Nykyään älykäs talotekniikka alkaa olla valtavirtaa, ja kodit ovat yhä riippuvaisempia luotettavista nettiyhteyksistä. Miten kotien yhteydet kannattaa suunnitella, jotta voi varmistaa itselleen mahdollisimman sujuvan digiarjen?

Siinä missä älykodit saattoivat vielä viime vuosikymmenellä vaikuttaa futuristisilta, nykyään robotti-imurit, etäohjattavat saunat ja älykkäät säätöjärjestelmät ovat luonnollinen osa monen arkea. Älykkyys alkaakin olla jo oletusarvo uusien kotien talotekniikassa.

– Nykyään kaikki lämpötilaa ja energiankulutusta säätelevät järjestelmät ovat automatisoituja, älykkäitä ja yhteydessä internetin kautta suoraan laitevalmistajiin ja heidän järjestelmätukeensa. Tänä päivänä en lähtisi rakentamaan taloa, jossa automatiikkaa ei ole viety pitkälle, koska sillä tulee olemaan talon arvossa iso merkitys, Valokuitusen toimitusjohtaja Heikki Kaunisto huomauttaa.

Sähkön hinnan nousu on saanut suomalaiset huolehtimaan sähkölaskuistaan, jolloin älykkäät sähkönkäytön valvontaan ja ohjaukseen liittyvät järjestelmät ovat nousseet ennennäkemättömään arvoon.

Mitä enemmän kotona on erilaisia verkkoon liitettyjä laitteita – televisioita, tietokoneita, älykaiuttimia ja turvajärjestelmiä – ja ennen kaikkea niiden samanaikaista käyttöä, sitä enemmän kaistaa kotitaloudessa vaaditaan. Hyviä verkkoyhteyksiä tarvitsee myös nykyään yhä useammat kodit, jotka toimivat säännöllisesti etätyötoimistoina. Tulevaisuuden uudet virtuaaliympäristöihin perustuvat palvelut niin työssä kuin vapaa-ajallakin vaativat entistä parempia yhteyksiä koteihin. 

Näin varmistat älykotiin toimivat nettiyhteydet

Älykkäiden järjestelmien asentaminen jälkikäteen vanhoihin taloihin vaatii suuremman remontin. Sen vuoksi Kaunisto kannustaa suunnittelemaan uuteen taloon tietoliikenneyhteydet ja älykkään talotekniikan kuntoon alusta alkaen. Valokuituyhteyksiä tulisi ajatella talon perusinfrastruktuurina samaan tapaan kuin sähkö- tai vesijohtojakin.

Ota huomioon nämä seikat älykodin nettiyhteyksiä suunnitellessa:

1. Selvitä valokuituyhteyden saatavuus alueellasi

Kun lähtee ostamaan tai rakennuttamaan uutta taloa, tietoliikenneyhteyksistä kannattaa ottaa selvää etukäteen. Heikki Kaunisto vinkkaa, että yhä useampi kiinteistönvälitystoimisto mainitsee myynnissä olevien talojen tietoliikenneyhteydet verkkosivuillaan.

– Jos kotiin ei ole hyvät yhteydet rakennettuna valmiiksi, vaatii aina vaivaa saada ne jälkikäteen. On myös hyvä ymmärtää, että jos mikään toimija ei tarjoa valokuitua alueella, valokuituverkkoa voi olla vaikea saada rakennettua vain yhtä kotitaloutta varten.

2. Tarkista nettiyhteytesi todellinen nopeus

Moni ei välttämättä tiedä, miten nopea kodin nykyinen verkkoyhteys todellisuudessa on ja vastaako se edes sopimuksessa luvattua tasoa. Useilla verkkosivuilla pystyykin testaamaan nettiyhteyden lataus- ja lähetysnopeuden.

