassa vaikkapa johonkin suurkaupunkiin Euroopassa tai Aasiassa, voi olla viisainta luottaa julkiseen liikenteeseen oman ajotaidon sijaan. Ruuhkaisen liikenteen kohteissa on yleensä hyvä julkisen liikenteen infrastruktuuri, joten sitä kannattaa hyödyntää, sillä se on luotu juuri ruuhkien vähentämistä varten. Joissakin maissa, etenkin Aasiassa ja Afrikassa, on hyvin yleistä myös maksaa paikalliselle kuljettajalle pelkän auton vuokraamisen sijaan. Huonokuntoiset tiet ja paikallinen liikennekulttuuri on näissä kohteissa paras jättää kokeneemman ja niihin tottuneen kuskin haltuun sen sijaan, että lähtisi itse koettelemaan seikkailunhaluisena onneaan ja hermojaan.

Auton vuokraaminen

Mikäli suunnittelet auton vuokraamista ulkomaan matkalla, kannattaa vuokra-auto hankkia jo ennen matkaa. Internetin hintavertailusivustoja tutkailemalla saat selville parhaat tarjoukset, mistä löytyy halpa autonvuokraus, ja voit rauhassa tutustua matkakohteesi vuokra-autojen tarjoajiin ja valikoimiin. Aikaa kannattaa varata myös autovuokraamon sopimusehtojen huolelliseen tutkimiseen, sekä ottaa selvää eri tarjoajien ehdoista. Useimmiten sopimusehdot löytyvät suomeksi vuokratessasi autoa etukäteen Internetin välityksellä, jolloin pienellä präntillä painetut pykälät eivät jää epäselväksi.

Oleellista auton vuokraamisessa on myös se, mistä vuokra-auto noudetaan ja minne se palautetaan. Useilla vuokraamoilla on nouto- ja palautuspiste lentokenttien ja laivaterminaalien yhteydessä tai enintään parin kilometrin etäisyydellä niistä. Näissä tapauksissa vuokraamista helpottaa oleellisesti se, että kulkuneuvon voi kätevästi palauttaa samaan pisteeseen paluumatkalla, mikäli esimerkiksi meno- ja paluulennot on varattu samalle kentälle. Jos taas palautuspiste on eri kuin vuokra-auton noutopiste, kannattaa huomioida tästä aiheutuvat mahdolliset kustannukset, kuten esimerkiksi Pohjois-Amerikassa useimmilla vuokraamoilla käytäntönä oleva one way fee.

Mitä ottaa huomioon

Vuokra-autoa hankkiessa ja auton vuokrausta suunnitellessa kannattaa huomioida muutamia seikkoja. Yleensä vuokraamot vaativat vuokra-auton vuokraamista varten maksettavaksi omavastuun, joka maksetaan luottokortilla. Joissakin tapauksissa, esimerkiksi kalliimpia vuokra-autoja vuokrattaessa, vuokraamo voi jopa pyytää kaksi luottokorttia luoton vakuudeksi. On kuitenkin myös olemassa vuokraamoja, kuten halpavuokraauto.fi/suomi/, jotka eivät vaadi luottokorttimaksuja ollenkaan.

Auton vuokraamiseen voi myös liittyä ikärajoituksia. Useissa maissa autovuokraamoilla on alaikärajana 21 tai 25 vuotta, jolloin auton vuokraaminen ei ole mahdollista nuoremmille henkilöille, tai he voivat joutua maksamaan tavallisen vuokrahinnan lisäksi nuoren kuljettajan lisämaksu.

Ota selvää mitä vuokra sisältää. Vuokra-auton lisäksi useimmiten vuokraan sisältyy myös perusvakuutus, kolariturva, sekä varkausvakuutus. Lisävakuutus on usein hyvä valinta, etenkin maissa, joissa kolaririski on suuri. Selvitä vakuutusehtoihin liittyvät kirjainlyhenteet ja niiden merkitys hyvissä ajoin ollaksesi selvillä siitä, mistä maksat.

Vuokra-auton kunto tulisi tarkistaa vuokraamon kanssa autoa noudettaessa. Kannattaa kuvata vuokra-auto sekä sen rekisterikilpi. Näin sinulla on sekä todiste auton kunnosta, sekä rekisteritiedot siinä epätodennäköisessä tilanteessa, että se katoaa. Vuokra-auto on hyvä kuvata myös vielä autoa palautettaessa. Näin ollen palautuksen jälkeen aiheutuneet mahdolliset vauriot eivät ole enää vastuullasi.

Mitkä seikat vaikuttavat vuokra-auton hintaan

Yksi tärkeimmistä hintapolitiikkaan liittyvistä seikoista on tietysti auton koko ja tyyppi. Pienikokoinen henkilöauto on aina edullisempi kuin farmari tai vaikkapa urheiluauto. Tähän liittyy myös omavastuuosuus, jota voi pienentää erilaisilla lisävakuutuksilla. Hintaan vaikuttaa myös kilometrimäärä. Lyhyitä matkoja tehdessä kilometrirajoitus voi olla edullisempi ratkaisu, mutta useampien päivien reissuilla rajoittamaton kilometrimäärä on parempi vaihtoehto.