– Sadan megabitin (100 Mbit/s) mobiiliyhteys ja sadan megabitin valokuituyhteys eivät ole ollenkaan sama asia. Tällainen mobiiliyhteys saa ihan sopimusehtojenkin mukaan vaihdella välillä viidestä megabitistä sataan, kun taas valokuituyhteys tuottaa lähtökohtaisesti aina luvatun nopeuden koko ajan. On myös syytä kiinnittää huomiota lähetysnopeuteen. Mobiiliyhteys on vahvasti toissuuntainen, eli älylaitteen suuntaan tapahtuva tiedonsiirto on nopeampaa kuin laitteesta lähtevä tiedonsiirto. Valokuidussa nopeus on tyypillisesti symmetrinen. Tämä on erittäin tärkeä ominaisuus esimerkiksi etätyöskentelyssä. Olemme liian tottuneita huonoon nettiin emmekä välttämättä osaa vaatia sitä, että yhteysnopeuden pitäisi olla se, mitä on luvattu.

3. Älä maksa tarpeettoman nopeasta yhteydestä

Kaunisto kehottaa toisaalta tutustumaan oman nettiyhteyden käyttötarpeeseen – 100 megan laadukas valokuituyhteys on jo tiedonsiirtokyvyltään huomattavasti parempi yhteys kuin 100 megan mobiililiittymä. Nettiyhteyksien hinnat nousevat hyvin nopeasti siirryttäessä korkeampiin yhteysnopeuksiin.

– Kannattaa miettiä, mikä on juuri omaan kotitalouteen tarvittava yhteysnopeus. Jos on yksin elävä tai pariskunta kerrostaloasunnossa tai omakotitalossa, 100 Mbit/s-valokuituyhteydellä pärjää pitkälle. Toisaalta jos on esimerkiksi valokuvaaja, joka siirtää paljon kuvia pilvipalveluiden ja koneen välillä, pitää harkita nopeampaa yhteyttä. Esimerkiksi Valokuitusen verkossa voi kokeilla, mikä yhteysnopeus on riittävä ja päivittää nopeutta aina sen mukaan, kun tarve kasvaa.

4. Valokuitu on luotettava valinta kaikkina aikoina

Monet kodin toiminnot vaativat nettiä, joka ei petä kriittisessä paikassa – olipa kyseessä kodin älylukkojen avaaminen tai etänä tehty työhaastattelu. Kauniston mukaan valokuidun ehdoton etu on se, että sen toimivuuteen voi luottaa ympäri vuorokauden jokaisena päivänä vuodessa. – Mobiiliverkon tiedonsiirtokyky on ruuhkaperustaista, eli kun on ruuhka-ajat, mobiiliverkon kaista voi loppua ja palveluiden laatu heikentyä. On tuurista kiinni, onko tarvetta yhteydelle juuri silloin kun se on heikoimmillaan. Valokuidun kanssa ei tarvitse murehtia sitä, että yhteys pettää juuri silloin, kun se ei saisi pettää.

Valokuitunen Oy

Valokuitunen Oy rakentaa valokuituyhteyksiä taajamien koteihin ja yrityksiin valtakunnallisesti sinne, missä kysyntää on eniten. Valokuitu on paras saatavilla oleva kiinteä yhteys, joka ei pätki verkon kuormittumisen tai sääolosuhteiden takia. Valokuidulla kotitaloudet saavat tiedonsiirtoyhteydet kerralla kuntoon seuraavaksi vuosikymmeniksi. Kytkemme pientalojen valokuituyhteydet Telian ylläpitämään Avoin Kuitu -runkoverkkoon, jossa asiakas voi nyt ja jatkossa valita nettiliittymänsä usealta eri palveluntarjoajalta. Lähivuosina Valokuitunen investoi satoja miljoonia valokuituverkkoihin Suomessa, jo pelkästään vuoden 2023 aikana  investoimme 100 miljoonaa verkkojen rakentamiseen. Valokuitusen verkkojen rakentamisen pääyhteistyökumppani on Eltel. Meidät omistavat suomalainen sijoitusyhtiö CapManin Infra-rahasto ja Telia.

Valokuitunen Oy

Valimotie 21, 00380 Helsinki

https://valokuitunen.fi/

7 Comments

 • Älykodit: Tekoäly ja automaatio muokkaavat asumista - Vinkkipartio

  12.4.2024 - 12:20

  […] Älykoti on koti, jossa on laitteita ja järjestelmiä, jotka on yhdistetty Internetiin ja joita voidaan hallita etänä. Tämä voi tapahtua älypuhelimen, tabletin tai äänikomennon avulla. Älykotilaitteita voivat olla mm: […]

 • Älykodit: Tekoälyn ohjaama tulevaisuus asumiseen - Adfox.com

  12.4.2024 - 12:22

  […] Älykoti on koti, joka on varustettu teknologialla, joka mahdollistaa kodin toimintojen automatisoinnin ja hallinnan. Älykotilaitteita voidaan ohjata älypuhelimella, tabletilla tai tietokoneella sekä äänikomennoilla. Älykodit tarjoavat monia etuja, kuten mukavuutta, turvallisuutta ja energiatehokkuutta. […]

 • Älykodit: Tekoälyn ohjaamaa mukavuutta ja turvallisuutta - Bittiblogi

  12.4.2024 - 12:25

  […] Älykoti on koti, jossa laitteita ja antureita on yhdistetty verkkoon, jotta niitä voidaan ohjata ja automatisoida etänä. Tämän avulla voit esimerkiksi sammuttaa valot, kun poistut kodista, säätää lämmitystä älypuhelimellasi tai saada ilmoituksen, jos ovessasi on liikettä. […]

 • Älykodit: Tekoäly ja automaatio kodin palveluksessa - We Love Homes

  12.4.2024 - 12:29

  […] Älykoti tai smart home -termi, viittaa kotiin, jossa on integroitu teknologiaa, jota voidaan ohjata langattomasti älylaitteiden, kuten älypuhelimen tai ääniavustajan, avulla. Nämä laitteet voivat olla valoja, termostaatteja, kodinkoneita, valvontakameroita ja lukuisia muita laitteita. Älykodit ja älykodin tavoitteena on helpottaa ja mukavuttaa arkea, parantaa turvallisuutta ja energiatehokkuutta sekä luoda yksilöllisiä ja viihtyisiä elämyksiä. […]

 • Älykodit: Teknologian ohjaama helpompi ja viihtyisämpi arki - LUURITUKI

  12.4.2024 - 12:36

  […] Älykoti on koti, jossa kodin laitteita ja toimintoja voidaan ohjata ja automatisoida älykkäiden teknologioiden avulla. Nämä teknologiat voivat olla esimerkiksi älypuhelimia, tabletteja, äänikomentoja, älylaitteita ja älykotijärjestelmiä. Älykodin avulla voit esimerkiksi: […]

 • Älykodit: Tekoälyn ohjaama tulevaisuus asumiseen - ModernitSivut.fi - Internet ja teknologia

  12.4.2024 - 12:42

  […] Älykoti on koti, jossa kodin laitteita ja järjestelmiä voidaan ohjata ja automatisoida älypuhelimen, tietokoneen tai ääniavustajan avulla. Älykotiteknologia voi parantaa kodin turvallisuutta, mukavuutta, energiatehokkuutta ja viihtyvyyttä. […]

 • Älykodit: Tulevaisuuden asumista jo tänään - NikoWare

  12.4.2024 - 12:44

  […] Älykoti on koti, jossa kodin laitteita ja toimintoja ohjataan älykkäillä järjestelmillä. Nämä järjestelmät voivat olla langattomia tai langallisia, ja ne voivat kommunikoida keskenään ja asukkaiden kanssa älypuhelimien, tablettien tai muiden älylaitteiden kautta. Älykodit tarjoavat monia etuja, kuten mukavuuden, turvallisuuden ja energiatehokkuuden lisäämisen. […]

Comments are closed.